Formira se novosadska Skupština: SNS može samostalno da vlada, opozicija će biti minorna

Konstituivna sednica Skupštine Novog Sada biće organizovana u petak, 21. avgusta, dva meseca nakon organizovanja lokalnih izbora. Odbornici će izabrati rukovodstvo gradskog parlamenta, dok će izbor izvršne vlasti - gradonačelnika i Gradskog veća - sačekati još neko vreme.
Formira se novosadska Skupština: SNS može samostalno da vlada, opozicija će biti minorna
Foto: 021.rs

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome ko će biti gradonačelnik i to se tumači time da Srpska napredna stranka, koja ima ubedljivu većinu, čeka da se prvo formira republička vast, a da tek onda sa koalicionim partnerima raspodele funkcije na nižim nivoima. Osim ove nepoznanice, nije poznato ni ko će biti funkcioneri u samoj Skupštini grada.

Zvaničnih predloga nema i niko iz SNS ili drugih stranaka se nije oglašavao, tako da će se tek na samoj sednici videti ko su predlozi za predsednika Skupštine grada, njegovog zamenika, kao i sekretara Skupštine i njegovog zamenika. 
 
Prema nezvaničnim informacijama, SNS će zadržati mesto predsednika i to će verovatno i dalje biti Zdravko Jelušić, dok bi od tri preostale funkcije, barem jedna mogla da bude ponuđena nekom od koalicionih partnera.
 
Praktično se sve drži u tajnosti. Čak ni predstavnici političkih stranaka ne otkrivaju mnogo o mogućoj saradnji sa SNS, dok naprednjaci ne daju nikakve informacije. Misterija se pravi i oko toga da li će Vučević ući u svoj treći mandat kao gradonačelnik Novog Sada ili će "štafetu" predati Milanu Đuriću, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Jedino što je poznato jeste to da će se prva sednica organizovati u sali Skupštine Vojvodine, zbog poštovanja epidemioloških mera.
 

U klupe će sesti dosta novih odbornika, jer je zbog bojkota dela opozicije, ali i korona virusa, u Novom Sadu zabeležena najniža izlaznost od vraćanja višestranačja 1990. godine. Koalicija oko SNS je bila ubedljiva i dobila je 52 mandata, a kako se glasalo u delovima Novog Sada možete da pročitate na OVOM LINKU.

Ipak, među odbornicima neće biti 52 naprednjaka, jer su tu i članovi koalicije iz POKS-a, PUPS-a, Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partije Srbije (stranka Rasima Ljajića). 

Druga po broju osvojenih mandata je koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, koji su dobili 10 odborničkih mesta. Ostale stranke imaju znatno manje mandata - LSV, DSS, SRS i SPAS (Aleksandar Šapić) imaju tri odbornika, SVM dva i dve manjinske stranke - vlaška Istina i Ruska stranka - imaju po jednog predstavnika.

Sa 44 odbornika SNS ima dovoljno glasova da samostalno drži vlast u Novom Sadu, ali se očekuje da sigurno budu uz nju POKS, PUPS, PS i SDS koji su bili na njenoj listi, kao i SPS i JS, dok se kao koalicioni partneri nude prvenstveno dosadašnji saradnici iz LSV-a, a u opciji su i SPAS, kao i manjiske stranke.

Što se SRS i DSS tiče, prognoze su da će verovatno ići u opoziciju u Novom Sadu, mada su u nekim drugim opštinama već ušli ili najavljuju saradnju sa SNS. Kako god da bude, izvesno je da će novi saziv gradskog parlamenta biti novosadska skupština sa najmanje opozicionih glasova od uvođenja višestranačja, jer je do sada najaktivniji deo opozicije bojkotovao izbore.

  • Naprednjak

    23.08.2020 16:01
    Kolo srece se okrece
    Znaci Bokan i njegov 3D dobija cistocu!!!
  • jela

    22.08.2020 07:21
    Ne mogu da verujem ko je sve gradski odbornik.
    Bocara, Cvija, Pajovic... Tužan je ovo grad!
  • vodvilj

    21.08.2020 11:35
    Muka mi je od samog pogleda na prilozenu fotografiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti