FOTO: Prepirka građana i aktivista sa predstavnikom Urbanizma oko novog mosta na Bulevaru Evrope

Na javnoj raspravi o planu novog mosta u produžetku Bulevara Evrope, Javno preduzeće "Urbanizam" predložilo je da se ne prihvati većina primedbi koje su podneli građani i udruženja.
FOTO: Prepirka građana i aktivista sa predstavnikom Urbanizma oko novog mosta na Bulevaru Evrope
Foto: 021.rs
Rasprava je protekla uz brojne prepirke između Komisije za planove, Aleksandra Jevđenića iz službe za saobraćaj "Urbanizma" i prisutnih građana i aktivista. 
 
Nadležnima se najviše zamerala izgradnja vijadukta i uticaj na životnu sredinu, kao i na narušavanje kvaliteta života na Limanima. 
 
 
Društvo arhitekata Novog Sada naročito je isticalo to što plan predviđa i teretni saobraćaj preko mosta i izgradnju vijadukta. 
 
Jevđenić je istakao da predmet plana nije određivanje da li teretni saboraćaj ide ili ne, već da oni moraju da obezbede mogućnost da tu prolaze i autobusi i kamioni, a da se sve ostalo kasnije određuje.
 
"Vijadukt ne znači da je to autoput, ali ako ga ne stavimo imaćemo kolaps i mnogo veće gužve", ocenio je Jevđenić.
 
Urbanistima se zameralo i to što su procene saobraćaja i opterećenja puteva važnije od zaštite životne sredine.
 
"Zašto su vaše procene automobila važnije od ptica", pitali su građani.
 
 
Jevđenić je, tokom cele rasprave, tvrdio da je plan skup najmanjih šteta i najvećih koristi, odnosno da će Novosađani od njega imati više koristi nego štete.
 
Istakao je i da most neće generisati novi saobraćaj, već samo preusmeriti deo sa Mosta slobode.
 
Daniela Stojković iz Udruženja "Svet i Dunav" je istakla da je posebno opasno to što se mostom sužava korito Dunava.
 
"Betoniraćete sve do Kameničke ade. Ovaj nacrt plana se radi samo iz jednog ugla - saobraćajnog, bez zaštite prirode", istakla je.
 
Zaštita prirode, napomenuo je Jevđenić, već je predviđena u planu, pa je primedba građana odbijena. 
 
Predstavnici udruženja, inicijativa i građana predlagali su i drugačiji pristup Ribarskom mostu od onog predviđenog planom, međutim, i ta primedba je odbijena, jer, kako je ocenio Jevđenić, postojeće rešenje omogućava zaštitu nasipa koji je niži 1,6 metara nego što je potrebno. 
 
Pojedine primedbe su delimično prihvaćene. Na primer, na inicijativu građana biće formiran prilaz Ulici Ćirila i Metodija, tako da ona neće biti potpuno zatvorena.
 
Od 33 primedbe "Urbanizam" je predložio da većina ne bude prihvaćena, dok su neke, uglavnom formalnosti (poput uključivanja nekih izostavljenih rečenica u plan) delimično usvojene. Komisija za planove trebalo bi da da konačnu reč o usvajanju ili odbacivanju primedbi. 
 
 
Rasprava je trajala gotovo tri sata, a pojedini aktivisti nastavili su razgovor sa Jevđenićem i na izlasku iz sale. Razgovor je posle nekoliko minuta, ponovo, prerastao u prepirku. 
 
Na početku rasprave su ekološki aktivisti Jevđeniću poklonili simbolične saksije sa kaktusima. 
 
 
Opširnije o primedbama koje su na ovaj plan podnete čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Ns

    18.04.2021 13:51
    Most je trebalo da se planira malo nize, npr negde izmedju Veternika i Futoga. Tako bi bilo blize ovima iz Futoga i Begeca npr kao i ovima sa Sremske strane, Beocina npr a opet bi se moglo i iz NS ici da se ne guzvaju ljudi nedeljom popodne na mostu Slobode kao.i obicno.
    Most treba, to je bar svima jasno kao i sto treba da se izmesti teretni saobracaj sa Detelinare i NN.
  • Limanac

    18.04.2021 08:21
    @Satelit
    “..- nece garaze sa zelenilom na krovu na Limanu ili Naselju ali se bune sto nema mesta za parkiranje...”

    Hajde ne lupetaj!
    - Zašto Grad ne otkupi placeve od vlasnika kuća i na tim mestima ne napravi javne parkinge?
    - Zašto mora da svu zemlju u svome vlasništvu proda i dozvoli investitorima izgradnju zgrada sa premalim ili nikakvim javnim parkinzima (Galens i najnovija skalamerija kod okretnice na Bul. Evropa)?!?!?
  • Živeti slobodno

    18.04.2021 08:12
    SNS dalje ruke od NS
    Ovde jedino pomaže smena ove odnarođene i bahate SNS vlasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti