Polaganje venaca i Svečana akademija sutra na Dan Vojvodine - datum kad je postala deo Kraljevine

Sutra, 25. novembra se obeležavaju 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, tj. Dan Vojvodine.
Tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, zajedno će sa predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Saveza bačkih Bunjevaca, u 9 časova položiti vence od lovorovog lista na Spomen-ploču koja se nalazi na Trgu slobode.
U 18 časova, u Srpskom narodnom pozorištu, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratiće se na Svečanoj akademiji.
Poslanici Skupštine Vojvodine na sednici u junu 2018. godine usvojili su odluku da se kao Dan Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan kada je 1918. Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.
 
Vojvodina se Srbiji prisajedinjavala u više navrata, a formalno 25. novembra 1918. kada su poslanici jednoglasno usvojili odluku o ocepljenju Banata, Bačke i Baranje od Ugarske.
 
Pred samu Veliku narodnu skupštinu postojale su dve struje koje su zastupale različite ideje o budućnosti Vojvodine. Jedna je zastupala nacionalnu ideju da se slobodna teritorija priključi Kraljevini Srbiji, a druga je smatrala da je potrebno povezivanje Vojvodine i Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagreba, nakon čega bi se zajedno sa Kraljevinom Srbijom stvorila jedinstvena južnoslovenska država.
 
Neke od odluka Velike skupštine koje su odrazile tadašnji duh jeste i navod da je doneta odluka o priključenju Kraljevini Srbiji koja je dotadašnjim radom pokazala da jamči slobodu svim sloveskim i neslovenskim narodima. Takođe, prema tadašnjoj upravi, svaki građanin imao je "neosporno pravo da na svom maternjem jeziku opštima sa svima vlastima".
  • Podbarac Original

    25.11.2021 17:00
    @Caslav
    Sve do jedne reci sto si napisao je neistina osim da Vojvodina ostaje u Srbiji,bar za sada.Ti jednostavno nisi za zivot u Vojvodini jer ga ne razumes,tu mrznju si doneo sa sobom.A sto se tice autonomaskog pokreta,on nikada nije postojao nego su ga Milosevic i DB izmislili pa naparvili jogurt revoluciju da se docepaju vlasti i svrgnu one koji im nisu bili naklonjeni i koji su ih procitali.Tek nakon toga se pojavljuju kao neki autonomasi i naravno LSV,iskoristili momenat ali bez ikakvih rezultata,Vojvodina je i dalje u sastavu Srbije i ne vidim da ce biti drugacije.
  • Časlav

    25.11.2021 16:35
    Vojvodina je srpska i tako će i ostati. Želje raznih autonomaša, tzv. antifašista i preživelih komunista da Vojodina dobije autonomiju van Srbije neće biti ostvarena iz prostog razloga, ovde živi ogromna većina Srba. Takodje, neistinite su razne tvrdnje o pljačkanju Vojvodine i da je ona nekad ekonomski bila na nivou Slovenije, nije bila ni blizu. Sve se to lako može proveriti na internetu. A priče o tolerantnosti i suživotu naroda u Vojvidini su bajka, jer nigde nisam video veću pritajenu netrpeljivost nego ovde, naročito prema Srbima.
  • .

    25.11.2021 06:42
    Zaista, kao što je neko rekao, Dan Vojvodine ne može biti dan kada se tzv. prisajedinila, nego dan kada je nastala.
    I svako od vas ne slavi rođendan po tome kada se venčao/la, nego kada se rodio/la.

    Tužan, tužan dan.
    Možda i ne toliko tužan zbog tog tzv. prisajedinjenja, koliko zbog pljačke i uništavanja Vojvodine koji su usledili, a moglo je i bez toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti