FOTO: Stanari na Satelitu tri meseca nakon požara žive u strahu od nove katastrofe

Stanari zgrade u Stevana Hristića 25 na Satelitu, u kojoj je pre tri meseca izbio požar u stanu punom smeća, još uvek žive u gareži i oštećenom prostoru.
FOTO: Stanari na Satelitu tri meseca nakon požara žive u strahu od nove katastrofe
Foto: 021.rs
Požar je početkom maja izbio u stanu 2 na prizemlju, u kojem decenijama živi muškarac koji gomila razno smeće. Za to gomilanje svi su znali - samo je stvar gora jer je u pitanju nekretnina u gradskom vlasništvu i nešto što se, kažu stanari, moglo predvideti i sprečiti.
 
Nastala je ogromna šteta u celoj zgradi, sve do 5. sprata. Povređene su jedna žena i jedna devojčica, a ostali su dobili medicinsku pomoć zbog udisanog dima. Tri meseca kasnije, radnici "Stana" o trošku Grada još uvek saniraju štetu, stanari su nezadovoljni jer stvar teče relativno sporo, ali ih najviše brine činjenica da se bezobzirni stanar sa prizemlja vratio starim navikama - ponovo gomila razni otpad u stanu, a Grad ga ne iseljava.
 
"U ovoj stambenoj zgradi situacija je i dalje zabrinjavajuća. Stanari i dalje žive okruženi neprijatnim mirisima, zidovi su crni, zgrada je potpuno otvorena bez zastakljenih ulaznih vrata, može da uđe bilo ko. Stres je ogroman, kao i zabrinutost da se može desiti ponovo nešto slično, s obzirom da stanar koji živi u stanu u kojem je izbio požar ponovo skladišti razni otpad. Stanari su očajni i ne znaju šta da rade, postoji bojazan da grad neće ispuniti svoja obećanja jer, kao što znate, požar se desio 8. maja, što znači da već treći mesec stanari nemaju uslove za normalan život", kaže za 021.rs jedna od stanarki.
 
 
Grad je preuzeo na sebe da organizuje radove na sanaciji zgrade i plati sve troškove. Stanovi uglavnom nisu ozbiljnije oštećeni, ali su zato hodnici i stepenište crni od gareži, a zgrada se i dalje, nakon toliko vremena, oseti na paljevinu. 
 
Kako je vidljivo na terenu, ulazna vrata zgrade su uništena i u zgradu može da uđe ko god poželi. Reporterka 021.rs srela je radnike "Stana" angažovane na radovima, kao i stanara koji je izazvao požar. Da je reč o potencijalno opasnom slučaju svedoči i činjenica da je nagovestio da - ima pištolj.
 
Šta je od radova ugovoreno, urađeno i planirano?
 
Grad je, kako je obećano, ušao u sređivanje cele zgrade. Razlog za sporije radove može da leži u činjenici da "Stan" ne raspolaže sa većim brojem radnika, ali kako se vidi na terenu, posao je krenuo sa 5. sprata i spušta se do prizemlja. Neki radovi izvršeni su i na prizemlju.
 
Kako za 021.rs navode u kabinetu gradonačelnika, do ove srede je završena demontaža izgorelog spuštenog plafona u prizemlju i odvoženje šuta, zamena sigurnosnih vrata u stanu 1, rekonstrukcija instalacija hladne i tople vode u prizemlju, uklanjanje razbijenog profilit stakla u stepeništu i privremeno zatvaranje otvora, nabavka i ugradnja novog profilit stakla u stepeništu, kao i popravka vrata lifta, zamena pozivnih dugmadi i diktatora.
 
Zidovi i plafoni na 3, 4. i 5. spratu su obojeni poludisperzivnom bojom, malterisano je, zazidan je otvor na vratima u prizemlju, stavljena su nova ulazna vrata, kao i kompletna strujna instalacija u svim oštećenim stanovima.
 
 
Zbog velike štete, ostalo je još mnogo posla. Do kraja avgusta se planira izrada spuštenog plafona sa metalnom podkonstrukcijom u prizemlju, pranje i odmašćivanje zidova u stepeništu od gareži i dovođenje u stanje spremno za finalnu obradu (prizemlje, 1. i 2. sprat), preostalo krečenje i lakiranje površina, ugradnja ulaznih vrata za preostale stanove, izrada maski za zatvaranje instalacija u stepeništu i ulazu, postavljanje poštanskih sandučića, oglasne table, krečenje fasade i završno čišćenje stepeništa.
 
Grad procenjuje da će ceo posao koštati više od pet miliona dinara, ali će se, dodaju za 021.rs u kabinetu gradonačelnika, sve jasnije znati kad se radovi obave.
 
Šta će biti sa nesavesnim stanarom?
 
Ostali građani u ovoj zgradi na Satelitu dugo traže da njihov komšija sa prizemlja bude iseljen, a kako njihovi životi dalje ne bi bili ugroženi. Stanarka s kojoj je razgovarala reporterka 021.rs kaže da se svi ostali osećaju kao taoci jednog čoveka u zgradi, te da im je kvalitet života drastično manji u odnosu na normalne stambene zajednice.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije je otkrio da pomenuti stanar živi u gradskom stanu od 1987. godine, te da su postojale namere i pokušaji da on bude iseljen - ali to nije bilo izvedeno "zbog komplikovanih procedura".
 
Sada je ponovo pokrenuta cela priča, kažu za 021.rs u Gradskoj kući.
 
"Što se tiče stana broj 2 iz kojeg je požar krenuo, Pravobranilaštvo Grada Novog Sada je 2. juna Višem sudu u Novom Sadu podnelo tužbu protiv njega za iseljenje i predaju državine na navedenom stanu i postupak pred sudom je u toku", poručuju nadležni.
  • Pera

    24.07.2021 18:04
    Stanovi su privatni. Da li ste placali osiguranje? Na Bulevaru oslobodjenja se desio pozar, ko je imao platilo je osiguranje ostali su morali da plate po 60000 dinara po stanu da bi dobili struju.
  • Komšija

    24.07.2021 17:37
    U Stevana Hristića 19 isti slučaj. Na prvom spratu stanar skuplja smeće u hodniku od koga se ne može proći i iz kog se širi smrad i žohari,kao na deponiji. Iz stana se širi još gori smrad. Obaveštena je komunalna policija, niko nije nadležan dok se ne desi požar i neko ne strada ako zanemarimo higijenu i ostalo
  • dzungla

    24.07.2021 16:33
    Divljina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti