VIDEO: Novosadske aktiviste policija sprečila da priđu gradilištu kineske fabrike Ling long

Dvojicu novosadskih građanskih aktivista policija je danas sprečila da priđu gradilištu kineske fabrike guma Ling long u Zrenjaninu.
Novosadski aktivista Milan Vujić i još jedan njegov prijatelj doživeli su, kako tvrde, "nesvakidašnju pažnju policije u Zrenjaninu".
 
Kako Vujić kaže za Danas, njih dvojica krenula su automobilom u Zrenjanin kako bi obišli gradilište fabrike guma Ling long, čiji radnici nisu dozvolili da novinari nekoliko domaćih i stranih tv stanica pre nekoliko dana snime gradilište te kineske fabrike.
 
"Hteli smo da vidimo šta je to Ling long, kako izgleda gradilište i isfrustriran time šta se dešavalo proteklih dana, poneo sam srpsku zastavu. Želeo sam da ako me neko pita, objasnim Kinezima da ovo nije njihova Komunistička partija i da ovde ne važe zakoni te partije i Kine, već da je ovo Srbija i da ovde važe neki drugi zakoni, da ovo nije njihova zemlja i da treba da se ponašaju kao gosti, a ne kao da je ovo njihovo", naveo je Vujić.
 
 
Vujić priča da kada su se približili na oko 200 metara od ulaza u Ling long i izašli iz kola, presreo ih je čovek, pokazao značku, rekao policija. 
 
 
"Legitimisao nas je i zadržao neko vreme. Nismo hteli da provociramo i kada smo krenuli nazad u Zrenjanin primetila nas je policija u drugim kolima, oni su, kao na filmu, naglo skrenuli i zaustavili nas. I oni su nas legitimisali i u razgovoru rekli da ne znaju zašto nas zaustavljaju. Rekli su "ne znamo kome ste interesantni, nama je javljeno da vas zaustavimo". Sve je proteklo u redu, ali kada smo otišli u centar, primetili smo ponovo onog inspektora u civilu pored sive škode. Shvatili smo da nas policija prati i odlučili da krenemo nazad u Novi Sad", napominje Vujić. 
 
Kako dodaje, taj automobil ih je pratio sve dok nisu stali kod pumpe na izlazu iz Zrenjanina.
 
"Primetio sam da je stao nekoliko stotina metara iza nas. Izašao sam iz kola i snimao ga i on, kada je to primetio, vozio je u rikverc i izgubio se iz vidokruga. Pitanje je zašto inspektor u civilu obezbeđuje Ling long i ne dozvoljava nikome da se približi tom gradilištu, zašto nas legitimišu i prate, po čijem nalogu", dodaje Vujić.
 
Radnici obezbeđenja fabrike automobilskih guma u izgradnji Linglong u Zrenjaninu ponovo su u ponedeljak ometali novinare u pokušaju da snime prilog u blizini tog gradilišta. Nakon što su u maju pokušali da spreče TV ekipu iz Holandije da snimi izjavu aktiviste Gađanskog preokreta Ivana Živkova, ista "dobrodošlica" ispred Linglonga sačekala je juče i novinara NewsMax Adria Željka Veljkovića.
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da "smatra neprihvatljivim ometanje snimanja televizijskoj ekipi Njuzmaks adrija ispred fabrike guma Linglong koja se gradi u okolini Zrenjanina".
 
UNS je pozvao menadžment Linglonga da omogući televizijskim ekipama da neometano snimaju priloge i razgovore sa sagovornicima ispred objekta u izgradnji jer se po Zakonu o javnom informisanju i medijima "sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja, javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava".
 
UNS podseća da je televizijska ekipa snimila sagovornike ispred fabrike u izgradnji, "da bi u jednom momentu dalje snimanje bilo ometano od strane radnika Linglonga u maskirnim uniformama".
  • MonteDushano

    10.06.2021 16:44
    AV......... i ništa više...
  • Lale

    09.06.2021 15:46
    Za našu decu
    Samo vi provocirajte Kineze da nas sve bombarduju.
  • Lesa

    09.06.2021 14:57
    Postali smo kineska kanta za smece!

    Ziveo AV!

    Botovi da li + ili -? Sta sad uraditi? :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti