Agencija neće da istražuje Mirovića zbog službene "škode" u Lučanima na dan izbora, automobil koristi Zobenica

Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da ne postoji osnov za pokretanje istrage o predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, koji je priznao da se službena "škoda superb" nalazila u Lučanima na dan lokalnih izbora sredinom decembra 2018. godine, a kako bi proverila da li "Đilas deli ogroman novac".
Agencija neće da istražuje Mirovića zbog službene "škode" u Lučanima na dan izbora, automobil koristi Zobenica
Foto: 021.rs
Agencija je odluku donela nakon godinu dana od prijave koju je podnela organizacija Crta, a koja je odluku organa objavila na svom tviter nalogu.
 
U svom obaveštenju, Agencija navodi da je ustanovljeno da pomenuto vozilo koristi Damir Zobenica, potpredsednik Skupštine Vojvodine i visoki funkcioner Srpske napredne stranke. To vozilo je na osnovu putnog naloga bilo u Lučanima 15. i 16. decembra 2018. godine za "službene potrebe" Damira Zobenice, te je Agencija za sprečavanje korupcije ustanovila da nema osnova da se dalje goni Igor Mirović. 
 
Mirović je čak priznao da je naložio odlazak u Lučane, što je Crta nazvala priznanjem krivičnog dela.
 
"Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno", izjavio je Mirović prošle godine za N1.
 
"Nakon izbora u Lučanima podneli smo krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila smo utvrdili da su bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana. Poslednju u nizu je bila krivičnih prijava protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a Igor Mirović je svojim javnim priznanjem ukazao na sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno. Agencija je požurila polako i 'hitno' reagovala posle godinu dana kako bi utvrdila da nema osnova za pokretanje postupka protiv Igora Mirovića zbog zloupotreba javnih resursa u političke svrhe", navela je Crta danas na svom Tviteru.
 
Agencija je navela da vozilo nije u svojini AP Vojvodine, te da ga koristi potpredsednik pokrajinske Skupštine Damir Zobenica. Kako dodaju, vozilo je 15. i 16. decembra 2018. godine korišćeno za službene potrebe Zobenice.
 
"Čitanjem dopisa Uprave za zajedničko poslove pokrajinskih organa od 23. juna 2020. godine utvrđeno je da se vozilo marke 'škoda', tip 'superb', registarskih oznaka BG-1108-UP, koristi za potrebe potpredsednika Skupštine AP Vojvodine, Damira Zobenice, u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila, te da navedeno vozilo nije u svojini AP Vojvodine i da se koristi za službene potrebe na osnovu Ugovora o zakupu."
 
 
Izbori u Lučanima protekli su u izuzetno napetoj atmosferi. Zabeležen je veliki broj službenih vozila raznih opština i preduzeća, među kojima je i vozilo novosadske Čistoće. Posmatrači su skrenuli pažnju na pretnje glasačima, fizičke napade, brojne nepravilnosti na biračkim mestima, što je 021.rs ispratio, a o čemu možete da čitate OVDE i na OVOM LINKU.
 
Prethodno je i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo prijavu organizacije CRTA protiv NN lica zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, a nakon što je i službena "škoda" opštine Šid fotografisana u Lučanima na dan izbora. Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je pre održavanja izbora, javno preduzeće "Dragačevo putevi" iz Guče pozvalo predsednika opštine Šid u posetu kako bi razgovarali o "pozitivnim aspektima zamene postojeće rasvete led rasvetom".
 
Za ovu posetu je izdat i putni nalog, a pomoćnik predsednika opštine Šid napisao je i izveštaj o realizovanoj poseti 15. i 16. decembra, kad su održani i izbori. To tužilaštvu nije bilo sumnjivo.
  • Lustrator

    16.10.2020 09:54
    @@izzy
    Može ti zvučati čudno ali tadašnja katedra za marksizam je bila rasadnik disidenata! Pretpostavljam da sam zahvaljujući prisustvu na nekoliko tribina koje je vodio marksista Bora, zaglavio JNA u "elitnoj" kasarni gde su dolazili i bivši robijaši! Ako se dobro sećam (prošlo više od 30 godina) na jednoj tribini je bio i Irinej Bulović.
    O Bori kao političaru, sve najgore, ali ovo gore je istina, ne mogu samo da se setim da li sam Irineja slušao kod Bore ili ne! Davno je bilo!
  • White

    16.10.2020 09:14
    Djubre ostaje djubre...
  • V

    16.10.2020 09:00
    Covek ironicno rekao, a Crta vodi da je priznao? Pa to ni u Americi ne bi prihvatili kao priznanje a kamoli u ovoj rupi.... Znaju oni sve kako da ne odgovaraju, evo ovo je primer... ispunis putni nalog i ti si se ogradio.... sta cete, tako nam je kako nam je....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti