Obavljeni prvi tretmani protiv rečnih komaraca u Novom Sadu, Beočinu i Sremskim Karlovcima

Tokom vikenda i prvog dana ove nedelje, "Ciklonizacija" je izvela prve ovogodišnje tretmane protiv ruralnih ili rečnih komraca na teritoriji Grada Novog Sada i opština Beočin i Sremski Karlovci.
Reč je o biološkom tretmanu ledenim bti granuluma protiv larvi ove vrste komaraca koji su izvedeni iz helikoptera i amfibija.
 
"Već nedeljama pratimo kretanje vodostaja Dunava i drugih reka. U proteklom periodu imali smo porast vodostaja i punjenje izliva koji su izvorišta komaraca. Tretmanima je prethodio monitoring na celom toku Dunava kroz teritoriju grada Novog Sada i okolnih opština. Na osnovu rezultata monitoringa, naše ekipe su izvele tretman izvorišta komaraca, narednih dana sledi kontrola uspešnosti tretmana, a ako bude bilo potrebe tretmani će biti ponovljeni", navodi Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".
 
Prema njegovim rečima, porast vodostaja reka, kao i česte padavine prethodnih nedelja, uz porast spoljašnjih temperatura pogodovali su velkoj produkciji larvi ove vrste komaraca, pa u "Ciklonizaciji" spremaju i tretmane protiv odraslih jedinki rečnih komaraca.
 
Inače, ovogodišnja akcija zaštite zdravlja građana od komaraca startovala je u punom obimu pre više od dve nedelje, obaveštavaju iz "Ciklonizacije". Akcija je počela izvođenjem tretmana protiv urbanih ili, takozvanih, kućnih komaraca u zatvorenom i na otvorenom u kvartovima na Novom naselju i Satelitu u kojima se nalaze zgrade čiji podrumi su konstantno po vodom i koji su idealna izvorišta komaraca tokom cele godine. Na ovom području izvršeni su prvo larvicidni tretmani, a potom i tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca. Paraleno sa ovim tretmanima, larvicidno su tretirana i sva izvorišrta kućnih komaraca na kanalima i barama na celoj teritoriji Novog Sada.
 
Aćimović navodi da je monitoring komaraca konstantan tokom sezone i da će tretmani biti izvođeni čim se za to ukaže potreba.
 
"Sada je već očigledno da smo poslednjih godina suočeni sa izmenjenim klimatskim uslovima, koje su u kombinaciju sa drugim faktorima, dovele po povećane opasnosti od širenja zaraznih bolesti koje prenose komarci. Uz to, uzimajući u obzir da je 'Ciklonizacija' još 2018. godine u Novom Sadu otkrila odrasle jedinke azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus), a da je tokom prošlih sezona detektovala i širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara po okolnim delovima grada, kao i činjenicu da ni ove godine nije bilo prave zime i kontinuiranih niskih temperature, očekujemo da nije bilo prirodne redukcije njihove brojnosti. Zato će i ove sezone uz standardnu borbu sa rečnim I kunim komarcima, poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca", kaže Aćimović.
 
Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i ubranih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i "grizu" veći deo dana.
 
"Takođe, vodeći računa o zdravlju građana i uvažavajući činjenicu da je u našoj zemlji od 2012. godine i zvanično registrovana zaraženost komaraca virusom Zapadnog Nila, a da je godine 2013. u Srbiji zabeležena najveća epidemija obolelih od virusa Zapadnog Nila na teritoriji Evrope, Novi Sad je prvi od gradova koji počeo da izdvaja i resurse za kontinuirano praćenje brojnosti i zraženosti komaraca tokom cele sezone i na teritoriji celog grada. Na našem području dominanti prenosioci ove bolesti su urbani, ili kućni, komarci, a pretpostavlja se da može da je prense i azijski tigrasti komarac. Zato će 'Ciklonozacija', u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, I tokom ove sezone redovno slati uzorke komaraca na analizu. Uz to, kako je jedina efikasna zaštita stanovništva sistematsko suzbijanje komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritičnog nivoa, tretmani će se izvoditi konktinurano na svim lokacijama čim monitoring pokaže povećanu brojnost komaraca", objašnjava Aćimović.
  • pčelar

    25.05.2021 08:16
    ubice pčela
    Vašim tretmanima iz vazduha uništavate sve insekte a ne samo komarce pa tako i pčele, tretmani iz vazduha su svuda u EU zabranjeni. Kada će te više početi da koristite hemikalije koje nisu pogubne po pčele, a uništavaju komarce kako rade u celoj EU. Takođe morate obavestiti pčelare barem nedleju dana ranije kada će te vršiti tretman komaraca kako i rade u celoj EU (sajt Vam nije ažuran). Naravno da treba tretirati komarce ali na taj način da ne nanostite svake godine ogromnu štetu pčelarima.
  • Светозар Милетић

    24.05.2021 18:29
    Баш лепо

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti