Svetski dan bicikla - Novosađani čekaju rekonstrukciju Futoške i subvencije za kupovinu dvotočkaša

Međunarodni dan bicikla obeležava se širom planete svakog 3. juna u godini.
Svetski dan bicikla - Novosađani čekaju rekonstrukciju Futoške i subvencije za kupovinu dvotočkaša
Foto: 021.rs
Novosađani ovaj dan dočekuju nestrpljivi da Grad Novi Sad konačno počne sa podelom subvencija za kupovinu bicikala, potez na koji su se čelnici odlučili nakon uspešne kampanje Novosadske biciklističke inicijative.
 
Novi Sad je grad sa više od 40.000 biciklista - mnogi bi da kupe svoj prvi bicikl, a drugi da zamene dotrajali i iznos od 10.000 dinara bi im u tome pomogao. Gradska uprava za zaštitu životne sredine još uvek je u proceduri odabira udruženja koje će se baviti obimnim poslom dodele subvencije građanima koji se budu prijavili, ali je poznato da će šansu za novčanu pomoć imati oko 700 građana.
 
Grad je već izdvojio dodatnih 10 miliona dinara za drugi krug subvencija, budući da je već sa najavom ove inicijative iskazano ogromno interesovanje Novosađana.
 
Još uvek se čeka početak obimnih radova na rekonstrukciji dela Futoške ulice i Futoškog puta, gde su biciklističke staze u užasnom stanju. Grad je čekao novac po konkursu za unapređenje infrastrukture od Ministarstva privrede, ali je nepoznato kad će radovi početi. Izvesno je da će se, kako je 021.rs pisao, raditi fazno i da će biti izazovno sačuvati stabla koja se protežu ovim ulicama.
 
Kako izgleda projekat rekonstrukcije i kakvi su planovi nadležnih čitajte OVDE.
 
Tržište bicikala u Srbiji i u svetu doživljava ekspanziju otkako je počela pandemija covid-19. Mnogi su se okrenuli biciklu kao osnovnom prevoznom sredstvu, a proizvođači i serviseri imaju razloga da budu zadovoljni. Ipak, pandemija jeste uticala i negativno na njihov posao, pa tako teže dolaze do neophodnih delova i mnogi poslovi čekaju. 
 
O tržištu bicikala u Srbiji u detalje čitajte na OVOM LINKU.
 
Biciklisti su nedavno na 021.rs saznali na koji način urbanisti planiraju da projektuju biciklističke staze na Mostu slobode, što je dugogodišnji zahtev.
 
Ujedinjene nacije su 2018. godine zvanično proglasile 3. jun za Svetski dan bicikla. Dan se obeležava širom planete, a ove epidemijske godine neće biti u obliku masovne vožnje - Kritične mase, koja je u prošlosti okupljala veliki broj biciklista u vožnji kroz ulice Novog Sada.
  • /

    03.06.2021 16:20
    /
    @dragan
    podrzacu svaku inicijativu koja se bude angazovala da tako bude i ovde.
    dotle...
  • brane

    03.06.2021 13:43
    @jjj

    ova dva minusa si dobio od nekog rusofila ili patriJote
  • Aleksa

    03.06.2021 10:59
    Futoska ulica, ehhh.....
    Ja sam se nadao da će da OPERU I OČISTE biciklisticku stazu u Futoškoj, od štroke sa gradilišta i sa drveća koju NISU ČISTILI VIŠE OD GODINU DANA, se stvaraju blatnjave bare kad padne kiša, u kojima biciklovi klizaju samo tako. Da ne pominjem divlje parkirane aute kod higijenskog zavoda pa sve do centra, ima ih, koliko hoćeš.

    Ali, daaaaaa, REKONSTRUKCIJA .... provizije, dodele poslova, ovo ono.

    Ma koga bre farbate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti