Ne kupuj, iznajmi: Milioni za lizing vozila u NP "Fruška gora" i Gradskoj kući

Vlast ne odustaje od lizinga - nakon otkrića da je Pokrajina nabavila dva luksuzna audija kršeći Zakon o javnim nabavkama, na lizing se odlučio Nacionalni park "Fruška gora", kao i Grad Novi Sad.
Ne kupuj, iznajmi: Milioni za lizing vozila u NP "Fruška gora" i Gradskoj kući
Foto: 021.rs
Javno preduzeće NP "Fruška gora" upravo sprovodi tender za nabavku vozila putem zakupa tj. operativnog lizinga, a na period do kraja godine. Procenjena vrednost ove nabavke je 14 miliona dinara bez PDV-a. Zbog čega postoji potreba za putničkim terenskim džipom samo do kraja godine, nije jasno.
 
Tender je raspisan 29. maja, a otvoren je za ponude samo do 8. juna, što je minimalni zakonski rok od 10 dana za ovu vrstu postupka.
 
Specifikacijom je definisano da se traži jedno polovno vozilo, proizvedeno 2020. godine, pređene kilometraže do 35.000 kilometara, sa određenim uobičajenim, ali i vrlo preciznim karakteristikama.
 
Konkretno, traži se polovan SUV crne metalik boje, zapremine motora od 1.900 do 2.000 kubika, proizveden 2020. godine. Traži se da sadrži, između ostalog, uređaj sa minimum osam zvučnika. 
 
Ovom preduzeću se prilično žuri da dobije traženo vozilo, pa je rok isporuke najduže tri dana od dana potpisivanja ugovora. 
 
Procenjena vrednost od 14 miliona dinara je veća i od sume koju je Pokrajinska vlada predvidela za lizing dva audija na godinu dana za svoje potrebe.
 
Nacionalni park "Fruška gora" nije odgovorio na pitanja 021.rs za čije potrebe se nabavlja ovo vozilo, te šta je ispitivanja tržišta pokazalo - koliko modela ispunjava tražene uslove?
 
Nisu komentarisali ni zbog čega je bitno da vozilo bude polovan SUV pređene kilometraže do 35.000 kilometara, proizveden baš 2020. godine, čime se iz konkurencije eliminišu novija i starija vozila. Takođe, ostalo je nejasno zašto je bitna crna metalik boja, osam zvučnika i zbog čega se uopšte vozilo uzima na lizing samo do kraja godine, a ne kupuje novo vozilo koje će biti na raspolaganju duže od pet i po meseci.
 
I Grad iznajmljuje
 
Nakon što je 021.rs u januaru otkrio da će Grad Novi Sad u ovoj godini dati oko 750.000 evra za nova vozila, sada se pojavio i tender koji pokazuje da lokalna vlast ipak neće kupovati automobile, nego ih iznajmiti.
 
U javnoj nabavci se navodi da će se zakupiti, odnosno uzeti na operativni lizing, 35 automobila i jedno teretno vozilo na period od 36 meseci meseci bez ograničenja kilometraže. 
 
U dokumentaciji se može videti i da grad, osim iznajmljivanja, goriva, putarine i parkinga, neće imati druge troškove, te da sve obaveze u vezi sa vozilima preuzima kompanija koja bude dobila ovaj posao. Rok za isporuku vozila je 120 dana.
 
U pitanju je upotreba 88 miliona dinara koje je u budžetu grada opredeljeno za nabavku vozila, o čemu je pisao 021.rs. Opozicija je ovakav potez gradske vlasti smatrala rasipništvom, dok je gradonačelnik Miloš Vučević objasnio da je potrebna obnova voznog parka posle gotovo deset godina.
 
Uvidom u specifikaciju javne nabavke može se videti da Novi Sad želi da uzme u zakup 11 automobila u srebrno metalik boji sa benzinskim motorom od minimum 900 kubika, 10 automobila u beloj akrilnoj boji sa benzinskim i motorom na gas minimalne snage 1.350 kubika, kao i osam crnih metalik automobila sa dizel motorom od 1.950 kubika.
 
Planiran je operativni lizing nad četiri limuzine u crnoj metalik boji sa dizel motorom od minimum 1.950 kubika koje su najverovatnije namenjene za duža putovanja, jer se za njih traži i navigacioni sistem sa mapom Evrope. Tender obuhvata i zakup još dva vozila, u srebrno metalik boji, sa nešto snažnijim motorima. Na kraju, u zakup se uzima i teretno vozilo - kombi. 

U planu javih nabavki Službe za zajedničke poslove nije navedena procenjena vrednost lizinga, kao ni u samom oglasu, a navodi se da je maksimalna cena koju ponuđač može da dostavi ograničena. 
 
Gradska uprava nije odgovorila na pitanja 021.rs u vezi sa zakupom vozila. 
  • Čika

    04.06.2021 07:42
    @Niko1
    Naravno, svuda se u svetu vozila uzimaju na lizing... Ali nigde se tako bezobrazno ne tenderiše - sa "slikom" vozila koje se uzima u zakup, a sve po besprizornim cenama. Nazdravlje naprednjaci!
  • Niko1

    03.06.2021 21:39
    Svet funkcionise na rentiranju auta za javne sluzbe,privatne firme,policije,inspekcije... nema troska servisa,odrzavanja,osiguranja,kaska,registracije,amortizacije...proguglaj te.
  • Z313

    03.06.2021 17:57
    Od vrha, pa redom
    Okreni, obrni uvek je isto; troše narodne pare ko da im je dedovina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti