Šta su Novosađani predlagali na novoj platformi: Od zelenila i parkinga do skakaonica i televizora

Nakon desetak dana rada gradskog sajta za predlaganje ideja za budžetsko finansiranje evidentno je da Novosađani traže više zelenila, igrališta, parkinga i biciklističkih staza.
Šta su Novosađani predlagali na novoj platformi: Od zelenila i parkinga do skakaonica i televizora
Foto: 021.rs
Kako je pokazala analiza 021.rs, među do sada 102 pristigla predloga, skoro 90 odsto njih predstavljaju ideje koje se odnose na komunalno uređenje grada koje lokalne vlasti treba da urade.
 
Građani su predlagali razne stvari, od više zelenih površina do - skakaonica za skok u vodu.
 
Većinu čine zahtevi za uređenje biciklističkih i pešačkih staza na 15 mesta u gradu, a zatim sledi 12 predloga za igrališta, odnosno teretane, sportske terene i skejt parkove. 
 
Postoji još zahteva u vezi sa komunalnim i saobraćajnim uređenjem grada, u šta se ubraja i gradnja staza i igrališta. Više puta se navodi da bi ove sadržaje trebalo da dobiju Adice, Telep, Almaški kraj, Novo naselje, stari deo Detelinare, Gornje livade na Klisi, nasip između Telepa i Adica... Nabrojano je i više od deset ulica koje bi, po mišljenju Novosađana, trebalo da budu rekonstruisane ili proširene. 
 
Posebno se izdvojilo nekoliko predloga koji se odnose na gradnju parkova. Tu je ideja za gradnju sportskog parka na Novom naselju, uz produžetak Jovana Dučića, koji predstavlja neki vid apela gradskoj vlasti da ne pristane na ideju investitora da se taj prostor pretvori u lokaciju za stanogradnju. Sličan predlog se odnosi i za lokaciju na granici Limana IV i Telepa, takozvanu Depresiju, koja bi, prema ideji sugrađana, trebalo da se zadrži kao sportsko-rekreativni park, a ne da bude prostor za stambenu gradnju, posebno imajući u vidu da bi se u blizini nalazio vijadukt koji bi vodio kao budućem mostu u pravcu Sremske Kamenice.
 
Građani su naveli i da bi na Avijaciji trebalo da se uredi sportski park u skladu sa ranijim urbanističkim planovima, a ne da se dozvoli stambena gradnja, iako je ona već započeta na toj lokaciji. Na sajtu tvojgradnovisad.rs se našao i predlog da se uredi park na kraju Bulevara patrijarha Pavla, što je i ranije bio zahtev građana, koji su pre nekoliko godina imali i peticiju o tome.
 
Predložene su i izgradnje kružnih tokova na uglu Braće Ribnikar i Danila Kiša, te na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe i Bulevara Slobodana Jovanovića. Tu je i predlog za proširenjem Bulevara Evrope za po još jednu traku u delu od Kornelija Stankovića do Rumenačke, potom završetak kompleksa bazena na Novom naselju, kao i gradnja planiranog biciklističko-pešačkog mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, neposredno pre ulivanja u Dunav, a zatraženo je i konačno premeštanje Kvantaške pijace. 
 
Dati su i predlozi za gradnju parkinga, među kojima su i tri predloga za gradnju spratnih garaža i to prekoputa Novosadskog sajma, na Bulevaru patrijarha Pavla, nedaleko od GSP-a, i u Ulici Vladimira Nikolića na Grbavici. Osim toga, traži se i semaforizacija četiri raskrsnice u grade.
 
Našli su se i predlozi za vrtiće u Petrovaradinu i na Adicama, za školu na Novoj Detelinari, dok se na Podbari traži i škola i vrtić. 
 
Ima više predloga opšteg karaktera, na primer, da se urede saobraćajnice jer su pune rupe, da se postavi više kanti i kontejnera, poveća broj zelenih površina ili da se zabrani gradnja višespratnica na mestu kuća. 
 
U predlozima se nalaze i projekti koje Novi Sad odavno ima u planovima, ali su ogromna sredstva problem za realizaciju, kao što je vraćanje tramvaja u javni prevoz ili gradnja Centralnog prečistač otpadnih voda. 
 
Među predlozima preovlađuju oni koji bi mogli relativno lako da se reše kroz nekoliko dana, kako reakcijom javnih preduzeća, tako i intervenisanje inspekcije ili neke od gradskih uprava. Ovo možda govori i u prilog tome da bi Novi Sad trebalo da pokrene posebnu platformu ili odeljak na već postojećem sajtu, kroz šta bi mogli da prijavljuju manje komunalne ili saobraćajne probleme, kako bi oni bili brže rešeni.
 
Primer toga je jedan vrlo lepo obrazložen predlog sa tekstom i fotografijama, a traži se poboljšanje javne rasvete na parkiralištu u Balzakovoj. Drugi slučaj je onaj koji se tiče uređenja autobuskog stajališta u Ulici Feješ Klare, kod crkve i vrtića. 
 
Još neke od želja koje bi relativno lako mogle da se ostvare, ukoliko postoji volja nadležnih, jesu oni koji se tiču sređivanja fasade Sinagoge, pojačavanja rasvete na objektima na Petrovaradinskoj tvrđavi, podela 100.000 mladica koje bi se zasadile po gradu, nove kante za građane koji žive u kućama, izgradnje javnih biciklističkih stanica na nekoliko mesta u gradu, koje bi poslužile za sitne popravke bicikala ili pak kreiranje aplikacije koja bi pokazivala gde ima slobodnih mesta na javnim parkiralištima. 
 
Na sajtu se našle i ideje koje nisu detaljno obrazložene, pa se samo kaže da bi Gradska deponija trebalo da bude izmeštena ili pak da bi prostor Parking servisa na Podbari trebalo da se pretvori u park. 
 
Imao i nekih neočekivanih predloga. Jedan od njih je da se poruši deo Radničke na uglu sa Stražilovskom i da se spratnost poveća do sedam prostora. Ovom građaninu je vlast, zapravo, već izašla u susret, jer je usvojen regulacion plan i čeka se izgradnja zgrada. Kada su u pitanju stvari koje su "rešene", dolazi se i do predloga Botaničke bašte, što je bila ideja jednog sugrađanina, iako je lokalna vlast već pokrenula ovu inicijativu, te će se objekat nalaziti na Petrovaradinskoj tvrđavi. 
 
Građani su izrazili i želju da Novi Sad ima bolju kulturnu ili turističku ponudu, pa je zatraženo i da se postavi izložba sa fotografijama o istoriji grada na keju. Tu je i detaljno obrazložena ideja da se rekonstruiše Jodna banja i ožive termalni izvori, te da ona posluži kao turistički kompleks sa bazenima. 
 
Pojavio se i predlog da grad napravi skijalište na Fruškoj gori, da se mesnim zajednicama obezbede televizori većeg formata za sale u kojima se održavaju tribine i drugi skupovi, kao i da se uz Beogradsku ulicu postave providni paneli kako se ne bi prljale fasade zgrada u kišnom i zimskom periodu. Predloženo je i da grad omogući besplatne preglede mamografijom tokom cele godine, kao i da se napravi punkt na kom bi se ostavljale hrana i odeća za beskućnike, te da se sadi više cveća. 
 
Tu su i neočekivani predlozi. Jedan od njih je postavljen uz fotografiju mosta Slobode, a traži se izgradnja skakaonice u vodu. Činjenica je da ni jedan bazen u Novom Sadu nema skakaonice, pa ne postoji mogućnost da se vežbaju skokovi u vodi, ali iz predloga nije jasno da li se traži postavljanje skakaonice na mostu ili na nekom od bazena. 
 
Zatraženo je i da se poruši ograda Arhiva Vojvodine i da se prostor spoji sa zelenom površinom ka Muzeju Vojvodine. Ova ideja teško da može da bude realizovana, jer je zid do danas očuvan kao deo kompleksa Muzeja i Arhive, koji su nekada bili Sud, a zid i danas čuva tragove od streljanja osuđenika. 
 
Iako novosadska vlast nije obećala da će ijedan od predloga građana ući u budžet za narednu godinu, građani su pozvani da glasaju kako bi se videlo šta su njihovi prioriteti. Rok za predlaganje i glasanje nije preciziran, osim što je okvirno rečeno da će se oni razmatrati do polovine novembra, kada već treba da se radi na pisanju finalne verzije budžeta za 2022. godinu. Sve predloge koji su do sada postavljeni na sajtu možete da pogledate na OVOM LINKU.
  • Liman 3

    26.10.2021 16:51
    @bora
    Bio je sud pre 2. svetskog rata.
    Zatvor je bio kasnije.
  • bora

    26.10.2021 15:20
    zelenilo pored Arhiva.
    Nije bio sud već zatvor. Idealno za parkić sa puno klupa.
  • /

    26.10.2021 14:01
    /
    ovo sa skakaonicom je najbolje.
    pa ovde ste se radovali kada je napravljena snowboard staza.

    rumuni imaju turiste. vi ste sve preorali da bi ih oterali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti