Vučić najavom kovid bolnice u Novom Sadu iznenadio mnoge, pa i predstavnike vlasti

Najava predsednika države Aleksandra Vučića da će se nova kovid bolnica graditi u Novom Sadu ili njegovoj okolini, iznenadila je i gradske i pokrajinske vlasti, kao i zdravstvene službe u Vojvodini, jer o gradnji ovog objekta do sada gotovo da i nije bilo reči, osim spominjanja prošlog leta, kada se govorilo o potrebi za novim bolnicama, saznaje 021.rs.
Vučić najavom kovid bolnice u Novom Sadu iznenadio mnoge, pa i predstavnike vlasti
Foto: 021.rs
Kada se razmatralo gde bi se gradile privremene bolnice za kovid pacijente, bilo je pomena više lokacija u Srbiji, među njima i Novog Sada, ali je sve ostalo na tome, a u međuvremenu su izgrađeni objekti u Batajnici i Kruševcu. 
 
Kada je predsednik Srbije pre tri dana najavio da će se bolnica graditi u Novom Sadu ili njegovoj okolini, predstavnici svih nivoa vlasti bili su iznenađeni, jer su se, prethodnih meseci, kapaciteti u vojvođanskoj prestonici pokazali kao dovoljni. Mesta je bilo i u Kliničkom centru Vojvodine, Vojnoj bolnici, Institutima u Kamenici, kao i u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu, te nije bilo upitno gde će se smeštati pacijenti.
 
Koliko je najava bila iznenadna, govori i to da se do sada jedini oglasio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dok pokrajinski organi ili Klinički centar Vojvodine nemaju nikakve zvanične komentare.
 
Vučević je rekao da ga je vest obradovala i da očekuje da objekat bude urađen na primeru dve privremene bolnice u Batajnici i Kruševcu. Gradonačelnik je procenio i da bi bolnica trebalo da ima između 400 i 500 kreveta, sa intenzivnom i poluintenzivnom negom, koja posle završetka epidemije može da se iskoristi za potrebe Gradske bolnice, koja je Novom Sadu potrebna kao sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Kako su za 021.rs ispričali sagovornici bliski državnim vlastima, Vučević je bio u pravu kada je istovremeno izjavio da tek treba da nađu lokaciju, jer u Novom Sadu nema prostora koji su predviđeni za gradnju nove bolnice. Ono što verovatno može da bude ograničenje prilikom odabira lokacije je to što to mora da bude mesto koje će omogućiti brz saobraćajni kontakt sa drugim zdravstvenim ustanovama, kao i sa glavnim saobraćajnicama u Novom Sadu i okolini. 
 
Ukoliko bi se bolnica pravila baš u Novom Sadu, ovde je pogodno da bude na nekoj od još slobodnih prostora u sklopu Kliničkog centra Vojvodine ili obližnjeg Novosadskog sajma i okoline, gde država ima još dosta zemljišta u svom vlasništvu. Ostale lokacije su uglavnom njive u okolini grada, bez neophodne infrastrukture. Tu je i kasarna Jugovićevo, na kojoj ima prostora, ali se zemljište već koristi za gradnju stanova za bezbednjake, dok su ostali vojni objekti zbog infrastrukture upitni za korišćenje.

Jedan od razloga za iznenađenje zbog najave izgradnje kovid bolnice, koja bi potencijalno postala Gradska bolnica, jeste i to što bi za njenu izgradnju bilo potrebno i do šest meseci, a to je period u kom bi trebalo da se vakciniše većina stanovništva i kada se očekuje smanjenje broja obolelih od korona virusa. 
  • Bili Kid

    08.03.2021 00:01
    Svi mi smo svedoci da je od nas oteta, silovana i pokradena Republika.
    Mi gledamo coveka nedoraslog funkcije koju obavlja. Na ovim prostorima vec decenijama nismo imali drzavnike, vecinom su to politikanti da nekazem politicari. Politicar moze da bude svako, politikant narocito, ali drzavnici su retki. Politika je jedna vestina gde svoju moc pokazujete tako sto ne naredjujete drugima. Ako naredjujete izazivate otpor/protest (kao i u 3 Njutnovom zakonu). Vucic je u sustini predsednik svoje stranke i nista vise. On je predCednik svoje stranke, koji je uspeo da razori sve ustanove/institucije Republike. Prvo je skupstinu sveo na jednu rijaliti prcvarnicu za kolektivnu hipnozu naroda, Ustav takodje (kad god se svadja sa nekim gradjaninom sa pasosem Srbije on krsi Ustav), Vladu je sveo na potpuno nebitan organ (recimo da li je vazno ko je predCednik Vlade? Mogao je i svog psa da dovede na to mesto isti efekat). On se covek igra nasom Republikom, oteo je od naroda i igra se njome. On je i samo mesto koje trebutno obavlja predsednika unistio/obesmislio/razorio. I kako on misli kad jednoga dana sidje sa vlasti da ce proci? Tu vidite jednog coveka koji je pomislio da je svemocan i koji se potpuno izgubio. Njegova pozicija u ovom trenutku je pozicija izgubljenog coveka, a on toga nije svestan.
  • pozitivna geografija

    06.03.2021 13:36
    @Radoše
    sever srbije se završava na Gazeli i Brankovom mostu. Od Zemuna do Horgoša je VOJVODINA !!!!
  • Navijač iz lože

    05.03.2021 15:02
    Menjam sezonska ulaznicu za kovid bolnicu za sezonsku ulaznicu za nacionalni stadion. Ale, ale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti