Kasacioni sud odlučio: Spor o diskriminaciji mađarskih učenika na Pravnom fakultetu ide ispočetka

Spor između Saveza mađarskih učenika Vojvodine i Pravnog fakulteta u Novom Sadu ide u novu rundu odlučivanja.
Kasacioni sud odlučio: Spor o diskriminaciji mađarskih učenika na Pravnom fakultetu ide ispočetka
Foto: 021.rs
Vrhovni kasacioni sud vratio je ceo proces na početak presudom kojom ukida prvostepenu i drugostepenu odluku sudova o diskriminaciji pripadnika nacionalne manjine.
 
Sporovi o diskriminaciji na Pravnom fakultetu aktuelni su godinama. Za ranije školske godine sudovi su pravnosnažno utvrdili da je diskriminacije bilo, to jest da je Pravni fakultet diskriminisao studente mađarske nacionalnosti jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku. 
 
Gotovo svake školske godine, Savez mađarskih učenika Vojvodine pokretao je tužbe. Školska 2018/19. godina trenutno je najinteresantnija jer je tužba koja se odnosi za polaganje prijemnih ispita za tu godinu vraćena na početak. U toku je revizija Vrhovnog kasacionog suda za školsku 2019/20. godinu, a za školsku 2020/21. je slučaj kompletno obustavljen.
 
Pravni fakultet sve do 2018. godine nije omogućavao pripadnicima nacionalnih manjina polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku, što je Savez mađarskih učenika Vojvodine smatrao diskriminatornim - fakultet je imao obavezu da omogući polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku na osnovu pokrajinske skupštinske odluke o pravu na polaganje prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina koji su u upotrebi u Vojvodini. Sve do 2018. godine, sudovi su utvrđivali diskriminaciju po tom osnovu.
 
Te godine je Pravni fakultet doneo pravilnik o polaganju prijemnih ispita, kojim je propisao da studenti imaju pravo da polažu prijemni na maternjem jeziku (jeziku nacionalne manjine), ali da u tom slučaju moraju da polože i pisanu i usmenu proveru znanja srpskog jezika pred komisijom koju imenuje dekan Pravnog fakulteta. Potrebno je da, propisuje pravilnik, imaju B2 znanje srpskog jezika.
 
Istovremeno, oni koji su polagali prijemni ispit na srpskom jeziku nisu imali nikakvu dodatnu proveru znanja, ali je najupitnije to što ni strani studenti nisu imali nikakve provere - trebalo je samo da donesu nekakvo uverenje da poznaju srpski jezik na B2 nivou i za njih neće biti nikakvih dodatnih provera. Takođe, stranci nisu mogli da budu na budžetu, te je olakšica od proveravanja znanja srpskog jezika za njih bila neka vrsta povlašćenja na račun plaćanja visokih školarina.
 
Savez mađarskih učenika Vojvodine tužio je Pravni fakultet i sporio proces polaganja prijemnog ispita, a upravo je taj slučaj sada dobio epilog i "novi krug".
 
Kako je presudio Vrhovni kasacioni sud, postupak se vraća na prvi stepen, u Viši sud, jer je potrebno razjasniti neke nedoumice ovog organa. Nedoumice nisu imali Viši i Apelacioni sud u Novom Sadu, koji su presudili da su mađarski učenici diskriminisani uvođenjem dodatnih provera i "sumnje" u njihovo poznavanje srpskog jezika na osnovu svedočanstva, koje je dovoljan dokaz za sve ostale buduće studente. Pritom, studenti koji bi polagali prijemni ispit na mađarskom jeziku dospevali bi na preliminarne liste za upis na studije tek nakon polaganja svih provera znanja srpskog jezika.
 
Šta je tačno odlučio Vrhovni kasacioni sud?
 
Presuda ovog suda javno je dostupna. U njoj se navode neki od zaključaka nižih sudova - da sam proces provere znanja jezika nije nešto što ikoga diskriminiše jer je znanje jezika uslov za pohađanje nastave. Međutim, način na koji se utvrđuje znanje srpskog jezika nije jednak za sve, a nepoznato je i kako se tačno računa B2 nivo znanja jezika. 
 
Vrhovni kasacioni sud smatra da i Savez mađarskih učenika Vojvodine i Pravni fakultet imaju argumente, ali nedovoljne da bi zauzeo konačan stav - zato je nižestepenim sudovima naložio da utvrde dodatne činjenice: da li je utvrđivanje znanja srpskog jezika na B2 nivou kroz pisani test i usmenu proveru možda zahtev koji bi zapravo odvratio kandidate od Pravnog fakulteta? Kako se tačno proverava znanje srpskog jezika za pripadnike nacionalnih manjina i zašto strani državljani podnose "dokaze o znanju srpskog jezika"?
 
"Pitanja na koja je vrhovni kasacioni sud ukazao ovim rešenjem prvostepeni sud će raspraviti u ponovnom postupku, u cilju temeljne i svestrane ocene da li je vezano za pismenu ili usmenu proveru poznavanja jezika na kome se izvodi nastava, nesrazmerno ograničeno pravo na pristup visokom obrazovanju kandidatima koji se opredele da se koriste pravom na polaganje prijemnog ispita na jeziku nacionalne manjine i na tom jeziku prijemni ispit polože kod tuženog (pravnog fakulteta). Od navedenog pitanja zavisi da li je fakultet diskriminatorski postupao prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine kao kandidatima za upis na osnovne akademske studije Pravnog fakulteta", navodi se, između ostalog, u presudi Vrhovnog kasacionog suda.
 
Šta dalje? 
 
U međuvremenu, Pravni fakultet je izmenio svoj pravilnik o polaganju prijemnog ispita - sada svi kandidati na prijemnom ispitu polažu samo test iz srpskog jezika. To je i dalje diskriminacija nacionalnih manjina jer oni neće polagati test iz srpskog jezika - prijemni ispit, na svom maternjem jeziku jer im to nije dozvoljeno, smatra zastupnik Saveza mađarskih učenika Vojvodine, advokat Veljko Milić.
 
"Pokrenuli smo i u tom novom slučaju postupke, ali i Viši i Apelacioni sud su smatrali da takvim održavanjem prijemnog ispita nema diskriminacije tako da su nam u tim postupcima tužbe odbijene. Taj predmet je sada u Vrhovnom kasacionom sudu", kaže Milić za 021.rs.
 
On smatra da je diskriminacija jasna, uprkos činjenici da fakultet ima pravo da proverava da li studenti koji ga upisuju poznaju jezik na kojem se izvodi nastava, a u ovom slučaju na srpskom jeziku. 
 
"Međutim, onda to fakultet mora da sprovodi na jednak način prema svima. Ovde imamo situaciju da je za studente koji su Istoriju i Ustav i pravo građana polagali na srpskom jeziku važila pretpostavka da znaju srpski jezik na dovoljnom nivou da mogu da prate nastavu, dok se za studente koji se koriste pravom da polažu prijemni na mađarskom jeziku uvodi pretpostavka da ne znaju srpski jezik na dovoljnom nivou, pa moraju da polažu i dodatni test iz srpskog jezika. Mi ne znamo tačno ni šta je taj B2 nivo - u pravilniku Pravnog fakulteta to nije definisano, a ne znamo ni kakva je ta ispitna komisija koja bi to proveravala, nikakva pitanja nisu objavljena pre polaganja prijemnog ispita. To su sve neke činjenice koje nam ukazuju da ta dodatna obaveza polaganja testa iz srpskog služi samo da odvrati studente od polaganja ispita na mađarskom jeziku", smatra Milić.
 
On kaže da ove situacije ne bi bilo da je Pravni fakultet omogućavao pripadnicima nacionalnih manjina da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, kao što to dozvoljava pokrajinska skupštinska odluka.
 
"Po toj odluci su postupili svi fakulteti, osim Pravnog", dodaje Milić.
 
Kome ponavljanje celog postupka ide u prilog? 
 
Pravni fakultet u Novom Sadu u ovom trenutku ne želi da komentariše presudu jer bi se to, kako kažu, moglo tumačiti kao pritisak na sud. Kratko poručuju da su zadovoljni presudom.
 
Nasuprot tome, zastupnik SMUV Veljko Milić misli da ovakva presuda nije povoljna ni za jednu, a ni za drugu stranu.
 
"Sud se nije opredelio, iako je mogao da kaže svoj stav. Rešio je samo da je potrebno da se bolje utvrde činjenice kako bi bila doneta konačna odluka", kaže ovaj advokat za 021.rs.
  • Bojan

    09.06.2021 21:45
    @Doktor

    Pritom dotični grebatori ne plaćaju školarinu kao strani studenti.
  • .

    09.06.2021 21:29
    Prijemni ispit je provera prethodnog, a ne buduceg znanja.

    Ako je prethodno znanje uceno na madjarskom, i ispit mora logicno biti na madjarskom.

    Buduce znanje koje na srpskom steknu na tzv. "pravnom" ce dokazivati na ispitu na srpskom.

    Prethodno-madjarski.
    Buduce-srpski.

    U cemu je problem?

    Drugima biste ukidali prava jer mrzite ne-Srbe, a umete da dizete balvan-revolucije i pravite litije tokom pandemije kad su prava Srba kao ugrozena.
  • @Mmm..

    09.06.2021 20:41
    Poštovani
    Gospodine MMM,
    Vama bi, čini se, trebalo privremeno zabraniti pisanje na maternjem “jesiku”, jer za sada očigledno ne vladate istim. Korišćenje ćiriličnog pisma ne podrazumeva “eo ipso” i bazičnu pismenost .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti