Novosadski izbori: Stranke spremne, ali ne veruju da će ih biti, Vučeviću ostavka "ne pada na pamet"

Na proleće 2022. godine planirani su parlamentarni, predsednički i lokalni izbori u Beogradu, a u javnosti se sve češće spominju i potencijalni vanredni lokalni izbori u Novom Sadu.
Novosadski izbori: Stranke spremne, ali ne veruju da će ih biti, Vučeviću ostavka "ne pada na pamet"
Foto: 021.rs
Političke stranke su u konstantnoj kampanji, zbog čega ne čudi ni zahtev pojedinih opozicionara da se izborima u narednoj godini priključe i oni vanredni u Novom Sadu. Ipak, teško je očekivati da će se to zaista i dogoditi. 
 
Naznaka da bi do izbora moglo da dođe pojavila se nakon "prepucavanja" saopštenjima između Narodne stranke kao redovnog kritičara gotovo svih poteza gradske vlasti u Novom Sadu i novosadskog odbora SNS-a, jer su ovaj put iz vladajuće stranke odgovorili pozivom Narodnoj stranci da izađu na izbore i provere uživaju li zaista podršku Novosađana. Naravno, naprednjaci nisu direktno odgovorili da će i prihvatiti poziv Narodne stranke, te da će biti raspisani i lokalni izbori u Novom Sadu.
 
Iz Gradskog odbora Narodne stranke prihvatili su sugestiju za učešće na izborima, te pozvali vlast da iste i raspiše.
 
Ovome bi svakako trebalo da se doda i da se u proteklim izbornim ciklusima spekulisalo kako se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, unutar SNS-a, stranke čiji je i potpredsednik, dosta visoko kotira, te i da bi za njega u nekoj narednoj vladi mogla biti rezervisana viša hijerarhijska pozicija.
 
Sve to, uz već najavljene parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore, podstaklo je novosadsku javnost na razmišljanje da li će se i Novosađani naći u tom izbornom "paketu".
 
Opozicija deli stavove oko izlaska na izbore, ali ne i oko "zajedničke liste"
 
Kada je reč o potencijalnom raspisivanju vanrednih lokalnih izbora iz stranaka koje pripadaju opoziciji u Novom Sadu većinski smatraju da do izbora neće doći, ali ukoliko oni budu raspisani, na iste su spremni da izađu.
 
Iz Gradskog odbora pokreta Dosta je bilo poručuju da izbori u Novom Sadu nisu nešto što očekuju, ali ih ne isključuju kao opciju.
 
"Ta ideja nije nešto što očekujem, ne isključujem jer je moguće da se traži više mesto za potpredsednika SNS-a Vučevića. Teško bi bilo objasniti da jedna lokalna samouprava kakva je Novi Sad, a koja se pritom neprestano hvali svojim sjajnim rezultatima prevremeno raspušta skupštinu i ulazi u veliki trošak koji se zove vanredni izbori. Mislim da mi Novosađani još uvek nismo do te mere taoci Miloša Vučevića", kaže za 021.rs predsednik GO Dosta je bilo Aleksandar Bujić.
 
  
 
On takođe dodaje i da se Dosta je bilo uvek sprema za izlazak na izbore, ali naglašava da na iste nikako ne bi izašli u jednoj koloni, a da saradnja nakon samih izbora ne dolazi u obzir sa svima onima koje smatraju saradnicima režima, ali i sa onima koji su se ogrešili o gradski budžet. 
 
Izbore ne očekuju ni iz DSS-a, ali potvrđuju da bi izašli na iste ukoliko do njih dođe naredne godine. Oni pretpostavljaju da bi na izbore izašli sami, ali ne isključuju mogućnost izlaska na listi sa nekim.
 
"Sada smo u Skupštini i borimo se za interese kao opozicija. Ne očekujem da će biti izbora na lokalu i ne vidim da bi nešto značajno moglo da se promeni kada je reč o odnosu lokalnih strana širom Srbije, pa tako ni u Novom Sadu. Mi smo jedini novosadski opozicioni glas unutar skupštine. Smatrali smo da destruktivnim ponašanjem ništa ne doprinosimo, tako da mi kao opozicija pokušavamo da menjamo stvari. Stranke koje su trenutno na vlasti ne mogu biti naši partneri i to je zato što smatramo da ne sprovode politiku sa kojom smo zadovoljni, naravno da i među njima ima razlike", poručio je predsednik GO DSS-a Bojan Radojević, dodajući da je saradnja moguća sa svim strankama koje imaju načela slična njihovim.
 
Nasuprot tome, predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić za 021.rs poručuje da su upravo oni jedina istinska opozicija naprednjačkoj vlasti u Novom Sadu, nazivajući delovanje ove stranke "kamenčićem u cipeli" koji smeta SNS-u.
 
"Srpska radikalna stranka se užurbano sprema za vanredne parlamentarne i predsedničke izbore, ali ukoliko dođe do raspisivanja lokalnih izbora, i za njih ćemo biti spremni. Ukoliko dođe do raspisivanja vanrednih lokalnih izbora mi ćemo izaći na njih, dobro se spremiti i ja sam ubeđen poboljšati izborni rezultat u odnosu na prošlu godinu", kaže Jakšić.
 
  
 
On dodaje i da bi SRS, koji tradicionalno sam izlazi na izbore, to učinio i na potencijalnim vanrednim izborima uz predstavljanje programa kao i svog kandidata za gradonačelnika.
 
Ipak, da opozicija nije jedinstvena kada je reč o strategiji sprovođenja zajedničkog cilja, odnosno kako kažu "rušenja naprednjačke vlasti", pokazuju i stavovi novosadskih odbora DS-a i Narodne stranke, koji za razliku od stavova gorenavedenih stranaka, smatraju da je zajednička lista zapravo jedina opcija.
 
Iz DS-a poručuju da pod "katastrofalnom" vlašću SNS-a nema poštenih i slobodnih izbora, kako u celoj Srbiji, tako ni u Novom Sadu, gde je situacija možda čak i gora od ostatka zemlje.
 
"U ovoj otetoj državi nema poštenih i slobodnih izbora, u Novom Sadu u nekim segmentima čak i gore stanje nego što je to u ostatku Srbije, pa i u Beogradu. Zalažemo se za stvaranje jedinstvenog fronta koji će stati protiv ove vlasti i u koji će ući svi oni koji žele slobodan i bolji Novi Sad, tek tada mogu da se održe kakvi-takvi izbori", poručuje za 021.rs predsednik Gradskog odbora DS-a Veljko Krstonošić.
 
On je dodao i da sami po sebi izbori ništa ne bi rešili, ukoliko im ne prethodi stvaranje jednog političkog bloka, odnosno široka akcija opozicije i građana. 
 
"Nasuprot tome, ne postoje izbori i ne očekujemo da ovaj režim to može da da. Oni nikada neće ponuditi poštene izbore jer je njihov mentalni sklop takav. Nema 'a priori' nepoželjnih partnera, ima programskog udruživanja i udruživanja u rušenju ovog katastrofalnog režima", zaključio je Krstonošić.
 
Predsednik GO Narodne stranke Borislav Novaković poziva na formiranje jedne kolone, te smatra da su Novosađanima potrebni vanredni lokalni izbori.
 
"Mislim da je situacija u Novom Sadu u političkom smislu katastrofalna, videli ste da na ulicama grada gore automobili, da je u epicentru ime Slobodana Milutinovića Snajpera. Najveće poslove u ovom gradu dobijaju kriminalci i stvorena je jedna neizdrživa situacija. Mislim da su nam vanredni lokalni izbori neophodni i Narodna stranka će krenuti u skupljanje potpisa za iste", najavljuje Novaković u odgovoru na pitanje novinara 021.rs.
 
  
 
On dodaje i da je urbanistička situacija takva da u koruptivnim dogovorima sa vlašću, u Novom Sadu bukvalno "gradi ko šta hoće i to kako hoće".
 
"Novi Sad ne podržava Vučića, i nije nikakva tajna da se izbori u Novom Sadu dobijaju na neregularan način. Tu pre svega mislim na kupovinu glasova preko Marka Bosanca Bosketa i Slobodana Milutinovića Snajpera, kada ne bi bilo tih kupljenih glasova, da sada u ovom trenutku Novosađani mogu da iskažu svoj glas slobodno, SNS nema većinu u gradu", smatra Novaković.
 
On zaključuje da je prioritet stvaranje jedne kolone i ujedinjavanje opozicije bez obzira na ideološke i programske razlike.
 
Vučević: Ne pada mi na pamet da podnosim ostavku zato što to neko traži
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u odgovoru na pitanje 021.rs navodi da se o lokalnim izborima u Novom Sadu nije razgovaralo, ali da nema smisla da podnosi ostavku. 
 
"Nećemo podnositi ostavku, imamo većinu sa 72 od 78 odbornika u gradskoj skupštini. Opozicija može da traži šta želi, i ja to smatram legitimnim, a nisam ja kriv što oni u junu prošle godine nisu učestvovali na izborima. Ne znam šta se promenilo sada pa da učestvuju na izborima", poručio je gradonačelnik.
 
On ističe da opozicija može da se poziva na istraživanja, ali da sudeći prema istraživanjima koja on ima "ti koji najviše traže izbore" na istima možda ne bi prešli ni cenzus. Vučević smatra da je nezamislivo voditi grad na taj način, jer onda izbori mogu da se održavaju na svaka dva dana.
 
  
 
"Pripremamo se za Evropsku prestonicu kulture i nema smisla da sada pravimo vanredno stanje u gradu u godini kada dobijamo tu titulu. Oni su držali vlast kao 'mali mišić parče sira' kada su imali jednog odbornika više. Ja imam u istoriji Novog Sada najveću podršku u parlamentu i traže moju ostavku, samo zato što su oni zamislili da bi oni pobedili na izborima. Ne pada mi na pamet da podnosim ostavku, jasno kažem", zaključio je Vučević.

Iz redova Pokreta socijalista, koalicionog partnera SNS-a, poručuju da je "hrabro" od Narodne stranke što poziva na izbore, ali su stava da ova opoziciona partija na njih ne bi ni izašla u slučaju da se raspišu, jer bi izmislili razlog zbog kog ne mogu da učestvuju. 
 
"U moru besmislenih ideja koje smo čuli, Pokret socijalista smatra da je ovo predlog oko kog bi se mogli složiti, pa bi Bori bilo dobro da pazi šta želi da mu se želja zaista ne ostvari, jer bi rezultati pokazali šta Novosađani misle o Bori Soluncu i Narodnoj stranci, a šta o radu gradske vlasti predvođene Milošem Vučevićem najuspešnijim gradonačelnikom u istoriji Novog Sada", poručio je član izvršnog odbora Pokreta socijalista Ivan Siler.
 
Šta o čitavoj ideji vanrednih izbora misli Liga socijaldemokrata Vojvodine nismo saznali, jer se, ni nakon nekoliko pokušaja, niko od predstavnika stranke koja je deo vlasti u Novom Sadu, nije odazvao na pozive na 021.rs.
 
Šta deo Novosađana i Novosađanki misli i koga želi na čelu grada, pokazalo se na izborima prošle godine. Ipak, u prošlomesečnoj anketi 021.rs, Novosađani su se izjasnili da žele "popravni".
 
U anketi je prikupljeno više od 1.100 glasova, a 75 odsto njih je otišlo na predlog kojim se podržava raspisivanje lokalnih izbora u gradu. 
 
Ipak, da li će do izbora doći, te i da li se Milošu Vučeviću sprema neki novi "zadatak" u Vladi Srbije, kao i o kakvom je zaduženju reč, krajnju odluku neće dati bilo koji od novosadskih odbora, već bi preciznije instrukcije mogle doći iz centrale SNS-a u Beogradu.
  • Dva losa do Milosa

    27.10.2021 17:50
    Novi Sad podseti se da si grad
    Nedavno san bija u Novom Sadu nakon tri godine i jako sam se obradovao tome, u 8 dana 6 x san se popea na Djavu, sta da van recen, gori u restoranu Sat ili 8 Tamburasa je na rucku bila ekipa sa seta filma sa Goranom Visnjicem u glavnoj ulozi. I sve je to super i sve je za pet, ali uz EPK 2022' nikako ne ide transparent 10x10 na Pupinovom bulevaru s kojega vas promatra pravomocno osudjeni ratni zlocinac Vojislav Seselj. Dakle Vjeko Seseljuga. I to tip osudjen za ratne zlocine nad jednom manjinskom i autohtonom zajednicom vojvodjanskih Hrvata, tu u Srbiji. To i prijestolnica kulture nikako ne mogu zajedno.
  • Bakis

    27.10.2021 16:57
    Ma garant bi on hteo da izađe iz svega ovoga, vidi on kuda plovi lađa samo što batice moj sada nema izlaska.
  • Alisa

    27.10.2021 15:20
    Nije nego
    Zasto bi dao ostavku...Zgrnuo milione kao i njegovi pajtosi ..izbetonirali pola Fruske gore..napavili sebi elitna mesta..drzi sve pod kontrolom sa svojom svitom ..Ko bi da se odrekne tog lukzuza? A plus jos i fruskogorski koridor,plus natavak rze pruge..deponija nova..Bocara zida na Avijaciji ,Galens na naselju plus NS na vodi..pa zo su milijarde za njih a bedni narod neka gleda i divi se..Mislite da njih interesuju poskupljenja..ne..bole ih uvo i za narod i za sve..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti