FOTO, VIDEO: Antisemitski grafiti na bilbordu kod Mosta slobode uoči Dana sećanja na žrtve Holokausta

Antisemitski grafiti ponovo su bili ispisani na bilbordu sa fotografijom novosadske Sinagoge, a koji se nalazi na ulazu u tunel Mosta slobode sa sremske strane. U međuvremenu grafiti su uklonjeni, saznaje 021.rs.
FOTO, VIDEO: Antisemitski grafiti na bilbordu kod Mosta slobode uoči Dana sećanja na žrtve Holokausta
Foto: 021.rs

Na bilbordu koji je deo kampanje za turističku promociju Novog Sada i koji je i pre mesec bio na meti vandala, opet su bile ispisane antisemitske poruke u vidu precrtane Davidove zvezde, neonacističkog keltskog krsta, skraćenice "SS" za nacističke vojne jedinice "Schutzstaffel" i drugo.

Novi grafiti mržnje su se pojavili neposredno pred Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta koji se obeležava 27. januara na godišnjicu oslobođenja nemačkog nacističkog logora Aušvic-Birkenau u Poljskoj koji je oslobodila Crvena Armija. Ovaj dan ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Gradske službe su nakon prijave o pojavi grafita mržnje prekrečile iste. Kako su za 021.rs naveli u Gradskoj kući, komunalni inspektor je dao nalog da se uklone grafiti koji je ispisalo NN lice, što je potom i učinjeno. U Gradskoj upravi su 021.rs poslali i fotografiju bilborda nakon prekrečavanja grafita.

Podsetimo da ovo nije prvi put da se u Novom Sadu pojavljuju antisemitski grafiti i da je to postala sada stalna pojava. Prethodne antisemitske poruke na istom mestu su obrisane odmah, tako da se očekuje da lokalna vlast isto i sada uradi.

Podsetimo da su u zadnjih malo više od godinu dana između ostalog zabeleženi antisemitski grafiti na Detelinari, na Novom naselju, a na Satelitu u dva slučaja prvo 2019, a potom i početkom 2020.

  • Ime

    27.01.2021 05:37
    Jel se policija zapitala gde je bio davidovic i co. u vreme nastanka grafita. ili su unapred digli ruke posto znaju da ce biti oslobodjen svih optuzbi?
  • X

    26.01.2021 18:49
    Jadnici.
  • I ja vas volim!

    26.01.2021 18:05
    Mada nije direktno povezano, sjecam se jednog sumanutog govora izvjesnog pukovnika Bogoljuba Popovica, tamo negdje u ljeto 1990' godine, negdje u okolici Knina ili Benkovca, gdje je taj stariji covjek na nekakvom skupu SDS a, mrtav-ladan s govornice kazao sljedece: Srpska demokratska stranka ne priznaje republicke granice, Srpska demokratska stranka ne priznaje granice KONTINENATA, za sta je dobio odusevljeni aplauz od okupljene mase. Snimak imate na YT u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti