Prosečna plata 520 evra, realna plata 400 evra

Novosađani imaju ubedljivo najviše plate u Vojvodini i oko 24.000 dinara veće u odnosu na najslabije opštine u Pokrajini.
Prosečna plata 520 evra, realna plata 400 evra
Foto: 021.rs
Jaz između jače i slabije plaćenih opština u Vojvodini izražen je već nekoliko godina, a postaje sve veći. Pritom je prosečna plata u Srbiji u novembru, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, 60.926 dinara neto, dok je prosečna plata u Vojvodini 57.962 dinara neto.
 
Zaposleni u Novom Sadu imaju prosečnu platu u iznosu od 69.238 dinara bez poreza i doprinosa i to je daleko najviša prosečna plata u Vojvodini. 
 
Najniže plate imaju zaposleni u Baču - svega 45.566 dinara neto.
 
Kad je reč o platama po različitim delatnostima i kod različitih poslodavaca, zaposleni u državnom sektoru tradicionalno imaju enormne plate u odnosu na zaposlene kod privatnika. Ali, prema poslednjim podacima RZS za novembra, postoje i značajne razlike u državnom sektoru - dok je u državnim preduzećima prosečna zarada 78.952 dinara neto, u prosveti i oblasti kulture su plate u proseku 64.007 dinara neto, što je značajna razlika.
 
Najviše zarađuju programeri, čije prosečne plate u Srbiji iznose 161.677 dinara neto, slede plate u vazduhopolovstvu (152.909 dinara neto), kao i u duvanskoj industriji (111.242 dinara neto).
 
Ono što je najbitnije u celoj priči činjenica da prosečna plata ne oslikava realno stanje u Srbiji. Zbog toga je bitno spomenuti i obračun medijalne zarade - to je iznos do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji. Ta suma je tek nešto veća od plate u baču i iznosi 46.861 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Sasa

    25.01.2021 21:03
    Laz
    Ovo nemoze biti tacno nikako ispade mi bogati
  • Izmerite svoj IQ

    25.01.2021 16:18
    Realna plata (i prosečna i medijalna) može biti samo veća, zato što je većina u privatnom sektoru prijavljena na minimalac (ili manji iznos od prave plate), a ostatak dobijaju na ruke.

    Ovo vam je i test inteligencije, znam da većina ne prolazi. :)
  • Cale

    25.01.2021 14:28
    Napumpana statistika. Prosecna plata je osnov za visinu pausalnog oporezivanja. Ove godine je osnovica za pausal porasla za 15% i ujedno i porezi na prihod. Sve radi otimacine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti