FOTO: Gušenje u septičkim jamama, kanalizacija samo u izbornim kampanjama

Novi Sad sa okolinom ima oko 10.000 septičkih jama.
Tačnije, trećina grada nije pokrivena kanalizacionom mrežom.
 
Čini se da je pitanje izgradnje kanalizacije u Novom Sadu, a naročito u prigradskim naseljima, bitna tema samo u predizbornim kampanjama. Građanima se više od decenije unazad obećava kanalizacija, a kako stanari Novih Ledinaca i Adica kažu za naš portal, nakon izbora ih svi političari zaborave i septička jama je konstanta na koju su ovi građani osuđeni. 
 
Doduše, pojedina naselja u Novom Sadu izgrađena su divlje i samim tim nemaju uslove za uvođenje kanalizacionog sistema. Odluka prethodnih gradskih vlasti uvek je bila ista - ova naselja neće se rušiti, već će se šteta sanirati i raditi na postepenom otklanjanju štete divlje gradnje. Pojedini stanari toliko dugo čekaju kanalizaciju da se odlučuju na nelegalne poteze, poput samostalnog uvođenja priključaka.
 
Kako za 021 navode u "Vodovodu", delovi Adica, Veternika, Klise, Slane bare, Kamenice i Rumenke čekaju kanalizaciju, kao i Kisač, Čenej, Budisava, Stari i Novi Ledinci. U narednom periodu (doduše, nedefinisanom) gradiće se priključci u Adicama, Rumenki, Budisavi, Veterniku i u Kaću, čime će se smanjivati i broj septičkih jami.
 
"Broj septičkih jama se iz godine u godinu smanjuje, a sve veći broj domaćinstava se priključuje na kanalizacionu mrežu", kažu u "Vodovodu" za 021. Ovo preduzeće, inače, dva puta godišnje, na zahtev građana, besplatno prazni septičke jame domaćinstvima.
 
Prazna obećanja
 
Stanari na Adicama umorni su od čekanja na kanalizaciju. Ovaj deo grada nije u planu ove godine, a pre izgradnje kanalizacije je potrebno, kako je 021 već pisao, rešiti problem nivelacije zemljišta i druge, sitnije probleme. Stanari su se pismom obraćali svim vlastima do sada, a dobili su samo obećanja pred izbore. Izbori prođu, a izlivanja septičkih jama i ogromni mesečni troškovi za pražnjenja istih ostaju i otežavaju normalan život ljudi u ovom veku.
 
"I pored redovnog pražnjenja, često se desi da se fekalne vode izliju u dvorište naše zgrade, kao i prizemne stanove koji su u više navrata bili potapani, pri čemu se, naravno, širi nesnosan smrad. Živimo okruženi sopstvenim i komšijskim felakijama, sa konstantnim smradom koji dopire iz septičke jame i temelja zgrade, kao i ugroženi zarazama koje donose mnoge opasnosti po zdravlje i život naše dece i nas", navode stanari jedne od zgrada na Adicama.
 
Zanimljivu situaciju godinama imaju stanari Budisave. Iako je 2015. godine gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da se nada da će cela Budisava biti pokrivena kanalizacijom početkom 2016. godine, to se nije dogodilo. Te godine kanalizacija nije bila gotova, kao ni 2017. godine, kada je gradonačelnik ponovo obišao ovo naselje i dodao da su mu izvođači radovi dali "čvrsta uveravanja da će u proleće sledeće godine" Budisava imati kanalizaciju. Sada je kraj maja 2018. godine.
 
Korak po korak
 
"U Novim Ledincima još uvek nema kanalizacije, iako je 21 vek. Putem koji idu deca iz Ledinaca do škole je ispunjen fekalijama iz izlivenih septičkih jama. Ovo je već decenijski problem sa kojim se građani Ledinaca svakodnevno susreću. Zemljište je prezasićeno, a kanalizacije ni na vidiku. Apelujemo na gradske vlasti i nadamo se da će imati sluha i rešiti ovako ozbiljan problem", poručuje za naš portal N. S. iz Ledinaca. Ovaj građanin ne može ni ove godine da očekuje radove u svom naselju jer Ledinci nisu planirani budžetom Grada za 2018. godinu.
 
 
Milioni dinara potrebni su za izgradnju kanalizacije (na primer, u Budisavu je proteklih godina uloženo više od 200 miliona dinara iz budžeta Novog Sada). Međutim, veći problem je preduslov za kanalizacionu mrežu u mnogim delovima grada (na primer, delovi Klise), a to je centralni prečistač otpadnih voda.
 
Ova investicija godinama se najavljuje i grad će je definitivno dobiti, jer mora. Međutim, prečistač se ne može očekivati pre 2020. ili 2021. godine i to zbog ogromnih suma koje su potrebne za investiciju ovog obima. Predviđa se da je neophodna suma od nekoliko milijardi evra, koje grad nema i verovatno neće moći sam da obezbedi.
 
Takođe, preduslov za centralni prečistač je, zapravo, druga investicija i to je proširenje kapaciteta crpne stanice kod Žeželjevog mosta. Grad bi ove godine trebalo da uloži 430 miliona dinara za radove na ovoj crpnoj stanici, a u naredne dve godine bi gradska kanalizaciona mreža mogla u potpunosti priključiti na tu stanicu, što će dovesti do gašenja crpne stanice na uglu Radničke ulice i Keja žrtava racije.
 
Izvesno je da će se na izgradnji kanalizacije ove godine raditi u Veterniku, a da će se oko 80 miliona dinara izdvojiti za priključke za kanalizaciju na Adicama, Rumenki, Kaću, Budisavi i Veterniku.
 
U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, koja je zadužena za komunalno opremanje grada, nisu za 021 odgovorili na pitanja koja smo postavili u dva navrata, u vezi sa dinamikom izgradnje kanalizacione mreže. Izgleda da nije u toku predizborna kampanja.
  • P.Dj

    20.06.2018 17:04
    @kolega
    Nerviram . Zasto bi ? Ovde je rec o septickim jamama i fekalijama a ne o JKP Put-u o poslu i sl.
    Sto se tice igralista treba da vidis kako je izgledalo a kako sad izgleda a sve zahvaljujuci pozitivnim aktivnostima a ne glupostima kojima se pojedinci kao ti bave. A pecanje . pa kazi docu nije problem .Ja sam uvek tu.
  • Kolega

    30.05.2018 21:24
    JKP Put
    Stvarno mi nije jasno zasto se nerviras P. Dj. Je.... svi znaju kako si dobio posao u V.I.K. tako sto si najednom poceo da pljujes ove druge ,a sta bi s jkp Put kako si tamo prosao ,a sto se tice pecanja nisi brate ni za to mogu te povesti da mi masiras gliste .Umalo da zaboravim to igraliste vise ne izgleda tako sto i sam znas .
  • 29.05.2018 00:45
    @hejter
    Sad sam stigao sa Dunava i bas se pitam otkud to da te nisam nasao tamo a pecao sam na Durboka.
    Potražiću te sutra na Ronca - Rovca VOLEM da pecam .
    Usput pogledaj.
    https://www.youtube.com/watch?v=gFpKjMrEbCk

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti