VIDEO: Bolnica na Mišeluku preuzima sve kovid pacijente iz bolnica u Vojvodini

Privremena kovid bolnica na Mišeluku preuzeće lečenje svih bolničkih pacijenta od vojvođanskih bolnica, a prvi će biti prebačeni već tokom četvrtka, 2. septembra.
VIDEO: Bolnica na Mišeluku preuzima sve kovid pacijente iz bolnica u Vojvodini
Foto: 021.rs
Otvaranje objekta od skoro 20.000 kvadrata koji će imati 220 kreveta za intezivnu i 404 kreveta za poluintenzivnu negu prisustvovao je vrh Republike, Pokrajine i Grada, koji su redom izrazili zadovoljstvo što su radovi završeni u rekordnom roku od četiri meseca i što će ovo posle epidemije postati Gradska bolnica. 
 
Reporteri 021.rs su se uverili da je glavna zgrada sa tri lamele izgleda građevinski završena, dok radovi još traju na pomoćnim objektima, koji bi trebalo da služe kao magacini, trpezarije, kapela i slične potrebe.
 
Mada su funkcioneri tvrdili da je bolnica završena, to ne možemo nezavisno potvrditi, jer su predstavnici mediji od tih 20.000 kvadrata videli tek možda hiljadu, što je obuhvatilo dve sale sa skenerima, rendgenom, nekoliko kancelarija, kao i dve-tri sobe sa bolesničkim krevetima na odeljenju intezivne nege. Pomenimo i da se kroz pojedine prozore u prizemlju i prvom spratu videla oprema u još nekim sobama, ali većina je imala spuštene roletne i nije se moglo videti da li nešto ima unutra.
 
Prema najavi, bolnica pored soba za pacijente treba da ima i dve operacione sale, angio salu, dva rendgena, dva skenera, endoskopiju, laboratoriju, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.
 
 
Mada je sve u delu zgrade gde su boravili mediji davalo utisak završenosti, činilo se i da je prazno, jer je bilo pristuno tek dvadesetak osoba u belom, tj. lekara, sestara i tehničara, a i u prostorijama gde su moglo ući bilo je uključenih kompijutera i aparata, ali nije bilo druge opreme sem poneke police sa po nekoliko stvari na njoj.  
 
Ukoliko je sve završeno kako se i tvrdi i ukoliko je iza vrata koja su ostala zatvorena bila oprema, a svi radovi su završeni, utisak reportera 021.rs je da će  ipak biti potrebno još nekoliko dana da sve bude spremno da bolnica počne da radi punim kapacitetom. 
 
Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je gradnja kovid bolnice u Novom Sadu koštala 3,9 milijardi evra, a da je za opremu dato 17 miliona evra. Ovo je kada se sabere oko dve milijarde dinara manje od sume do koje su došli mediji prateći izdvajanja iz budžeta, plus novac iz gradskog budžeta dat za komunalno opremanje. Brnabić je povodom više izdvajanja iz budžetske rezerve, navela da se radilo o planiranom plaćanju tranši za radove.
 
Premijerka je govoreći o troškovima gradnje izjavila i da ne može da se izjasni da li je ovo bilo više od troškova gradnjih istih objekata u Batajnici i Kruševcu, jer nije radila ta poređenja, ali da je sigurna da je ovde ugrađena najsavremenija oprema.
 
 
O pitanju manjka kadra, pokrajinski premijer za zdravstvo Zoran Gojković je naveo da će se nastaviti primanje lekara, sestara i drugog osoblja, kao i da su obezbeđena sredstava u budžetu za sva ta radna mesta, tako da ih je pozvao da se jave. Podsetimo, da je pre nekoliko dana na završenom konkursu za medicinsko osoblje primljeno svega 216 medicinara, dok je na 142 pozicije za nemedicinske radnike primljeno njih 100. 
 
On je naveo i da je zaposleno 165 lekara i 200 medicinskih sestara i tehničara, što je kada se pogleda više od broja primljenih na kokursu.
 
Gojković je dodao da će u prvo vreme medicinari iz drugih ustanova u Vojvodini pomoći u prvo vreme, a dodao i da broj ljudi koji treba da radi zavisi i od broja pacijenta koji će u bolnici biti smešten, a kapacitet objekta je više od 600 osoba. Kako je objasnio, trenutno u celoj Vojvodini ima 266 obolelih od korone koji se leče u bolnicama, od kojih je 90 u Novom Sadu. Oni će u narednih pet do sedam transportovani na Mišeluk.
  • Mali Div

    05.09.2021 23:37
    Ludilo
    Oni zaposljavaju a zaposlenima ne daju specijalizacije.Ovo je ludilo I ovako nema ko da leci.
  • Stole

    03.09.2021 10:16
    @kokakole

    Ne treba se busati u nesto u sta se ne razumes. Objekat je sagradjen metodom prefabrikovanih betonskih montaznih elemenata, sto cini sam kostur konstrukcije, sto je svakako bolje resenje kad treba ispostovati brze rokove izgradnje. Recimo tako je sagradjen BIG trzni centar, tako da nema osnova da se ova kovid bolnica smatra nekvalitetnim i nefunkcionalnim po nacinu izgradnje i nameni.
  • 9

    03.09.2021 00:43
    Da li
    su na slici svi zaposleni u ovoj
    kartonskoj bolnici????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti