FOTO: Seča drveća uznemirila Novosađane, priprema se teren za zgradu suda

Pripreme placa na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog za izgradnju nove zgrade suda otpočele su danas uklanjanjem četiri stabla, što je izazvalo negodovanje dela stanara okolnih zgrada.
FOTO: Seča drveća uznemirila Novosađane, priprema se teren za zgradu suda
Foto: 021.rs
Građevinskim projektom nove zgrade suda je predviđeno uklanjanje stabala zbog iskopavanja temelja buduće sudske zgrade.
 
Ovi radovi su izazvali negodovanje dela stanara okolnih zgrada, koji su na kratko prekinuli radove. Ubrzo je na teren izašla i komunalna policija, koja je ustanovila da se radovi odvijaju u skladu sa projektom, što nije umirilo okupljene stanare.
 
Oni se bune i zbog ograde koja je postavljena, a za koju kažu da im ometa normalan prolazak do Ulice Maksima Gorkog. Prema nezvaničnim saznanjima, pomenuta ograda će biti na tom mestu dok se drveće ne ukloni sa placa.
 
  
 
Podsetimo, prvobitnim planom je bilo predviđeno da se poseče svih 15 stabala i da se ukloni dečije igralište kako bi se dobio "zeleni krov garaže". Nakon protesta stanara, projektovana veličina podzemne graže suda je smanjena, čime je drveće trebalo da bude sačuvano.
 
    
 
Nova zgrada suda će imati površinu nešto veću od 11.000 kvadratnih metara.
 
Priča o izgradnji nove zgrade suda na ovoj lokaciji je stara nekoliko godina. Prve najave su se čule još 2017. godine, o čemu je 021.rs već pisao, a novac za izgradnju je obezbeđen iz EU fondova.
  • Samo gradjanin

    30.07.2021 16:09
    Stogodišnjak
    I mene je uznemirilo gde privatni investitor seče stogodišnjaka u Lukijana Mušickog 1 koji nije na placu ,niko se ne obazire ...strašno ,kako je samo mogao!!!
  • Александар

    30.07.2021 09:24
    Првобитни план био да зграда суда буде преко пута постојеће у Радничкој, на месту градске управе за урбанизам и комуналне послове, поред гараже Спенса

    Онда се појавио приватни инвеститор за тај плац и град сада учачкава 11.000 м2 на плац без паркинга около

    Тренутно градска власт је штеточинска по многим питањима али најгора је по урбанизму и заштити животне средине, јер са тим областима директно косе интереси напредних инвеститора и жеља за уградњу градских челника
  • Svedok

    30.07.2021 08:42
    Stanari su se složili
    Kada su bili protesti i kada je bio razgovor sa nadležnima, predstavnici stanara su se složili sa predlogom kojim bi se bar neka stabla sačuvala. Kada su izlazili su govorili da je i to što su dobili puno. Sada se žale. A problem nisu samo stabla, već zgrada od 10 spratova koja će umanjiti kvalitet života stanarima u najbližim stanovima jer oni neće imati svetla u stanovima ni malo. Nažalost loše su se pogodili i verovali su direktoru umesto da su se nastavili protesti, a pristali su na minimalne ustupke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti