Kako da pomognete u zbrinjavanju beskućnika u Novom Sadu?

U trenutku kad vlada epidemija, zima je sve bliže, a kapaciteti prihvatilišta u Novom Sadu su puni, marginalizovanim građanima je više nego ikad potrebna pomoć.
Kako da pomognete u zbrinjavanju beskućnika u Novom Sadu?
Foto: Pixabay
Ukoliko ste primetili osobu kojoj želite da pomognete u zbrinjavanju u prihvatilištu ili na drugi način, postoje načini na koje to treba da učinite, ali je potrebna saglasnost beskućnika ili osobe u nevolji za to, naglašavaju nadležni za 021.
 
Novosađanka koja je javila 021 primetila je ženu koja u njenoj ulici duže boravi na hladnoći, bez adekvatnog krova nad glavom, te je slučaj prijavila Centru za socijalni rad.
 
U ustanovi je, pak, saznala da se na slučaju ove građanke bez doma već radi, a kako bi ona dobila smeštaj u Prihvatilištu za odrasle i starije u Futogu. U ovom prihvatilištu je trenutno prepuno i postoji lista čekanja, što je pisao i 021, te se ova beskućnica sad nalazi u još goroj situaciji.
 
A nije jedina kojoj je potrebna pomoć. Šta možete da učinite ukoliko želite da pomognete osobi bez krova nad glavom?
 
Da bi određeni građanin bio zbrinut, prvo je potrebno da se uradi procena njegovog stanja i potreba, kažu za 021 u Centru za socijalni rad, nadležnoj ustanovi.
 
To znači i da sam korisnik neke od ustanova socijalnog sistema mora da prihvati uslugu (na primer, privremeni smeštaj).
 
"Bez pristanka korisnika, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, ne sme se pružiti bilo kakva usluga, izuzev u slučajevima utvrđenim zakonom. Ukoliko je neko bez 'krova nad glavom' procenjuje se da li je neophodno urgentno zbrinjavanje, a to je u slučajevima kada lice sem što nema krov nad glavom, ne ostvaruje primanja, nema srodnika koji bi mu pružili pomoć i podršku i zdravstveno stanje je narušeno da zahteva pomoć i negu. U ovim slučajevima lica se smeštaju u Prihvatilište za odrasla i stara lica u Futogu", kažu za 021 u Centru za socijalni rad.
 
Oni koji nemaju nikakva primanja, imovinu ili srodnika za pomoć i podršku, a funkcionalni su i zdravi, mogu da borave u prenoćištu za beskućnike u Novom Sadu. Ono se nalazi u Ulici Zmaj Ognjena Vuka 13 za muškarce, a u Temerinskoj 6 za žene i otvoreno je svakog dana od 19 časova do sedam sati ujutru narednog dana.
 
"U toku dana otvoreno je svratište za beskućnike na adresi Futoška 46 gde korisnici mogu da se okupaju, dobiju čistu garderobu i obrok", kažu u Centru za socijalni rad.
 
Novosađani, stoga, mogu da pomognu onima u nevolji tako što će ih uputiti na Centar za socijalni rad ili u neku od pomenutih ustanova, ili da slučaj samoinicijativno prijave Centru.
 
Detaljnije o situaciji u kojoj se nalaze najugroženiji građani Novog Sada saznajte OVDE.
  • Сремац

    02.12.2020 13:14
    ЗАБЛУДА
    Зашто се таквим људима не понуди нека друга варијанта,осим градског збрињавања?Рецимо многе куће у Банату и не само у Банату, по селима Бачке су запустеле и напуштене.Зашто многи неће нешто да раде,обрађују башту,држе живину,помажу у сеоским пословима,а има их од копања,до брања и сакупљања летине?
  • iguman

    02.12.2020 01:57
    Ja
    bih mu dao novine gde pise da smo u zlanom dobu i da se ne izmotava, nego da ode u svoju vilu sa pogledom na kontejner.
    Graditi sklonista za takva lica, a ne bacati pare na gluposti.
  • Zajednica

    01.12.2020 21:15
    Molim Vas da objavite vise reportaza na ovu temu Vremena su sve teza, a sigurno je da zajedno mozemo vise. HVALA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti