"Srce" obeležava Dan prevencije samoubistva uličnom akcijom, panelom i radionicom

Volonteri Centra "Srce" će Dan prevencije samoubistva, 10. septembar, obeležiti uličnom akcijom u centru Novog Sada, kao i panelom i radionicom.
"Srce" obeležava Dan prevencije samoubistva uličnom akcijom, panelom i radionicom
Foto: 021.rs
Ulična akcija "Stvaranje nade kroz akciju" će biti održana na početku Gimnazijske ulice od 16h do 20h.
 
Na uličnoj akciji će svi zainteresovani sugrađani imati priliku da saznaju nešto više o radu Centra, načinima na koje mogu pomoći sebi ili osobi koja pati, da razgovaraju sa volonterima o stvarima koje ih muče, i da se prijave za volontiranje u Centru "Srce".
 
Osim ulične akcije 10. septembra će se održati i panel diskusija "Pripazi na ton – doprinos medija prevenciji suicida" u periodu od 12 do 13.30 časova u Omladinskom centru OPENS (Bulevar despota Stefana 5 – Kineska četvrt). 
 
Na panelu će govoriti stručnjaci iz oblasti psihologije i novinarstva, kao i predstavnici javnog sektor. Panel je namenjen novinarima i studentima, a prijava je obavezna i vrši se putem sledećeg linka: https://bit.ly/2YC9ZUg .
 
Radionica "Koje su alternative samoubistvu?" će se održati u 20h u Kulturnom centru Novog Sada, sala na 1. spratu. Zbog ograničenog broja mesta i organizacije usled epidemije potrebno je doći najmanje 10ak minuta pre početka događaja. 
 
Na radionici će se razgovarati o raspoloživim vrstama pomoći za osobe koje se nalaze u krizi, preporukama Svetske zdravstvene organizacije, principima kojima treba da se rukovodimo u razgovoru sa suicidnom osobom, principima pružanja stručne i volonterske pomoći/podrške i na koji način pojedinac može da traži alternative za sebe.
 
Aktivnosti kojima će biti obeležen Svetski dan samoubistva se sprovode pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.
 
Širom sveta se 10. septembar obeležava kao dan prevencije samoubistva. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u 2019. godini broj samoubistva je iznosio 700.000.
 
Pandemija je uticala na povećanje socijalne izolovanosti, nesigurnosti i straha za bezbednost što posledično ostavlja veći broj ljudi u psihičkog krizi i sa smanjenom podrškom. 
 
Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva "Srce" godišnje obavi 6.000 razgovora putem telefona, mejla i četa sa svim onima koji osećaju potrebu za podrškom.
 
Ako Vi, ili neko koga poznajete, razmišljate o samoubistvu, potražite pomoć i emotivnu podršku tako što ćete pozvati centar za prevenciju Srce na besplatan broj 0800/ 300 303.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti