Novosadski univerzitet ispao sa Šangajske liste, Beogradski zadržao staru poziciju

Univerzitet u Novom Sadu više nije među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu.
Novosadski univerzitet ispao sa Šangajske liste, Beogradski zadržao staru poziciju
Foto: 021.rs
On je prethodne dve godine na prestižnoj Šangajskoj listi zauzimao poziciju između 901. i 1.000 mesta, dok se ove godine nije našao na listi.
 
Prvi put se našao 2017. godine u posebnom izdanju liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama i to u oblasti prehrambenih tehnologija, matematike i sporta..
 
Univerzitet u Beogradu zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na listi koja je objavljena danas i tako zadržao prošlogodišnju poziciju. UB je najbolje bio rangiran 2017. godine, kada se nalazio između 201. i 300 mesta.
 
"Pozicija Univerziteta u Beogradu zadržana je uprkos relativno nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u prethodnoj godini", navodi se u saopštenju Beogradskog univerziteta.
 
 
Među prvih 10 rangiranih univerziteta, osam je američkih i dva britanska. Na prvom mestu je Harvard koji tu poziciju drži već 18 godina, slede Stenford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Kolumbija, Kal-tek, Oksford i univerzitet Čikago.
 
Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, rangirani su još Univerzitet u Zagrebu od 401. do 500. mesta i Univerzitet u Ljubljani 501. do 600. mesta.
 
Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta. Celu listu za ovu godinu možete pogledati OVDE.
 
Kriterijumi za rangiranje su: alumni dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature.
 
Ovo rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

Komentari 146

  • Postdoktorant

    25.04.2021 10:55
    pomoć za postdokove
    Jedan od načina da se unapredi pozicija univerziteta i u NS i u BG je više postdok studenata. U americi ima puno otvorenih konkursa na kojih može da se aplicira. Neće svako da se vrati ali neko hoće, i to su poeni. Samo je problem što su doktoranti prepušteni sami sebi, niko im ne pomaže da upišu a kada završe postdok onda se mole da na radovima stave reference ka našim univerzitetima. A treba puno investirati, na primer cela dokumentacija mora da bude prevedena od strane sudskog tumača, znači ne običnog prevodioca. Zna više o tome Jasna Filipović Bojić, ona se time bavi. A mogli bi univerziteti tu pomoći, pa posle da imaju obraza da traže da bude referenca prema njima
  • Nenad

    19.10.2020 19:56
    FTN Čačak
    Brucoš sam, i hteo bih da saznam kakvo je stanje na FTN u Čačku?
  • Šangajska lista

    20.08.2020 16:59
    je samo jedan od načina za merenje kvaliteta univerziteta. Postoje i drugačije liste, npr. Multirank koja se koristi za nemačke univerzitete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti