DS: Odmah postaviti mernu stanicu za kontrolu vazduha u Futogu naspram beočinske cementare

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu zatražio je od gradskih vlasti da odmah postave bar jednu mernu stanicu za kontrolu vazduha u Futogu, na obali Dunava, naspram Beočinske fabrike cementa.
DS: Odmah postaviti mernu stanicu za kontrolu vazduha u Futogu naspram beočinske cementare
Foto: 021.rs
Kako navode, "izveštaji Republičke agencije za zaštitu životne sredine već nekoliko godina zaredom pokazuju da je u Vojvodini zagađenje vazduha najveće u Beočinu, a gradske vlasti u Novom Sadu sve vreme odbacuju zahteve da počne redovno da se kontroliše vazduh u delu grada koji se graniči sa beočinskom opštinom".
 
"Vazduh se mora kontrolisati i u zoni novosadske rafinerije nafte, gde je neopravdano ukinuta merna stanica, kao i u zoni centralne gradske deponije, gde kontrole nije ni bilo", dodaju u DS-u.
 
Predsednik Gradskog odbora DS-a Veljko Krstonošić apelovao je danas da se jedna od dve merne stanice koje su postavljene na raskrsnici Rumenačke ulice i Bulevara Jaše Tomića odmah premesti na obalu Dunava u Futogu i tako uspostavi stalni monitoring vazduha u tom području. 
 
On je objasnio da vazduh u Novom Sadu na svega nekoliko mesta odvojeno kontrolišu gradska uprava i Republička agencija za zaštitu životne sredine, a da se to, zbog potpunog nemara prema ovim životnim pitanjima i nesposobnosti sadašnje vlasti, radi bez ikakvog plana i međusobnog usaglašavanja. Tako se dogodilo da u najvećem delu gradskog područja nema nikakve kontrole vazduha, a da su na jednom mestu postavljene čak dve merne stanice - jedna gradska, a druga republička.
 
"Odbornička grupa Demokratske stranke u Skupštini grada je godinama unazad tražila da se u svim delovima grada postave merne stanice za kontrolu vazduha. Da bismo mogli da rešavamo problem zagađenja vazduha u Novom Sadu, moramo najpre pouzdano znati čime je i koliko zagađen. Izgleda da upravo zbog toga gradska vlast predvođena Milošem Vučevićem i Srpskom naprednom strankom i ne želi da kontroliše vazduh u gradu. Gradska vlast misli da neće morati ništa da radi na rešavanju problema zagađenog vazduha sve dok ne budemo imali konkretne i potpune podatke. Verovatno je zbog toga sklonjena merna stanica iz kruga novosadske rafinerije nafte", istakao je Krstonošić.
  • Knez

    04.04.2021 18:12
    Gde depinija gori danima? Deponije je u poslednjih 10 godina gorela jednom, a cementara u poslednjih 10 godina zagadjuje na istorijskom maksimumu. Kazes sta beocinci loze...pa Beocin ima centralno grejanje 30 godina i isto toliko gasnu infrastrukturu po domacinstvima. Jedi sendvic i ne lupaj gluposti, jer mene je blam od tvojih izjava.
  • Lale

    04.04.2021 18:04
    @blizu ns

    Prijatelju, to sto su krovovi bili sivi je jedna prica, a to sto su danas crveni nema veze sa tim da li je vazduh zagadjen ili ne. Npr, pustaj iz dimnjaka samo sumpor pa ces videti boju krova i kakavog si zdravlja.
  • Ja

    04.04.2021 18:02
    Čistije
    Može li jedan i u naselje Veliki rit? Ovde se pale gume,akomulatori ,plastika ni maska mi ne pomaže kad idem ulicom, a o otvaranju prozora, mislim šta je to, davno to nisam radila jer od smrada ne možeš živeti. Molim postavite jednu mernu stanicu, unapred hvalaaaa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti