VIDEO, FOTO: Prodavci polovnih udžbenika u Novom Sadu rade i dostavu, velika potražnja pred početak školske godine

Počeli su da se stvaraju redovi pred knjižarama i mestima u Novom Sadu, gde mogu da se kupe novi ili polovni udžbenici.
VIDEO, FOTO: Prodavci polovnih udžbenika u Novom Sadu rade i dostavu, velika potražnja pred početak školske godine
Foto: 021.rs

Zasada nema većih gužvi, ali se očekuje da će ih biti narednih dana, s početkom školske godine. To se uglavnom očekuje na mestima na kojima mogu da se nabave polovni udžbenici, jer je za većinu roditelja isuviše visoka cena kompleta novih knjiga, koja se kreće i do 15.000 dinara. Ovaj trošak se dodatno uvećava ukoliko u porodici ima više školaraca, a uz udžbenike treba računati i trošak za pribor i druge stvari za školu.

U prodavnici u Ulici Vase Pelagića, u kojoj se otkupljuju i prodaju polovni udžbenici, za 021.rs kažu da već imaju dosta posla, ali i da rade dostavu jer ne mogu svi da dođu lično u knjižaru. Vlasnik Živko Gavrić priča za 021 da imaju skoro sve udžbenike za osnovnu i srednju školu.

"Velika je potražnja za polovnim udžbenicima, kupuju ih uglavnom roditelji koji ne mogu da priušte nove. Mnogi donesu i stare i mi ih otkupljujemo, posebno za peti i šesti, kao i za osmi razred osnovne i sve razrede srednjih škola", kaže Gavrić i dodaje da rade svaki dan od 8 do 20 časova.

Nedaleko od ove radnje, u Jevrejskoj ulici, već se kraj biciklističke staze smestilo nekoliko preprodavaca pretežno polovnih udžbenika, ali oni nisu bili raspoloženi za priču sa novinarem 021.rs, jer se bave nelegalnom trgovinom i u strahu su od inspekcije.

Ipak, koliko se može čuti, misle da će narednih dana biti još prodavaca na ovoj lokaciji, koja je poslednjih godina postalo mesto gde početkom septembra mogu da se kupe polovni udžbenici.

Dodajmo i da u knjižarama koje prodaju nove udžbenike mogu da se vide manji redovi. Zanimljivo je, na primer, da je u Službenom glasniku, koji ima dve knjižare u Jevrejskoj ulici, ispred jednog lokala bio red, dok ispred druge prodavnice nije bilo nikoga.

  

Razmena polovnih udžbenika

Udruženje građana "NS blok" organizuje desetu akciju besplatne razmene udžbenika za osnovnu školu. Razmena će se održavati u prostorijama "NS bloka" na Trgu Marije Trandafil 4, svakog radnog dana od 12 do 20 časova i trajaće do 11. septembra. Osim udžbenika, razmena se odnosi i na lektiru i školsku opremu i pribor. "NS blok" poziva sve zainteresovane da se priključe akciji tako što će poneti udžbenike, lektiru i školsku opremu koju žele da razmene. Takođe, podsećaju građane na to da poštuju sve mere predostrožnosti (nošenje maski, držanje propisanog rastojanja).

  • @ns

    31.08.2020 15:04
    kratko i lako
    Izbori se za vece plate ili nadji bolji posao.
  • aufiderzen

    31.08.2020 14:45
    besplatno školovanje
    U Nemačkoj je škola vlasnik udžbenika i isti udžbenik koristi minimum 4 generacije đaka. U Isti ne smeš da pišeš i mora da bude u povezu odgovarajuće veličine cele školske godine. Nisam siguran da li se radne sveske naplaćuju, ali se za potrošni materijal i novac za kopiranje plati nekih 40tak € na početku godine. To je jedini trošak za godinu dana.
    P.S. Da li je znak na 12. slici pisao neko nepismen ili samo neko ko ne zna padeže?
  • ns

    31.08.2020 14:42
    Super nam je vlast ljudi i dalje nemaju para za knjige u septembru. Isti naslov 30 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti