Od roditelja traže pare za poklon vaspitačici

Roditelje dece koja idu u vrtić "Spomenak" na Satelitu dočekala je poruka zalepljena na dečje ormariće u kojoj se od njih traži da do 6. juna uplate po 500 dinara za vaspitačicu koja ide na trudničko bolovanje.

Roditelje dece koja idu u vrtić "Spomenak" na Satelitu dočekala je poruka zalepljena na dečje ormariće u kojoj se od njih traži da do 6. juna uplate po 500 dinara za vaspitačicu koja ide na trudničko bolovanje. Poruka sa dečjih ormarića napisana je u formi naredbe, što je posebno razljutilo roditelje mališana koji idu u taj vrtić.

Kako za "Blic" kaže direktor Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Borislav Samardžić, odluku o tome da se od roditelja traži prilog od 500 dinara doneo je savet roditelja tog vrtića. Prema njegovim rečima, uzimanje novca od roditelja je strogo zabranjeno, međutim, ako savet roditelja odluči da donira novac zaposlenima, to je prihvatljivo.

Savet roditelja ovog vrtića čini po jedan roditelj iz svake grupe, a odluka o čašćenju vaspitačice se odnosi samo na jednu grupu. To znači da je jedna osoba iz saveta odlučila da časti vaspitačicu iz džepova svih ostalih roditelja.

  • Vesna

    27.05.2011 08:04
    skrećemo sa teme
    Nije u pitanju čašćavanje vaspitačica, nego namera roditelja da dvema divnim ženama, koje su u prethodne tri godine sa našom decom provodile i više vremena nego mi i koje su u svakom smislu pozitivno delovale na njih, poklone nešto što će im ostati kao trajna uspomena na jednoj od njih prvu a drugoj poslednju grupu koju su izvele. Želja roditelja je bila da to bude zajednički poklon, a ne da svako pojedinačno donosi nešto (jer se onda prave razlike ko ima ko nema). Na žalost, nakon ove farse u medijima, ostaje jedan gorak ukus u ustima nama roditeljima, a da ne pričam o vaspitačicama, koje su se ni krive ni dužne našle na tapetu.
  • realna

    27.05.2011 08:02
    odgovor Sremcu
    Ja sam član Saveta roditelja u jednom vrtiću. Nisam imala nikakvu vezu da uđem u Savet, niti je to funkcija koja donosi neku dobit. Naprotiv, može da donese neprijatnosti, pošto smo u poziciji da balansiramo između potreba dece i mogućnosti roditelja. Sudeći i po drugim članovima Saveta, stekla sam utisak da smo izabrani na osnovu kvaliteta naše dece. Deca svih članova Saveta su među najnaprednijima u grupi. Barem je tako u našem vrtiću. Uprava nikada nije zahtevala od roditelja da učestvuju u opremanju vrtića! Isključivo smo sakupljali novac za potrošni materijal koji deca koriste u radu. Moje dete ponekad nacrta i po 10 do 15 radova dnevno, a vi razmislite koliko je za to potrebno papira i bojica. Ja u svakom slučaju ne želim da mom detetu u vrtiću bude dosadno, nego da nešto nauči i da se razvija. Nije najveći problem u društvu što se izdvaja novac za vrtić, problem je to što većina roditelja ima mizerne plate, ili ne radi!
  • Mala Mo

    27.05.2011 07:12
    odgovor za Vosh-u
    Ako ste tako zabrinuti za ugrožene i siromašne, mogli biste da se zapitate zašto je Skupština Novog Sada za vreme SRS donela odluku da se svima regresiraju troškovi boravka u visini od minimum 80 odsto. SRS usvojila, DS prepisala. Ranije su postojali platni razredi i visina cene boravka u vrtiću zavisila je od roditeljskih zarada. Danas većina roditelja plaća svega 20 odsto pune cene boravka, a neki ništa. Tako dolazimo u apsurdnu situaciju da Grad pomaže bogatima, tj. onima koji imaju i preko 100 hiljada dinara. S druge strane, deca u vrtiću nemaju bojice, tempere, papir, lepak i druge materijale za rad. Onda i siromašni kupuju deci sve to, da bi deca provela kreativno vreme u vrtiću.
    A kada je reč o čašćavanju u Evropi, ono postoji. Živela sam jedno vreme u Beču. Častila sam babicu kada se moja sestra porodila i nisam jedina koja je to uradila. Moja poznanica radi u bolnici u Beču i kaže da pacijenti vrlo često časte medicinske sestre i lekare. ( skromnim svotama doduše - oko 10 evra). Oni taj novac sakupljaju u fioci i jednom nedeljno sve sestre iz odeljenja odu zajedno na ručak. Evropljani nisu neljudi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti