Vodič kroz novosadsku vlast: Ko je ko u Gradskom veću (I deo)

Novi Sad je dobio novo Gradsko veće. Iako je većina članova promenjena u odnosu na prethodni mandat, dobar deo njih je poznat novosadskoj javnosti od ranije, jer su već imali funkcije u gradskoj vlasti.
Vodič kroz novosadsku vlast: Ko je ko u Gradskom veću (I deo)
Foto: 021.rs
Odbornici su odlučili da će gradsku vlast i u narednom mandatu predvoditi dosadašnji gradonačelnik Miloš Vučević. On je prvi gradonačelnik koji je dobio i treći mandat za upravljanje gradom, a imaće priliku i da bude jedan od onih koji su najduže bili na čelu grada. O njemu smo detaljno pisali smo na OVOM LINKU.
 
Milan Đurić
 
Vučevićev zamenik će biti Milan Đurić, dosadašnji član Gradskog veća za upravu i propise. On je u predizbornom i postizbornom periodu figurirao kao Vučevićev naslednik, s obzirom na to da je bio drugi na listi naprednjaka u Novom Sadu, ali i zbog izjava samog gradonačelnika da je Đurić spreman za novu funkciju ukoliko za to bude bilo potrebe.
 
Potrebe, po svemu sudeći, nije bilo, ali će četrdesettrogodišnji pravnik biti Vučevićev zamenik, što je do sada bio Srđan Kružević. 
 
Đurićeva biografija je prilično štura. Navodi da je završio OŠ "Jovan Popović", nakon čega je pohađao Gimnaziju "Isidora Sekulić". Posle završene srednje škole upisao je Pravni fakultet, koji je završio 2002. godine.
 

 
 
Potom je dve godine radio kao pripravnik, da bi 2005. godine otvorio samostalnu advokatsku kancelariju. Iz tog perioda nema informacija o njegovoj političkoj aktivnosti, ali je nezvanično jedno vreme radio i na Radio AS FM-u, radiju u vlasništvu njegovog brata.
 
Prvu funkciju dobija 2012. godine, kada postaje član Socijalno-ekonomskog saveta. Iste godine je, kao novo lice u gradskoj vlasti, postao član Gradskog veća za upravu i propise, što je obavljao sve do sada. Takođe, Đurić je i član Pokrajinske izborne komisije. 
 
Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavio da je kao član gradskog veća primao platu od 89.500 dinara, kao član Pokrajinske izborne komisije pripadalo mu je 35.000 dinara, dok je zbog članstva u Socijalno-ekonomskom savetu grada dobijao 27.000 dinara. 
 
Prijavio je da ne poseduje nepokretnu imovinu na svoje ime, ali ima depozit i štedni ulog u bankama i drugim finansijskim organizacijama. Vozi automobili "BMW" iz 2015. godine.
 
Adrijana Mesarović
 
Adrijana Mesarović je javnosti poznata kao pomoćnica za finansije gradonačelnika Miloša Vučevića, a od sada će biti zadužena za budžet i finansije grada. Važi za osobu od poverenja, pa nova funkcija ne čudi mnogo. Ova tridesetdevetogodišnja ekonomistkinja ima bogato iskustvo u radu u oblasti bankarstva i finansija. 
 
U zvaničnoj biografiji nije navela koje konkretno škole ili fakultete je pohađala, ali navodi da se obrazovala i u Sautemptonu, u Velikoj Britaniji, kao i da je završila više specijalizovanih obuka "najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike". 
 
Svoju karijeru u bankarskom sektoru je započela 2008. godine u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo. Navodi i da je dugo radila kao samostalni stručni saradnik u Odeljenju  za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom, gde je kasnije postala i šefica. 
 
  
 
U biografiji ističe saradnju sa Narodnom bankom Srbije, kao i ministarstvima za resor finansija i privrede, kroz razne projekte. Tu je i višegodišnje iskustvo u radu na finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, a od 2014. godine deo je Radne grupe Novog Sada koja je radila na konsolidaciji nekoliko javno-komunalnih preduzeća. 
 
Pomoćnica gradonačelnika je postala 2018. godine, a postala je i predsednica Tima za investicije Grada Novog Sada, te učestvuje i na realizaciji Programa "Srbija 2025" u vezi sa Novim Sadom. Učestvuje u radu i na rekonstrukciji Spensa, kao i na izgradnji mosta-obilaznice oko Novog Sada.
 
Kada je u pitanju imovina Adrijane Mesarović, Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavila da poseduje jednoiposoban stan, koji je stekla kupovinom. Od nepokretne imovine ima "mercedes benz" 2011. godište.
 
Jednokratno ili mesečno primila je više plata. Kao pomoćnica gradonačelnika mesečna plata joj je bila 99.000 dinara, dok je kao predsednica Upravnog odbora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika prima 52.000 dinara mesečno, a jednokratno joj je isplaćeno naknada štete za neiskorišćeni odmor od Razvojne banke u iznosu od 215.000 dinara. Primila je i više jednokratnih naknada od Grada Novog Sada u iznosu većem od 104.000 dinara.
 
Milovan Amidžić
 
Dosadašnji direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad" sada preuzima resor uprave i propisa. Da je ovo veće namenjeno njemu ne čudi mnogo, s obzirom na to da je završio Pravni fakultet, dok je master rad branio iz predmeta Bankarsko pravo. Pre fakulteta pohađao je OŠ "Đura Jakšić" u Kaću, a potom i Gimnaziju "Svetozar Marković" u Novom Sadu.
 
Prvo radno iskustvo stekao je 2008. godine, u "Agrocoopu", gde je radio kao samostalni stručni saradnik za opšte i pravne poslove. Rukovodilac službe opštih i pravnih poslova bio je i u "Fertilu" iz Bačke Palanke.
 
  
 
Dolaskom naprednjaka na vlast u Novom Sadu, Amidžić postaje v. d. zamenika načelnika Gradske uprave za opšte poslove. Ubrzo postaje i predsednik Nadzornog odbora JKP "Zoohigijena i veterina", da bi potom radio u Službi za zajedničke poslove.
 
Posle pet godina rada u gradskim službama, Amidžić je nagrađen direktorskom pozicijom, i to u JKP "Stan". Tamo je proveo samo nekoliko meseci, nakon čega je imenovan za direktora JGSP "Novi Sad".
 
Amidžić je oženjen i otac je dvoje dece. Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavljivao podatke o svojoj imovini. 
 
Zdravko Jelušić
 
Dosadašnji predsednik Skupštine Novog Sada od sada će u gradskoj vlasti učestvovati kao član Gradskog veća za komunalne poslove. Šezdesetogodišnjak rođen u Kotor Varoši je u Novi Sad došao 1979. godine, kada upisuje Fakultet tehničkih nauka. Diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu. 
 
Prvo radno iskustvo stekao je u "Agrovojvodini", gde se zaposlio 1988. godine. Samo dve godine kasnije osnovao je privatnu firmu i počeo da se bavi, kako navodi, zastupanjem "najvećih svetskih kompanija iz auto branše". 
 
Posle dugo godina provedenih u privatnom sektoru, 2013. je bio izabran za potpredsednik Privredne komore Srbije. Ostavku na tu funkciju je podneo, navodi u zvaničnoj biografiji Jelušić, zbog ličnih obaveza i funkcije odbornika Skupštine grada. Za predsednika gradskog parlamenta izabran je 2016. godine.
 
  
 
Navodi i da je sertifikovani programer, kao i da govori engleski jezik.
 
Ovaj otac troje dece ima trećinu vlasničkog udela nad njivom od 7.078 kvadratnih metara, koje je dobio nasledstvom. Osim toga, ima i depozite i štedne uloge u bankama.
 
Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavio nekoliko plata. Kao predsednik Skupštine grada je dobijao 103.000, a kao odbornik 25.000 dinara. Dobijao je i dodatak za sastanke u Skupštini grada u iznosu od 22.000 dinara, ali i 8.000 zbog članstva u Kadrovskoj komisiji Skupštine grada. 
 
Osim toga, prijavio je i da dobija 10.000 dinara mesečno od Fakulteta tehničkih nauka za prisutvo sednicama Saveta fakulteta.
 
U žižu javnosti je došao 2018. godine, kada se otkrilo da je JKP "Put" nabavilo poslovni softver u vrednosti od 9,5 miliona dinara od firme "Ipsylon", čiji je direktor bio Jelušić. Jelušić nije bio prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da je direktor u privatnoj kompaniji, koja je u međuvremenu ugašena.
 
Dina Vučinić
 
Nova članica Gradskog veća za obrazovanje rođena je 1987. godine u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu, kao i fakultet, završila je u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe 2014. godine. 
 
U tom momentu Dina Vučinić je već bila odbornica u Skupštini grada. Prilično je aktivna kada su u pitanju javne funkcije, pa je tako i do sada bila članica i predsednica kadrovske komisije u lokalnom parlamentu, članica žalbene komisije u Vladi Vojvodine, predstavnici društvenog kapitala u "Novosadskom sajmu", predsednica komisije za propise u Skupštini grada. 
 
U poslednje četiri godine bila je šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu. 
 
  
 
Po dolasku naprednjaka na vlast u Novom Sadu, Dini Vučinić je bilo namenjeno mesto u Poslovnom prostoru, a tri godine kasnije se zaposlila u Elektroprivredi Srbije, kao "vodeći stručni saradnik". 
 
Kao šefica odborničke grupe SNS istakla se prošle godine, kada su se naprednjaci zaključali u Skupštinu grada, tvrdeći da je brane od opozicije. 
 
U svojoj zvaničnoj biografiji ističe učešće u humanitarnom radu i volontiranju, kao i to da je majke dva dečaka. 
 
Vučinić nije do sada prijavljivala svoju imovinu i zaradu Agenciji za borbu protiv korupcije, što će zbog nove funkcije morati da učini u narednom periodu.
 
Dalibor Rožić
 
Dalibor Rožić je staro lice u Gradskom veću. I u novom mandatu biće zadužen za resor kulture u Novom Sadu. Može da se pohvali time da je, dok je on bio član Gradskog veća za kulturu, Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture.
 
Ovaj četrdesetčetvorogodšnji otac troje dece diplomirao je na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je stekao zvanje profesora istorije. Na istom fakultetu postao je i master istoričar.
 
Radio je kao profesor istorije u Gimnaziji "Svetozar Marković", a od 2008. godine zaposlen je kao saradnik-inspektor za oblast kulture u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
 
  
 
S ovim poslom je završio kada je 2016. godine postao član Gradskog veća za kulturu.
 
Rožić je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da poseduje dvoiposoban stan, ali i "ford fokus" iz 2003. godine.
 
Kao član Gradskog veća u poslednje četiri godine primao je platu od 91.000 dinara.
 
U drugom delu "Vodiča kroz novosadsku vlast" donećemo vam biografije Dragana Stajića, Ognjena Cvjetićanina, Mire Radenović, Branke Bežanov, Milorada Radojevića i Aleksandra Kravića.
 
Sadržaj je podržan od strane organizacije The European Endowment for Democracy (EED).
  • marko

    07.01.2022 18:33
    Clan otpora
    Dalibor Rozic, preletac iz Pokreta otpor...koji i dalje rade po svetu...Egipat, Ukrajina, Kazahstan!!!
  • Stanoje

    26.09.2020 10:17
    Da li u jednoj normalanoj državi, jedna obrazovana zena može biti odbornik posle izjave da su "hrvati trajno bolesna nacije" ? Ja mislim da NE, sramota za Srbiju, sramota za grad koji treba biti evropska prestonica kulture.
  • Zabrinut

    26.09.2020 10:06
    Da podsetim
    A stanovi u kraljevom parku...eee eto za čega su rintali aktivisti, nadam se da će i to prijaviti i imovinskoj karti novi članovi GV kao i kuće i sve ostalo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti