Mesecima nema odluke o spornim radovima Martinovića na Pravnom fakultetu u Novom Sadu

Senat Univerziteta u Novom Sadu uskoro bi trebalo da odlučuje o prijavi koju je bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović podneo protiv funkcionera SNS Aleksandra Martinovića, a za koga sumnja da je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu autoplagirao čak šest svojih naučnih radova.
Mesecima nema odluke o spornim radovima Martinovića na Pravnom fakultetu u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Senat UNS je drugostepeni i finalni organ odlučivanja po prijavi Božovića, koji se jesenas žalio na odluku prvostepene komisije Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a koja je zaključila da su sporni radovi Martinovića nastali pre nego što je postojao Kodeks o akademskom ponašanju.
 
Faktički, Pravni fakultet u Novom Sadu time je skinuo sa sebe odgovornost za odlučivanje o sumnji na plagijate - radove u kojima se ponavljaju identične gramatičke i pravopisne greške, a kopirani su čitavi pasusi. Ipak, iz Zbornika radova Pravnog fakulteta ubrzo nakon ovih prijava i pisanja medija uklonjeni su sporni radovi, bez obrazloženja.
 
Na pitanje 021.rs da li je u međuvremenu zasedala drugostepena komisija pri Univerzitetu u Novom Sadu i, ukoliko jeste, koja je sudbina sumnji na autoplagiranje visokog funkcionera Srpske napredne stranke, Univerzitet u Novom Sadu poručuje da se ta sednica još uvek nije održala, ali da bi uslovi mogli da se steknu uskoro.
 
"Prema Statutu Univerziteta u Novom Sadu, Senat donosi drugostepenu odluku uzimajući u obzir mišljenje Odbora za etička pitanja. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, predsednicima stručnih tela na Univerzitetu je prepušteno da procene da li je sednicu moguće organizovati elektronski imajući u vidu složenost teme o kojoj se raspravlja, a ukoliko nije, da li smatraju da su se stekli zdravstveno-bezbednosni uslovi za njihovo održavanje u prostorijama Rektorata. Senat Univerziteta u Novom Sadu još uvek nije razmatrao donošenje odluke u drugostepenom postupku budući da se Odbor za etička pitanja nije sastajao. Prema izjavi prof. dr Slobodana Orlovića, predsednika Odbora za etička pitanja, sednica Odbora će biti zakazana uskoro, imajući u vidu okolnosti zdravstvenih uslova", navode za 021.rs u UNS.
 
Na pitanje 021.rs zbog čega su radovi Aleksandra Martinovića uklonjeni iz Zbornika Pravnog fakulteta, UNS nas upućuje na uredništvo časopisa. Iako smo pitanja poslali i uredniku Zbornika - a to je upravo prof. dr Slobodan Orlović, odgovor nismo dobili.
 
Božović je prijavu protiv Martinovića podneo Pravnom fakultetu 26. juna, a o toj inicijativi i pozadini cele sporne situacije u kojoj je funkcioner SNS čitajte OVDE.
 
Šta je na istraživanja 021.rs o ovoj temi ljutito poručio dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević čitajte na OVOM LINKU.
  • 9

    21.01.2021 08:30
    Šta Vas čudi?
    Pa ko je dekan na univerzitetu pod kojim je i ovaj fakultet?
    Starina novak za kojeg zakon ne važi barem o odlasku u peMziju
    a dekan je iz perioda nastajanja "ovih" doktora.
    Tante za kukuriku
  • Boras

    21.01.2021 01:16
    A urednik zbornika
    Kakav je to urednik zbornika? Ko je odobrio objavljivanje plagijata? Ko pokriva kriminalne radnje? Ili su to namerne navlakuse.Zasto Ministarstvo finansira kradju? Dosta pokrivanja Autonomijom univerziteta.Ispada da je rektor kurir PF , nesme da kaze-ba.Sramne stvari se dogadjaju i ostaje resenje: Privremena uprava na PF u N.Sadu.
  • Ministar

    20.01.2021 22:46
    Talog
    Ne treba se čuditi da PF gubi referencu. Ako se student žali na postupak profesora , dobija odgovor: žalite se ministru prosvete t.j. njemu. I Ko se sve od profesora oženio sa svojim studentkinjama . A bilo je i učena. Sledi objava!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti