DJB: Zašto gradska vlast uprkos suficitu uzima kredit za izgradnju novog mosta?

Novosađani će na svojim leđima nositi veliki deo zaduživanja za novi "kineski most", smatra novosadski odbor Pokreta Dosta je bilo.
DJB: Zašto gradska vlast uprkos suficitu uzima kredit za izgradnju novog mosta?
Foto: 021.rs
Kako navode u saopštenju, iz zaključka Vlade kojim se most proglašava projektom od nacionalnog značaja, proizilazi mnogo važnih pitanja.
 
"Naime, s obzirom na to da je budući most proglašen za projekat od nacionalnog značaja, nosioci projekta biće, zajednički, Republika Srbija, AP Vojvodina i Grad Novi Sad. To suštinski znači da će tri nivoa vlasti, u jednakim delovima, finansirati izgradnju mosta. Vlada Republike Srbije je, u navedenom zaključku, procenila vrednost projekta na 15 milijardi dinara. Jednostavnom računicom, dolazimo do zaključka da na Novi Sad 'pada' teret od pet milijardi dinara. Međutim, Novosađani participiraju i u pokrajinskom i u republičkom budžetu tako da će, pored navedenih pet milijardi, i ostatak duga snositi, procentualno, kao i svaki drugi građanin Srbije", ocenjuje ovaj Pokret.
 
U zaključku Vlade se, takođe, navodi da Republika Srbija nema sopstvenih sredstava za realizaciju projekta, te da će se navedeni iznos obezbeditka oi kroz kreditno zaduživanje kod kineskih banaka. Buduća kamata se u zaključku Vlade ne pominje. Iz gradskog odbora Dosta je bilo pitaju zašto, s obzirom da redovno slušamo o budžetskom suficitu u Novom Sadu, Grad nije odlučio da aktivira sredstva koja postoje u kasi i koja bi trebalo da služe za investiranje u gradsku infrastrukturu, umesto da se zadužuje.
 
"Nejasno je takođe, a nadamo se da će nas gradska vlast o tome obavestiti, šta će biti buduće sredstvo obezbeđenja za kredit kojim će nas opteretiti? S obzirom na iznos kredita, logično je očekivati da sredstvo obezbeđenja bude nešto slične ili više vrednosti. Imajući u vidu iskustva iz zemalja (i regiona) koje su ulazile u kreditne aranžmane sa kineskim bankama, najčešće se kao sredstvo obezbeđenja ugovara prirodno dobro ili resurs", piše u saopštenju.
 
Napominju da je, zbog statusa projekta od nacionalnog značaja, sve u vezi sa izgradnjom "kineskog mosta" izuzeto iz zakonskog okvira i da je time data sloboda pregovaračima da bez ikakvih ograničenja ugovaraju obaveze koje će opteretiti sve građane Republike Srbije, a najviše Novosađane. 
 
"Upravo zbog toga, građani imaju pravo da pitaju, a vlast ima obavezu da odgovara na pitanja i da građane uključi u proces odlučivanja po ovako važnim, a i svim drugim, pitanjima. Greške i loše poteze vlasti, bili oni rezultat neznanja, neadekvatne procene ili nečeg trećeg, uvek plaćaju građani. Donosioci loših odluka nikad ne snose odgovornost, najčešće je potpuno suprotno", zaključuje se u saopštenju DJB.
  • Milos

    04.06.2021 15:39
    Sufict
    Kako zasto??? Kad bi finansirali iz suficita,onda mogu da se ugrade jednom(u investicije u vrednosti suficita). Ovako mogu da se ugrade dva puta(u investicije koje ce se finansirati iz suficita i u one koje ce se finansirati iz kredita). Jednostavno je objasnjenje.
  • Nebitno

    04.06.2021 15:30
    Što se tiče komentara za suficit, svako zna da je suficit jednako loš kao i deficit, jer to znači da si isplanirao nešto, odvojio novac za to, a nisi uspeo da uradiš. Budžet je planiran, a suficit i deficit su rezultati lošeg budžeta.
  • Roki

    04.06.2021 13:26
    Pa sta tu nije jasno? Tako se kradu budzetska stedstva. Zar ne vidite kakva gradjevinska mafija vlada gradom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti