FOTO: Gradska kuća je i ranije bila meta vandala, prisetite se 2003. godine

Gradska kuća je i ranije bila meta vandala, kao što je bio slučaj 2003. godine, u noći kada je vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore postala prvak Evrope.
Gradska kuća u Novom Sadu juče se našla na meti grupe vandala koja je na nju bacala kamenice, molotovljeve koktele, dok su u samim prostorijama zdanja završile baklje i petarde. 
 
"Ovako nešto nisu uradili Hortijevi fašisti 1941. godine, ovo nije rađeno ni kad je sprovođena Novosadska racija, a ni dok su razne stranke bile, kako u opoziciji i na protestima, tako i na vlasti. Bitange koje su juče napadale ovaj simbol svih Novosađana su najveće kukavice koje postoje i mrzitelјi Novog Sada", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Iako gradonačelnik kaže kako "nikada niko nije razbijao Gradsku kuću - simbol Novog Sada", neki bliži istorijski događaji ga demantuju. Pre 17 godina, Gradska kuća je takođe bila demolirana.
 
  
 
Dogodilo se to u noći kada su "delfini" postali prvaci Evrope. SCG je tada u finalu prvenstva, koje se igralo u Sloveniji, savladala selekciju Hrvatske. Pobeda nad Hrvatima je došla samo nekoliko dana nakon hapšenja pukovnika u penziji Vojske Jugoslavije Veselina Šljivančanina, i upravo je to bio povod za vandalizovanje Gradske kuće.
 
I tada, kao i ove 2020. godine, porazbijani su prozori na Gradskoj kući, dok su klupe iz centra grada završile u izlozima pojedinih prodavnica.
 
"Bio je miran dan kao što je i ovaj danas i samo je u jednom momentu horda od 30-40 osoba protrčala kroz Modeninu i krenuli su ka Miletićevom spomeniku i tada su polupani prvi izlozi. Kasnije je nastalo potpuno divljanje, a policija, kao ni na ovom protestu, nije reagovala na vreme", priseća se jedan Novosađanin, svedok demoliranja Gradske kuće 2003. godine. 
 
Demoliranje grada 2003. godine zabeležio je fotograf Miljan Čubranović. 
 
 
 
Potom su nastali nemiri i, kako su tada izvestili mediji, u Novom Sadu je bilo povređeno oko 40 građana i policajaca. B92 je tada izveštavao da postoje TV snimci koji pokazuju da je policajac uperio pištolj u masu i opalio, iako su iz MUP-a tada tvrdili da je pucano samo u vazduh.
 
"Podsećamo, nemiri u Novom Sadu počeli su u nedelju, oko pola devet, kada grupa od oko 200 pijanih mladića u prepoznatljivom turbo-nacionalističkom koloritu počela da baca kamenice na Gradsku kuću i okolne lokale i kafee", javljao je tada B92.  
 
 
 
Nemiri u centru grada dogodili su se i 2011. godine, posle hapšenja generala Ratka Mladića. Tada su meta bili Pokrajinski odbor Demokratske stranke i Srpsko narodno pozorište, dok su pripadnici Žandarmerije obezbeđivali zdanje Gradske kuće.  
  • Saša T.

    10.07.2020 09:08
    Relativizacija vandalizma
    Namera ovog teksta je izgleda da izjednači vandalsko ponašanje i da relativizuje jučerašnje divljanje u centru Novog Sada. Svaki huligan zaslužuje jednaku osudu, ali događaj iz 2003. godine i ovaj cirkus iz 2020. godine ipak nisu isto, jer je ono bilo slavlje koje se otelo kontroli, a ovo juče je bio polotički motivisan skup za njih par stotina, a plaćen i organizovan napad na javni objekat za njih desetak. S druge strane, šta bi bilo kad bih sad ja relativizovao to što je Sergej Trifunović dobio udarac po glavi na protestima u Beogradu s time što se on sigurno nadobijao batina u životu, jer lik prosto ište šamar. Ili Vuk Jeremić što je izviždan, a verovatno i nalupan. Tek Jeremića sigurno tuku svi redom još od prvog osnovne. Tek taj ište jednu preko uveta, ali to je i dalje nasilje i to je i dalje zabranjeno zakonom.
  • Cale

    10.07.2020 09:04
    Ne zele Vucic i Vucevic ovo da pominju jer su njihovi - radikalski pratioci ovo radili.
  • BradaNS

    10.07.2020 07:34
    Dobro necemo im sad kontrolisati svaku izjavu decenijama, dokazani su lazovi i treba ih poslati na politicko groblje jednom za svagda! Toliko mladih i pametnih ljudi ima koji bi veoma uspesno vodili drzavu, ne mora da bude nijedna poznata faca, ustvari ne vidim razlog da bilo koji poznati politicar ostane u tom poslu i dalje jer mi se pitamo, mi ih na kraju krajeva i placamo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti