Privatnici prosipaju fekalije iz septičkih jama po livadama i na obodu Novog Sada, inspektori šestoro uhvatili na delu

Oko desetak odsto Novog Sada i prigradskih naselja nema kanalizacionu mrežu, a biti osuđen na septičku jamu znači i vrlo često pražnjenje iste na lokaciju za to namenjenu - ali sadržaj iz septičkih jama često završava i pored prometnih puteva.
Privatnici prosipaju fekalije iz septičkih jama po livadama i na obodu Novog Sada, inspektori šestoro uhvatili na delu
Foto: 021.rs
Čišćenje septičke jame nije nimalo jeftina usluga i firme koje se ovim (nezahvalnim) poslom bave uzimaju po nekoliko hiljada dinara za odnošenje samo jedne cisterne sadržaja septičke jame, a prilikom jedne posete prazne po nekoliko tura.
 
Problem leži u najmanje dve činjenice - septičke jame iliti prilagođene rupe koje domaćinstva u gradu koriste neretko su male da bi zadovoljile potrebe stanara, što dovodi do ogromnih troškova, često previsokih za prosečnu porodicu. 
 
Ta činjenica dovodi do alternativnih rešenja, pa domaćinstva angažuju preduzeća koja sadržaj septičkih jama ne prazne na predviđene lokacije, već creva bave na livade, puste fekalije u sredinu i uzmu manje novca nego što bi uzele firme koje rade propisno, sa "Vodovodom" i njihovim sistemom pražnjenja.
 
Ko je kriv?
 
Sistemski problem dovodi do pojave fekalija u našim dvorištima, livadama, rasadnicima i na obodima Novog Sada. Precizna evidencija septičkih jama ne postoji, a kako za 021 kažu u "Vodovodu", gotovo niko do desetak domaćinstava nema izgrađenu pravu, propisanu septičku jamu već je reč o upojnim jamama, a uz pomoć ovog preduzeća godišnje bude oko 3.000 pražnjenja.
 
"Mi, kao preduzeće, imamo uređaj u koji se prazni sadržaj septičkih jama iz vozila. Osim naših vozila, na njemu pražnjenje čine i vozila privatnih firmi koja imaju sklopljen ugovor sa nama (oko desetak preduzeća). U slučaju visokih nivoa podzemnih voda, dešava se da upojne jame budu napunjene istom, a problem je i u veličini tih upojnih jama jer najčešće veličinom ne zadovoljavaju potrebe broja ukućana. Ovo su osnovni razlozi za probleme sa 'septičkim jamama'. U takvim okolnostima jedan broj privatnih firmi, moguće i neregistrovanih, obavlja takođe uslugu pražnjenja", navode za 021 u "Vodovodu".
 
Upravo ove firme često su rešenja za brojne građane koji ne mogu da priušte da profesionalno (ali i propisno) prazne sadržaj svojih septičkih jama. "Vodovod" će svoje usluge naplatiti privatnim firmama, koje će opet dići cenu sopstvenih usluga kako bi pokrile troškove koje imaju i zaradile na pruženoj usluzi. Zato domaćinstva izbegavaju ovaj "korak" i obraćaju se firmama koje će uslugu pružiti jeftinije - ali i na štetu životne sredine i svih građana.
 
Ko je kažnjen?
 
U "Vodovodu" kažu za naš portal da im nije poznato koliko tačno privatnih firmi imaju ovu nepropisnu praksu.
 
"Ukoliko građani vide ovakav slučaj, obavezno treba da ga prijave Komunalnoj inspekciji. U ovoj godini na našem uređaju su privatne firme obavile oko 1.500 pražnjenja", navode u komunalnom preduzeću.
 
Kazni je protekle godine bilo. Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, inspektori se prilikom kažnjavanja ove prakse vode Odlukom o održavanju Čistoće i Odlukom o uslovima i načinu organizovanja poslova u vršenju komunalnih delatnosti isporuke vode i uklanjanja voda. Ukoliko neko prazni fekalije pored puta ili direktno u javnu kanalizaciju, kazne su 10.000 dinara za fizičko lice, 40.000 dinara za preduzetnika i 60.000 dinara za pravno lice.
 
Tako su građani u poslednjih godinu dana prijavili 39 slučajeva u vezi sa održavanjem i pražnjenjem septičkih jama.
 
"Prijave su se odnosile na neredovno pražnjenje septičke jame, izlivanje fekalnih i otpadnih voda na površine javne namene ili u komšijsko dvorište, kao i izlivanje cisterni sa sadržajem otpada iz septičke jame u javnu kanalizacionu mrežu", kažu u gradskoj inspekciji za naš portal.
 
Komunalci su uspeli da zateknu prekršioce kako nepropisno prazne septičke jame šest puta, a isti su dobili prekršajne prijave i novčane kazne.
 
Građani koji idu prema Futogu, Veterniku ili Begeču prekršioce ponekad mogu da zateknu kako cisterne prazne kod starog rasadnika "Gradskog zelenila". Međutim, prema evidenciji inspekcije, ovo nije najčešća lokacija na kojoj se mapira nezakonito pražnjenje fekalnog otpada i koju građani prijavljuju.
 
"Najčešće lokacije na kojima se nepropisno praznio sadržaj je na obodnim delovima grada - deo Klise od Primorske ulice prema Bulevaru Evrope, Radna zona Sever II-ulice Privrednikova i Novosadskog partizanskog odreda, obodni delovi Novog naselja - ulice Bulevar vojvode Stepe, Bulevar kneza Miloša i raskrsnica Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice", kažu u inspekciji za 021.
 
Problem istakanja fekalija po gradu biće rešen jedino kad potreba za ukopnim i septičkim jamama ne bude postojala, tačnije kad ceo Novi Sad, sa prigradskim naseljima, bude imao kanalizaciju. Trenutno se u Novom Sadu radi kanalizacija na nekoliko lokacija, ali će proći još nekoliko godina dok sva naselja ne dobiju (legalnu) kanalizacionu mrežu.
 
"Na teritoriji samog grada bez izgrađene kanalizacije su delovi naselja Klisa i Adice, a radovi na izgradnji su u toku. Od prigradskih naselja u toku je građenje kanalizacije u delu Veternika, čime će i ovo naselje biti u celosti završeno. Za nekoliko godina, biće završena kanalizacija i u naseljima Kisač, Čenej, Begeč i Ledinci. Na ovaj način bi Grad, sva prigradska naselja i  opština Sremski Karlovci imali u potpunosti pokrivene svoje teritorije kanalizacionom mrežom", zaključuju u "Vodovodu i kanalizaciji".
 
Podsetimo, o životu sa septičkom jamom u 21. veku 021 je pisao pre dve godine, kad smo podsetili da je kanalizacija jedna od najčešćih predizbornih obećanja stranaka u kampanjama. Međutim, kad prođu kampanje, septičke jame ostaju do naredne kampanje, i naredne...
  • NS

    16.09.2020 17:27
    Bez odgovora
    Kakva komunalna policija? Pa oni samo bake pored pijaca kažnjavaju. Ništa ne rade, a sad su i za malo toga nadležni.
    Na Novom naselju, gospodin svakodnevno i više puta, prazni svoju cisternu. Prijavljivala sam ga na dnevnom nivou po 3 puta, slikala, snimala, zvala i gradsku i komunalnu inspekciju! Uhvatili su ga (možda) dva puta. Ta kazna se lepo plati upola cene u roku od 8 dana i nastavlja se sa radom. Isplati se čoveku. Nisu/smo u stanju takav banalan problem da rešimo...stvarno sramota.
  • Kiseli

    15.09.2020 21:45
    kupus
    U Begeču neko godinama ,od jeseni do kasnog proleća, na istom mestu, uz biciklističku stazu od Begeča prema Futogu, izbacuje neki tečni otpad koji nedeljama užasno smrdi na pokvareni kiseli kupus...i nikom ništa...
  • RVojvodina

    15.09.2020 18:28
    Vreme je da ocistimo ovu Vojvodinu od govana i da postane Republika Vojvodina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti