Odbornici u petak usvajaju plan za novi most, pogledajte koje će još odluke doneti gradska vlast

Novosadska skupština će u petak razmatrati regulacioni plan mosta u produžetku Bulevara Evrope, čija gradnja se dogovara sa kineskim CRBC-om i pre završetka izrade ovog urbanističkog dokumenta.
Odbornici u petak usvajaju plan za novi most, pogledajte koje će još odluke doneti gradska vlast
Foto: 021.rs
Najavljeno je da će od devet časova ispred zgrade Skupštine Vojvodine, gde zaseda gradski parlament zbog epidemiloških mera, protestovati i građani nezadovoljni što tokom javne rasprave Komisija za planove, urbanisti i Gradsko veće, nisu prihvatili prigovore na ovaj plan.
 
Jedan od glavnih problema i prigovora je što će se graditi vijadukt iznad Bulevara Evrope u dužini od više stotina metara bez jasnog obrazloženja.
 
Novosađani su za 021.rs najavili da je protest ispred Skupštine samo početak borbe.
 
Očekuje se da će na sednici, opozicioni odbornici iz redova DSS i SRS podržati zahteve građana u vezi sa spornim pitanjima izradnje novog mosta preko Ribarskog ostrva i Šodroša. Gradnju mosta vlast je dogovorila sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC), a investicija je vredna oko 130 miliona evra. Kineski partneri su predstavili i idejna rešenja za most, iako urbanistički plan tek sada ide na usvajanje. 
 
Osim ove tačke dnevnog reda, odbornici bi trebalo da daju saglasnost i na regulacioni plan daljeg razvoja aerodroma Čenej. Ovim planom se predviđa da se aerodrom pretvori u međunarodnu vazdušnu luku sa većom betonskom pistom koja može da primi letelice kapaciteta do 100 mesta sa namenom da Novi Sad prvenstveno poveže sa okolnim regionalnim centrima.
 
Međutim, ova dva plana nisu jedina koja će se naći pred Skupštinom, nego će ih biti još nekoliko i uglavnom se radi o manjim izmenama pojedinih urbanističkih akata.
 
Tako su na dnevnom redu usvajanja plana naselja Šumice, plan poslovne zone uz Ulicu Paje Radosavljevića, plana dela Futoga zbog izgradnje vrtića, prihvatilišta za beskućnike, novog srednjoškolskog doma i crkve u zoni ulica Sonje Marinković i Moše Pijade. Na dnevnom redu su izmene plana za deo Ledinaca, zbog izgradnje objekta javne namene u Zmaj Jovinoj, izmene plana Salajke zbog gradnje novog objekta u Ulici Jovana Cvijića 38, kao i izmene plana bloka Ulice Danila Kiša zbog lokaliteta u Doža Đerđa 42-44 gde su gradski urbanisti dozvolili preparcelizaciju, ali ne i želju investitora da novi objekat sa dva sprata sa potkrovljem poraste za još dva sprata.
 
Pred odbornicima je i predlog za izradu plana Starog Majura kako bi se ovaj deo Petrovaradina zaštitio kao kulturno-istorijska celina, potom izmene planova generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom, kompleksa Instituta u Sremskoj Kamenici, kao i dela plana ulaznog pravca Novi Sad - Rumenka, zbog gradnje jednog privrednog objekta. Odbornici treba i da daju saglasnost na izmene dela plana Malog Limana i lokacija na uglu Radničke i Stražilovske, gde privatni investitor treba da zida sedmospratnicu.
 
Među važnijim odlukama koja ide pred odbornike je i ponovna prodaja parcele od 12,6 hektara u radnoj zoni Sever IV firmi CTP Invest, koja će tu sagraditi halu za japansku kompaniju Nidek. Skupština grada je saglasnost na prodaju ove lokacije dala početkom aprila, ali kako u roku od 30 dana nije bio potpisan ugovor o prodaji, sada se postupak ponavlja. Novi Sad plac prodaje direktno, jer je Republička Vlada projekat izgradnje fabrike japanskog Nideka proglasila investicijom od značaja za Srbiju.
 
Odbornici će razmatrati i izveštaje o radu kulturnih ustanova u 2020. godini, plan rada Apotekarske ustanove za 2021. godinu, kao i predlog odluke o preuzimanju jedne parcele od Nacionalnog parka Fruška gora, u sklopu Petrovaradinske tvrđave, kako bi po prelasku u vlasništvo Grada poslužila kao deo planiranog kompleksa Botaničke bašte.
 
Skupština će potvrditi i izbor Dušana Radojičića iz Srpske napredne stranke na funkciju direktora JKP "Put", koju obavlja od 2016. godine. 
 
Radojičić je, prema dostupnim podacima, diplomirani ekonomista. Ovaj četrdesetjednogodišnji Novosađanin je od 2004. do 2010. radio u AIK banci, da bi naredne tri godine proveo u Razvojnoj banci Vojvodine. Od 2013. do polovine 2016. godine bio je pomoćnik, pa zamenik direktora preduzeća "Održavanje i usluge". 
  • Maki

    17.06.2021 13:24
    Plan
    Sve se usvaja brzo i efikasno a južni telep čeka već četiri godine.
    Kako se onda po njemu gradi ????
  • vladaNS

    17.06.2021 12:06
    ?
    Prikažite već jednom detaljno rešenje Sremske strane. Saobraćajnica će ljudima prolaziti kraj prozora. Onima koji žive na tom potezu ćete napraviti pakao od života! Devastirali ste sve čega ste se latili. Usmeravate teretni saobraćaj kroz urbanu sredinu, povećaće se buka i količina štetnih izduvnih gasova, uništićete ono malo prirode na Šodrošu i Kameničkoj adi, ugrozićete vodotok Dunava....Vašim nesavesnim delovanjem ugoržavate zdravlje ljudi.
    Da ne bude zabune slažem se da nam treba most ali onaj koji će saobraćaj usmeravati ka novosadskim obliaznicama da se ne remeti mir građana.
    Pozdrav iz Vojvodine
  • g pen

    17.06.2021 11:39
    Objekat javne namene u Zmaj Jovinoj?! Sta se rusi? Ajd vi renovirajte a ne da se ponasate kao divljaci. Zbog tog divljastva vas niko ne voli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti