FOTO: Zaseda Skupština grada, ovo su najbitnija pitanja pred odbornicima

Odbornici Skupštine grada danas odlučuju o više od 100 pitanja od važnosti za Novi Sad - sednica se, zbog epidemioloških uslova, odvija u zgradi Skupštine Vojvodine.
FOTO: Zaseda Skupština grada, ovo su najbitnija pitanja pred odbornicima
Foto: 021.rs
Bogat dnevni red naknadno je dopunjivan odlukama o imenovanjima novih/starih rukovodilaca i članova različitih gradskih tela. 
 
Izdvaja se rezultat konkursa za direktora Centra za socijalni rad koji će odbornici usvojiti - umesto dosadašnje direktorke Dobrile Čačije na rukovodeće mesto dolazi psihološkinja u ovoj ustanovi Jelena Zorić.
 
Najbitnija i najobimnija tačka na dnevnom redu je rebalans gradskog budžeta. Ovim rebalansom budžet se povećava sa postojećih 29 milijardi dinara na 33,5 milijardi dinara, a zahvaljujući suficitu (neutrošenom novcu, višku), ali i prihodima od poreskih doprinosa, prodaje imovine, transfernih sredstava s drugih nivoa vlasti i zaduživanja.
 
Konkretno, zaduživanje se odnosi na plan Grada da od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uzme kredit od osam miliona evra za kupovinu 10 električnih autobusa. Novi Sad je, inače, već zadužen kod EBRD za potrebe kupovine 29 autobusa na gas, koji su nedavno isporučeni GSP.
 
 
Rebalansom je planirana izgradnja kompleksa zatvorenih bazena u Futogu, ali bi odbornici mogli i da se dotaknu planova da Novi Sad krene u realizaciju plana za Botaničku baštu u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
 
S obzirom na to da je Novi Sad ušao u projekat izgradnje regionalnog centra za tretman otpada (takozvane regionalne deponije), sada će usvojiti lokalni plan upravljanja otpadom za period do 2030. godine.
 
 
Pred odbornicima će se naći i nemili podatak - od posledica covid-19 infekcije je tokom prvih 13 meseci epidemije preminulo najmanje 634 Novosađana. Najveći broj preminulih bio je u prva tri meseca ove godine, tokom kojih je preminulo 352 ljudi. Ta informacija naterala je Grad da poveća izdatke za naknadu troškova sahrane za porodice, pa se rebalansom planira još 30 miliona dinara.
 
Sednica je počela u 10 časova.
 
Vučević: Bolja naplata i u doba korone
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osvrnuo se na dnevni red uoči sednice i rekao da grad u drugoj godini epidemije ima povećanje tekućih prihoda za gotovo dve i po milijarde dinara. 
 
"Imamo i bolju naplatu poreza na zarade i imovinu, kao i doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Predvideli smo 11 miliona dinara pomoći za više od 50 turističkih agencija u gradu, a one će dobiti subvencije - agencijama sa do tri zaposlena ide 150.000 dinara, a onima sa više od tri zaposlena 250.000 dinara. Ne kažem da su to velike pare, ali nisu ni male, to su pare svih poreskih obveznika i malo će im olakšati situaciju", naveo je Vučević.
 
Rebalansom su povećana sredstva namenjena mikro i malim preduzećima na konkursima sa 15 miliona na 24 miliona dinara i na tim konkursima uvek, kaže Vučević, vlada veliko interesovanje.
  • Нико

    27.05.2021 01:30
    Ђурић је позната спавалица. Ових десет година је преспавао као градски министар. Нико га није запазио да ради, јер не зна ништа да ради сем да мудрује и филозофира себи у браду.
    Чудан лик. Сва срећа да није прошао за градоначелника.
    А ни други нису бољи, само су безобразнији и агресивнији у лактању.
  • Bili

    26.05.2021 20:50
    Zašto Đurić uvek pažljivo gleda u govornika, sa ukočenim vratom i izgubljenim pogledom, a gradonačenik je spustio glavu, kao noj u pesak. Ne razumem. Da li je razlog govornik, ili je u pitanju umor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.