Izvorišta vode u Novom Sadu: Koliki su kapaciteti i kakvi radovi su u planu?

Izvorišta vode u Novom Sadu očekuje regeneracija kako bi se podigli kapaciteti i ublažili nedostaci istih - za grad je "koban" period leto, kad je potrošnja vode maksimalna, a građana/potrošača je sve više.
Izvorišta vode u Novom Sadu: Koliki su kapaciteti i kakvi radovi su u planu?
Foto: 021.rs

Prošle godine je "Hidrozavod DTD" na zahtev preduzeća uradio Projekat primenjenih hidrogeoloških istraživanja zbog očuvanja postojećih kapaciteta (regeneracije bunara) i proširenja kapaciteta (utiskivanja novih drenova) izvorišta novosadskog vodovoda.

Kako za 021.rs kažu u "Vodovodu", na osnovu informacija će početi radovi na tri izvorišta vode u gradu.
 
"Kapacitet izvorišta 'Štrand' je trenutno oko 60 l/s i u planu je utiskivanje drenova na BHD - 1, čime bi se digao kapacitet na oko 130 l/s. Na izvorištu 'Petrovaradinska ada' u planu su radovi na očuvanju kapaciteta i kvaliteta izvorišta čiji je trenutni kapacitet oko 600 l/s. U planu je regeneracija i hidroizolacija bunara BHD 1 i 5, kao i regeneracija jedanaest bušenih bunara", navode u "Vodovodu".
 
Kad je reč o "Ratnom ostrvu", u planu je povećanje kapaciteta utiskivanjem novih drenova na bunaru BHD-6 i očuvanje kapaciteta regeneracijom bunara BHD 9 i 10, ali se planira i regeneracija četiri bušena bunara. Kapacitet ovog izvorišta je oko 700 l/s. Na ovom, najvećem izvorištu pijaće vode letos je završena rekonstrukcija reni bunara BHD-5 i BHD-8, a detaljnije o tome pročitajte OVDE.
 
Već je pokrenuta procedura za rekonstrukciju "Petrovaradinske ade". Raspisan je tender za radove, vredne 24,6 miliona dinara bez PDV, a koji podrazumevaju čišćenje bunara i drenova od taloga i mulja. Naš portal je o ovim radovima pisao na OVOM LINKU.
  • Kostunica

    14.04.2021 10:18
    Sledece je pitanje kapaciteta fabrike vode na Limanu. Da li je uopste moguce preraditi oko 1500 litara vode u sekundi koliko se naslucuje da ce biti kapacitet izvorista posle svih prosirenja?

    Koliki je trenutni kapacitet ne znam, neka je 1000 l/s = 1 m3/s.
    To je dnevna isporuka od 86400 m3 stanovnicima grada, prigradskih naselja i industriji.

    Proslog meseca sam dobio racun za vodu koji odgovara potrosnji od 25m3 mesecno u stanu u kojem zivi jedan clan, sto je 0.83 m3/dan. Uz ovakvu proizvodnju vode moze da se snabdeva 104000 domacinstava bez lokala, industrije. U NS ima sigurno vise domacinstava od ovog broja i mnogi koje znam dobijaju enormne racune. A gde su curenja u mrezi i kradje, tj. divljacki prikljuceni potrosaci koji pune bazene i zalivaju travnjake.

    Kazu, cure vodokotlici i slavine, i svi smo mi idioti zato sto necemo to da popravimo.

    Pa kako Vodovod uspeva da snabde tolikom vodom sve uz toliku potrosnju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.