Nastavlja se burna procedura izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu: Konačna odluka sledeće nedelje

Senat Univerziteta u Novom Sadu za tačno nedelju dana bi trebalo da konačno utvrdi kandidata za novog rektora.
Nastavlja se burna procedura izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu: Konačna odluka sledeće nedelje
Foto: 021.rs
Potom će Savet dati konačnu reč.
 
Kako za 021.rs najavljuju na Univerzitetu u Novom Sadu, sednica Senata zakazana je za sredu, 12. maj, a sednica Saveta biće u petak, 14. maja.
 
Ovo je ponovljeni pokušaj izbora rektora koji do sada, zbog političkih turbulencija, nije prošao članove Senata. Senat, inače čine 23 člana i to rektor i prorektori, dekani fakulteta, direktori instituta u sklopu UNS i student prorektor.
 
Na poslednjoj sednici Senata 8. aprila trebalo je da se odlučuje između dvoje profesora koji pretenduju na fotelju u Rektoratu - oboje su aktuelni prorektori i to su Sanja Podunavac Kuzmanović i Dejan Madić. Međutim, u jeku burne rasprave među članovima Senata aktuelni rektor Dejan Jakšić napustio je sednicu i time blokirao njen rad, ne imenujući svog zamenika. Naša redakcija došla je do snimka sa sednice, a koji je pokazatelj koliko je atmosfera "skliznula" s akademske na tabloidno-političku.
 
Suština problema izbora rektora leži u sukobu dve struje Srpske napredne stranke i njihovih favorita, u koji su uključeni i najviši državni organi poput Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje.
 
Iako veću podršku ima Sanja Podunavac Kuzmanović, struja koja "gura" Dejana Madića u poslednje vreme uzvraća udarac. Primer turbulencije je i poslednja sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj su bez ikakve najave smenjeni članovi Saveta Univerziteta u Novom Sadu - ljudi koji biraju novog rektora.
 
Novi članovi Saveta sastaće se i odlučivati o novom rektoru narednog petka, ukoliko Senat ovog puta izađe sa predlogom za kandidata.
  • Radovan

    11.05.2021 22:02
    Od kuda on
    Otuda sto je kao prorektor i rektor napravio sto stanova za mlade naucnike i uselio sto porodica u Fondaciji koju je vodio. Zato sto je uradio zgradu rektorata. Zato sto je stvorio ove koji su se posle njegovog odlaska dezorijetisali i skrenuli sa puta. Zato sto je srpakog Njegosa stavio gde mu je i mesto. Zato sto je vise napisao nego sto su pojedini procitali.
  • Valter

    08.05.2021 00:32
    ...odbraniće i Univerzitet!
  • Betelgez

    07.05.2021 12:04
    Kakva bre politika?? Za rektora izabrati coveka koji najvise zna i koji ima najveca akademska dostignuca. Na fakultetima malo vise da se posveti paznja stvaranju kvaliteta a ne kvantiteta. Prepisivanje rigorozno da se kaznjava disciplinskim merama. VIdim da od toga slabo ima vajde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti