Stručna debata o novosadskom GUP-u: Stavove ukrštaju "Urbanizam" i Društvo arhitekata

Panel debata o nacrtu Generalnog urbanističkog plana, na kojoj će učestvovati predstavnici JP "Urbanizam" i Društva arhitekata Novog Sada, održaće se u četvrtak, 27. januara.
Stručna debata o novosadskom GUP-u: Stavove ukrštaju "Urbanizam" i Društvo arhitekata
Foto: 021.rs

Panel debatu organizuje specijalizovan portal Gradnja.rs, u ciju podsticanja stručne polemike o ovom strateškom dokumentu za Novi Sad. Debata će moći da se prati putem YouTube-a.

Na panelu će učestvovati direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović, kao i još dva predstavnika ovog javnog preduzeća, čija će imena biti naknadno objavljena.

Stavove sa njima će ukrstiti predstavnici Društva arhitekata Novog Sada (DaNS), predsednik Miljan Cvijetić, te članovi upravnog odbora Slobodan Jović i dr Aleksandar Bede
 
Razgovor će moderirati urednik portala Gradnja.rs Igor Conić
 
Građani će moći da postave pitanja učesnicima panela. Priliku za to imaju ostavljanjem komentara na tekstu Gradnja.rs, na vest o panelu, ili pak tokom trajanja panela na YouTube kanalu. 
 
Debata će se održati u četvrtak, 27. januara, u 18 časova. 
 
Nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine nalazi se na javnom uvidu do 5. februara. U pitanju je krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada kroz definisanje namene prostora, granice građevinskog područja, gradnje infrastrukture.
 
Tokom prethodnih nedelja organizovane su tri javne prezentacije GUP-a, na kojima je bilo prisutno više desetina građana, koji su imali brojne prigovore za urbaniste. Građane je najviše zabrinula budućnost Šodroša, nedostatak zelenih površina, širenje "opštegradskih centara", povećanje spratnosti na objektima, odnosno izlaženje u susret "investitorskom urbanizmu"... 
 
Na prezentacijama je bilo i povišenih tonova, pa je DaNS nakon poslednje prezentacije osudio ponašanje pojedinih zaposlenih u "Urbanizmu" koji su, kako su naveli, "na krajnje neprofesionalan i nekolegijalan način pokušali da diskredituju kolege u publici iznoseći informacije iz privatnih projekata".
Takođe, Ekološki front, koalicija novosadskih inicijativa građana i udruženja, ocenila je da su rukovodioci JP "Urbanizam" prezentaciju Generalnog urbanističkog plana Novog Sada "pretvorili u rijaliti".
 
Podsetimo da se GUP na javnom uvidu nalazi do 5. februara i da je do tada moguće podneti prigovor. Nakon toga je planirano da se javna sednica Komisije za planove održi 21. februara, a izveštaj komisije trebalo bi da bude završen do 5. marta, nakon čega se ide na to da oko 8, 9. marta plan bude upućen ka Gradskom veću i predložen Skupštini grada na usvajanje.
  • Stanko

    25.01.2022 09:40
    Moje licno mišljenje je da je Miladinovic ipak za nešto drugo a ne za ovo. Treba da prepusti fotelju nekome stručnijem. Uoči izbora gde su sve oci uprte u sns on divlja na tim skupovima,napušta konferenciju…ipak covek treba da potrazi stručnu pomoć i dobije nešto za umirenje jer ovo nije posao za njega. A drugi problem su sve greske koje je pravio,čitava Sr Kamenica trpi zbog njegovih propusta.
  • Ogledalce

    25.01.2022 09:30
    urbanizam
    Građani zaista generalno nisu bili zainteresovani za predlog novog GUPa. Novi GUP uostalom donosi mnoge dobre stvari... Malobrojni pojedinci koji su kritikovali rešenja u ovom planu svoju kritiku nisu zasnivali na argumentima i poznavanjem realnih problema u prostoru.
    Takvi malobrojni kritičari su ove prezentacije iskoristili za pozornicu na kojoj bi izrazili svo svoje nezadovoljstvo svim i svačim...
    Dakle, najmanje se govorilo o GUPu, a najviše o svim mogućim ranijim posledicama u prostoru, koje su uzrokovane raznim faktorima u prošlosti... Takve kritičare je trebalo pustiti da se izduvaju, nikakvi argumenti njima ništa ne znače... Urbanizam je trebalo da posluži kao vreća za udaranje i kao pancir za brojne rafale nezadovoljnih pojedinaca.
  • Biciklista

    25.01.2022 08:31
    Nadam se da će DANS iskoristiti stručna znanja da konkretizuje svoje primedbe i napravi prioritete, umesto da se bavi apstraktnim konceptima koje razume uzak krug ljudi. Sa druge strane urbanisti treba da razumeju da se obraćaju svojim korisnicima koji već godinama svedoče njihov rad, funkcionalnost i disfunkcionalnost tog rada. Ne moram da radim u urbanizmu i budem arhitekta da bih video da se sistemski uništava zelenilo u gradu, da se sve pretvara u parking, dok se recimo pola veka bez konkretnih uporišta priča o tramvaju. Šta god mislili o sebi, urbanisti moraju naučiti kako da komuniciraju sa javnošću, pogotovo u konfliktnim situacijama, ako će predstavljati javnosti planove i rešenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti