Skupa oprema 11 godina skuplja prašinu u "Čistoći", nepoznato da li je sada uopšte iskoristiva

Oprema, mašine i delovi vredni više od 30 miliona dinara već 11 godina stoje u novosadskoj "Čistoći", nikada upotrebljeni i na udaru vremena zbog nikada realizovane ideje o reciklažnom dvorištu.
Skupa oprema 11 godina skuplja prašinu u "Čistoći", nepoznato da li je sada uopšte iskoristiva
Foto: 021.rs

Gašenjem Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine ugašene su (ili bar odložene) neke dobre, ali i neke vrlo sporne ideje zbog nenamenskog trošenja novca iz ove kase.

Novac iz ovog Fonda je 2010. godine dobila i novosadska "Čistoća" u projektu koji nije označen kao sporan, ali jeste stopiran zbog nedostatka novca da se sve što je zamišljeno i izgradi.

Te 2010. godine postojali su veliki planovi o izgradnji novih ekoloških pogona. Ideju o reciklažnom dvorištu u Novom Sadu projektno je odlučio da sufinansira Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, potpisan je ugovor u julu i krenulo se u kupovinu neophodne opreme. 
 
Iz sredstava Fonda je za ovu kupovinu izdvojeno oko 26 miliona dinara, a "Čistoća" je izdvojila sopstvenih 4,6 miliona za ukupno 10 tačaka - za izgradnju portirnice vredne 3,6 miliona dinara, za ugradnju podnih skladišta 3,7 miliona dinara, za uzgradnju sistema za automatsko doziranje 3,6 miliona, za montažu prihvatne trake 3,4 miliona...
 
Ugovorena je montaža usipnog koša, postavljanje kosog transportera, ugradnja sortirne trake, montaža automatske prese i druga oprema koja je preduzeću isporučena. Da sve pomenuto postoji 021.rs saznaje iz nedavno podnetog izveštaja "Čistoće" o investicionim aktivnostima koje ima, a koje nisu realizovane.
 
 
"Osnovni razlog za obustavu radova na ovom projektu je nerešena finansijska konstrukcija za realizaciju projekta tj. nedostatak potrebnih finansijskih sredstava. Vremenom, pored finansijskih problema pojavili su se i tehnički problemi, usled promene stanja na terenu i promene administrativnih okvira za realizaciju. Kao posledica svega toga dolazi do propadanja nabavljene opreme i izvedenih građevinskih radova. Rešavanje navedene situacije je u interesu i našeg preduzeća i sistema upravljanja otpadom u Gradu Novom Sadu", navodi se u izveštaju "Čistoće".
 
Na pitanje 021.rs od koga je preduzeće pre više od 10 godina kupilo navedenu opremu, u "Čistoći" po našem zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja kažu da su ugovori bili sklopljeni sa dobavljačima "Tehnix Beo" i "Artech inženjering" iz Beograda. Međutim, vrednost ove opreme koja čeka bolje dane čelnicima preduzeća u ovom trenutku nije poznata.
 
"JKP 'Čistoća' ne može da odredi sadašnju vrednost isporučene opreme, naime potrebno je izvršiti veštačenje isporučene opreme od strane veštaka odgovarajuće struke kako bi se utvrdila sadašnja vrednost opreme", navode u preduzeću za 021.rs.
 
Na pitanje da li je u planu da se ova oprema i mašinerija i dalje iskoristi u budućem reciklažnom dvorištu, u "Čistoći" kažu da će ista biti instalirana u budući pogon.
 
Međutim, decenija neiskoristivosti znači da je moguće da nešto od dostavljene i montirane opreme zapravo nije više u funkciji, što bi moglo da znači i dodatne troškove.
 
"Prilikom puštanja opreme u rad neophodno je angažovanje stručnih lica kako bi se utvrdila funkcionalnost opreme, te da li postoji potreba zamene određenih delova opreme novim u cilju funkcionisanja reciklažnog dvorišta, a sve imajući u vidu dug vremenski period od nabavke predmetne opreme", odgovaraju na naša pitanja u "Čistoći.
 
 
Manipulacije u Fondu
 
Nakon gašenja Fonda za zaštitu životne sredine, nekadašnja ministarka za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković pred kolegama u Skupštini Srbije navela je da je u ovom fondu bilo više od 2.000 spornih projekata. Nazvala ga je "nefunkcionalnim, bez dinara", dodajući da je novac iz njega trošen na netransparentan i nesvrsishodan način.
 
"Jedino što su umeli u tom fondu je da kupe majice, plate agencije koje će ih pratiti i sajt za 25.000 evra, da ministar stavi kačket na glavu i da kažu – čistimo Srbiju. Samo ste zagađivali okolinu, a čistili ste opštinske i republičke budžete", u burnoj raspravi o postojanju ovog fonda rekao je tadašnji šef poslanika SNS Zoran Babić tadašnjem šefu poslaničke grupe demokrata Borku Stefanoviću.

Kako je 021.rs danas pisao, u toku je tender Gradske uprave za komunalne poslove za izgradnju reciklažnog dvorišta. Ko će ga graditi biće poznato u decembru, ali nije poznato da li će nešto od stare opreme biti iskoristivo.

  • 56

    16.11.2021 18:16
    Ništa novo u Srbistanu
    Ako ništa drugo obogatili smo svetsku enciklopediju promašenih investicija, krađe i javašluka.
  • Jvnk

    16.11.2021 17:41
    Da
    Pa šta?
  • Svi su isti? Ici

    16.11.2021 17:00
    Majmun u vazduplohovu
    Sticajem okolnosti radila sam u jednoj novosadskoj fabrici u koju su dolazili inžinjeri iz tadašnje Čistoće radi saradnje za to i znam kako je razvijan taj projekat. Da je ugledao sunce stvarno bi nam komšije iz okruženja zavidile. Ali eto, dođoše napredni, odoše u istoriju "žuti lopovi" a sa njima i napredak na polju gradske čistoće. Doduše, oni ne znaju ni metlu i štap za nabadanje papirima po ulici da koriste a ne zatečenu opremu. Grad je nikad prljaviji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.