Evropski sud: Srbija da obešteti Novosađanina zbog kršenja ljudskih prava

Evropski sud za ljudska prava (ESHR) presudio je danas da Srbija treba da plati Novosađaninu Aleksandru Zličiću 2.700 evra na ime nematerijalne štete i 4.000 evra na ime troškova i izdataka zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Evropski sud: Srbija da obešteti Novosađanina zbog kršenja ljudskih prava
Foto: Pixabay
U predmetu "Zličić protiv Srbije", sud je jednoglasno presudio da je Srbija prekršila član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman, dok je većinom šest prema jedan presudio da nije prekršila paragraf 1 člana 6, odnosno pravo na pravično saslušanje, saopštio je Savet Evrope.
 
Zličić (39) je tužio državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tvrdeći da su ga policajci pretukli u januaru 2014. godine nakon što su njega i njegovog druga priveli u novosadsku policijsku stanicu, i da su mu pretili. On je naveo da im je policija prišla dok su sedeli na klupi i pitala ih da li je u njihovom vlasništvu mala plastična kesa u kojoj se, prema tvrdnjama srpskih vlasti, nalazila marihuana.
 
Zličić je naveo da je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i da su povrede zabeležene u izveštaju lekara.
 
Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je odluka domaćih sudova bila dovoljna za otkrivanje kršenja člana Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman. Sud je, međutim, naveo da su do takvog zaključka doveli i mnogi drugi faktori, uključujući medicinske dokaze i izjave svedoka.
 
Zaključak sudija je da je država Srbija prekršila član 3 Konvencije i nesprovođenjem adekvatne istrage, ali i da je Zličić imao pošteno suđenje, navedeno je u saopštenju.
  • Ilo

    26.01.2021 17:44
    Skoro 90% građana Srbije ima nehuman i ponižavajuć tretman od strane vlasti...i to svakodnevno!
  • ZX

    26.01.2021 17:31
    Mali korak
    Ova ptesuda je samo kap u moru. Za Srbiju bi trebali da osnuju poseban sud koji bi ispravljao presude nezavisnog i reformisanog sudstva.
  • Bojan

    26.01.2021 16:53
    @EvoOvako

    Diler sa malom plastičnom kesicom trave? Ti misliš da se to na molekule prodaje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti