Gradski budžet: Između "nikad snažnijeg" i bespotrebnog zaduživanja

Grad ne treba da se zadužuje za razne potrebe, poput kupovine 10 električnih autobusa kad bukvalno "sedi" na ogromnom suficitu, smatraju predstavnici opozicije u gradskom parlamentu.
Gradski budžet: Između "nikad snažnijeg" i bespotrebnog zaduživanja
Foto: 021.rs
Rebalansom budžeta novac u gradskoj kasi povećava sa postojećih 29 milijardi dinara na 33,5 milijardi dinara.
 
I dok je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zadovoljan predloženim izmenama, malobrojna opozicija u parlamentu ima svoje zamerke.
 
Predsednik odborničke grupe DSS Bojan Radojević smatra da je "apsolutno nepotrebno" da Grad uzima kredit za bilo šta, pa ni za kupovinu autobusa u uslovima kad ima očigledan višak sredstava u budžetu.
 
"Svi znamo da koliko god povoljan kredit bio, on nije povoljan kao raspoloživa sredstva jer za njih ne plaćamo ni dinar. Više puta smo govorili - kupovinom autobusa ne rešavate sistemski problem javnog prevoza. Mora nešto radikalno da se preduzme po pitanju javnog saobraćaja u Novom Sadu jer su gužve koje imamo u saobraćaju prevelike i one prate razvoj grada, ali momenat je da se nešto preduzme", smatra Radojević.
 
I dalje će se, kaže, zalagati da Novi Sad uvede elemente šinskog saobraćaja u javni prevoz jer "jedino efikasan javni prevoz može da prebaci dovoljan broj putnika na velikim udaljenostima".
 
"Mi imamo infrastrukturu koja je relativno zastarela - jesu ulice obnavljane, ali nisu dovoljne po kapacitetu da prime sve automobile koji dolaze iz udaljenih delova grada jer kad ulaze u centar, naprave gužvu. Predlagali smo isto što je bio zaključak Fakulteta tehničkih nauka, a to je da se uvede istok-zapad saobraćaj s elementima šinskog saobraćaja. Takođe, svaka struja koja bude korišćena u tim autobusima biće jeftinija za GSP, ali ovo preduzeće svakako dobija ogromne subvencije iz budžeta grada. Imamo samo premeštanje zagađenja iz grada na teritoriju termoelektrane jer se sva ta struja proizvodi na lignit - to je ukupno gledano gore nego da autobusi budu na naftu. Treba dalje razvijati sistem na gas jer to ukupno ostavlja mnogo bolji ekološki efekat", smatra Radojević.
 
 
Ova odbornička grupa najavila je da će podržati projekat botaničke bašte u Novom Sadu koji, kažu, od 2007. godine čeka u fiokama.
 
Radojević je izneo razočarenje činjenicom da, kaže, Grad Novi Sad nije konkurisao za sredstva Ministarstva energetike za povećanje energetske efikasnosti, a putem kog su građani mogli da dobiju novac za zamenu stolarije.
 
"Rok koji je dalo Ministarstvo energetike za konkurisanje lokalnih samouprava za sredstva za povećanje energetske efikasnosti istekao je 21. maja. Novi Sad nije konkurisao i propustio je šansu za sredstva ministarstva energetike i time smo oštetili sve Novosađane koji su mogli da konkurišu za sredstva za zamenu stolarije. To je strašno i Novi Sad nije smeo sebi da dozvoli da propusti nešto što ministarstvo raspisuje kao izuzetno povoljnu stvar za građane. Druge lok samouprave su konkurisale i dobiće sredstva, ukupno 21 lokalna samouprava. Nadam se da postoji mogućnost da se sredstva nekako drugačije raspodele van konkursa, ali ovaj prvi i najjednostavniji način da grad dobije sredstva je lokalna samouprava propustila i to je ogroman propust", zaključio je Radojević.
 
SRS protiv ogromnih subvencija javnim preduzećima
 
Predsednik odborničke grupe SRS u Skupštini grada Đurađ Jakšić poručio je da nije za rebalans, te da ni prihodna ni rashodna strana budžeta nisu planirani u realnim finansijskim okvirima. 
 
"Postoje ozbiljne sumnje da može doći do velikog odstupanja u realizaciji kako prihoda tako i rashoda budžeta u drugoj polovini godine. Imajući u vidu okolnosti u kojima živimo više od godinu dana, ekonomsku krizu koja udara čitav svet, nepoznanicu u kom pravcu će dalje ići epidemija, da li će i kada novi 'pik' paralisati čitavu zemlju, mišljenja smo da je trebalo daleko obazrivije planirati prihodnu stranu budžeta. Nije realno da se od poreza na zarade, dobit i kapitalne dobitke oprihoduje više od 110 miliona evra u 2021. godini jer se na prvoj godini Ekonomskog fakulteta uči da je porez na dobit najnestabiliji poreski prihod - a nas je ekonomska kriza okovala", stava je Jakšić.
 
 
Sam rebalans, dodaje, ne donosi ništa značajno novo, ne menja i ne oplemenjuje suštinu izvornog budžeta.
 
"Budžet je potrošački, nema izraženu investicionu i razvojnu crtu, tri četvrtine je tekuća potrošnja, a četvrtina kapitalni izdaci. Kamo sreće da se taj kapitalni deo ostvari u visokom procentu, ali to prethodnih godina nije bio slučaj. Upravo je loša realizacija kapitalna potrošnje bila glavni uzročnik ogromnih milionskih suficita u budžetu grada. Od ovih 4,5 milijarde, više od 20 odsto gradska vlast gura u subvencije preduzećima. U 2021. iz budžeta za subvencionisanje javnih preduzeća ide više od 5,5 miijardi dinara. Mora se stati s praksom da se subvencijama gase požari koje izazove nesposobno rukovodstvo javnih preduzeća", smatra Đurađ Jakšić.
 
On je izneo sumnju da JKP Lisje frizira svoje izveštaje o aktivnostima i upoređuje posao koji rade sa delatnošću Gradskog zelenila.
 
"Do 2015. godine odnos između kapitalnih i tekućih subvencija u Lisju je bio 60 miliona za kapitalne, a do 80 miliona za tekuće održavanje zelenila. Današnjom izmenom odluke, kapitalne subvencije za Lisje su 30 miliona, a 250 miliona ide na održavanje zelenila. Tvrdimo da se izveštaji koje Lisje šalje na skupštinu friziraju i da se novac ne troši na te potrebe već za tekuće održavanje, odnosno likvidnost preduzeća. Kad dajete šakom i kapom pare preduzećima, uljuljkavate rukovodstvo da bude opušteno i da ne traži dodatni posao na tržištu.
 
Zelenilo, koje održava zelene površine u čitavom gradu za 2021. godinu raspolaže sa 480 miliona. Prema katastru zelenih površina, ono održava 500 hektara uređenih zelenih površina i nekoliko stotina neuređenih hektara zelenila. Lisje brine o 20 grobalja ukupne površine 192 hektara, a dobija 50 miliona dinara za održavanje zelenila. Kako je moguće da Zelenilo održava 10 puta veći prostor u odnosu na Lisje, a dobilo je upola manju subvenciju iz budžeta? To nije normalno i ne slaže se, zašto ne bismo dali Zelenilu onda da održava površine i na grobljima kad su jeftiniji pet puta?", pita se Jakšić.
 
On smatra da je neverovatno i da GSP dobije subvenciju za gorivo u iznosu od 750 miliona dinara što se, zaključuje, u istoriji grada nikada nije dogodilo.
 
Vučević: Nikad jača, snažnija i bogatija gradska kasa
 
Za gradonačelnika Miloša Vučevića budžet je rekordni, a gradska kasa je "nikad jača, snažnija i bogatija". Kako je rekao, to je pobeda svih Novosađana, odgovornih platiša poreza, kao i rezultat domaćinskog i odgovornog postupanja prema zajedničkoj gradskoj kasi.
 
"Porez na zarade je veći za 23,53 odsto u odnosu na isti period prošle godine, doprinosi od uređivanja građevinskog zemljišta koje plaćaju investitori je veći za 107 odsto, porez na imovinu je naplaćen u iznosu od 76,23 procenata više nego u istom periodu prošle godine, prodaja građevinskog zemljišta, odnosno interesovanje investitora za gradnju je 400 odsto veće nego 2020. godine. Sada je budžet definisan u iznosu od 33 milijarde i 584 miliona dinara, a 2011. godine je iznosio 14 milijardi i 429 miliona. Prethodnih dana slušamo laži o tome kako je ovo budžet koji krpi rupe i da je loš, i to čujemo od ljudi koji prilikom upravljanja finansijama Novog Sada nisu mogli da dođu ni do 15 milijardi u gradskoj kasi, a kapitalni budžet tada nije prelazio pet milijardi dinara. Danas možemo da se ponosimo činjenicom da čak preko 12 milijardi dinara izdvajamo za kapitalne investicije, a pri tome tu ne računam projekte vezane za Fruškogorski koridor, Кovid bolnicu, brzu prugu, novi most, Кlinički centar Vojvodine, centralni prečistač otpadnih voda, regionalnu deponiju koje finansiramo preko države, a  sav taj novac se sliva u naš grad", poručuje Vučević. 
 
Dodaje i da su njihovi prethodnici imali "kompletan gradski budžet u iznosu koji se danas izdvaja samo za kapitalne projekte, ne računajući tu novac koji dolazi iz drugih izvora". 
 
"Sve to smo postigli u sred globalne krize uzrokovane pandemijom i tokom vanredne situacije, kada smo morali da se odreknemo brojnih prihoda, jer smo izlazili u susret privrednicima i davali brojne popuste na zakup zemljišta, javne površine i poslovnih prostora. Najviše smo pomagali ugostiteljima, a sada imamo lepu vest i za zaposlene u turističkim agencijama, za koje smo izdvojili oko 11 miliona dinara u vidu subvencija", zaključuje Vučević.
  • Dragoljub

    27.05.2021 07:13
    Dss nije ozbiljna stranka još od onda kad je Vulinov kum postao potpredsednik.
  • Dragan

    27.05.2021 06:15
    Ah
    Imamo izgrađene industrijske zone i niko ne razmišlja da otvara proizvodne kapacitete gfe se jedino zarađuju pare.Svi su se lepo ušuškali u budžet.
  • Dule

    27.05.2021 00:02
    Objektivno
    DSS je u pravu, ovi pare imaju ali ne znaju da ih potroše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti