Akcija protiv nepropisnog parkiranja na mesta namenjena osobama sa invaliditetom

Novosadsko udruženje "Za društvo ravnopravnih" pokrenulo je akciju "Ni minut na žuto", čiji je cilj da opomene nesavesne vozače da ne parkiraju na mesta predviđena za osobe sa invaliditetom.
Akcija protiv nepropisnog parkiranja na mesta namenjena osobama sa invaliditetom
Foto: 021.rs
Tokom ove akcije, aktivisti uduženja će vozila parkirana na ova mesta obeležavati flajerima kojima će vozače upozoravati na prestup koji su napraviili. 
 
Parkiranje na ovakvim mestima onemogućava osobe sa invaliditetom da normalno izlaze i ulaze iz vozila, jer na drugim parking mestima zbog konfiguracije nema dovoljno prostora.
 
"Predost tih mesta je što su najbliža objektima i što ima dovoljno mesta da se otvore vrata. Ključni problem je, čak i na mestima koja su obeležena za osobe sa invaliditetom, kad ti se neko 'zalepi' za vrata i onda su šanse da uđeš u auto minimalne. U tom slučaju, mora neko da pomogne i isparkira auto napolje kako bi normalno ušao u njega", kaže Zvonko Nikolić.
 
  
Zvonko Nikolić
 
Prema njegovom iskustvu, "Parking servis" ima razumevanja, pa kada koriste mesta koja nisu predviđena za osobe sa invaliditetom oni ne naplaćuju kazne. Ipak, kako kaže, nijedna osoba sa invaliditetom ne parkira na mesto koji nije obeleženo za to jer je bahata nego zato što su mesta rezervisana za njih zauzeta. 
 
"Nije bitno da li je minut ili sat vremena, ja u tom momentu ne mogu da se parkiram na mestu koje mi je potrebno. Razumem da je parkiranje u Novom Sadu svakako agonija za vozače i kada na to dodate osobu sa invaliditetom i kolica onda problemi sa kojima se suočavaju i drugi vozači u gradu postaju mnogo veći", objašnjava Nikolić.
 
Još jedan problem je i sam broj parking mesta u gradu, od kojih je pet odsto rezervisano za osobe sa invaliditetom. Ovaj broj je odmeren prema broju stanovnika u gradu, a kako kaže Nikolić tom prilikom nije uzeta u obzir činjenica da u Novi Sad na brojne događaje dolaze i stanovnici drugih opština kojima su ovakva parking mesta takođe potrebna.
  • Slucaj

    21.07.2021 10:49
    @HM, hvala na objasnjenju. Lepo od vlasnika da su obelezili mesta. Ipak, to sto se ti parkinzi ne kontrolisu, ne znaci da u okviru ove akcije invalidi u glavi ne mogu da dobiju flajer sa obavestenjem da su to. Sto se tice komentara na skupa vozila invalida, 1. neki su i dalje sposobni za rad i mogu dobro da zarade, 2. oslobodjeni su placanja carine na uvoz automobila (bar je nekada tako bilo), 3. roditelji dece sa invaliditetom imaju pravo na nalepnicu.
  • Mico

    21.07.2021 10:34
    Oni su ustvari invalidi u glavu, pa zato mogu tu da parkiraju
  • HM

    21.07.2021 09:53
    Za@slucaj
    Mesta za invalide u trznim centrima je sam vlasnik placa samoinicijatitvno iscrtao invalidska mesta, znaci mesta nisu ucrtana po resenju grada i na laze se na privatnom posedu a ne javnom, pauk nema sta da trazi na privatnom posedu pa zato stanari dobro obezbedite svoja dvorista, pozzz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti