Firma zamenika predsednika Komisije za planove dobila posao projektovanja uređenja Futoškog parka

Firma "Andzor Engineering" dobila je posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje Futoškog parka.
Firma zamenika predsednika Komisije za planove dobila posao projektovanja uređenja Futoškog parka
Foto: 021.rs

Ovaj posao vredan je 3.516.000 dinara (cena sa PDV-om), a na izabranoj firmi je da izradi projekat i nacrt i proceni troškove uređenja.

Na tender "Gradskog zelenila" su pristigle dve ponude, a ponuda firme "Andzor Engineering" bila je za 20.000 dinara niža od ponude druge kompanije koja se javila na javnu nabavku.

Direktor i vlasnik firme "Andzor Engineering" je Zoran Vukadinović, koji je, inače, zamenik predsednika Komisije za planove Grada Novog Sada. 
 
Prema zvaničnim podacima, ovo preduzeće zapošljava 19 osoba, a u 2020. imalo je prihode veće od 720.000 evra, dok je neto dobitak bio 16.000 evra. Kompanija radi poslove i za javna preduzeća i uprave, pa se može videti da su među naručiocima njihovih usluga bili Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad, Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", Grad Beograd, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Skijališta Srbije, Subotička toplana...
 
Ova firma radila je i projekat uređenja Pozorišnog trga u Novom Sadu
 
O njegovoj javnoj i privatnoj praksi ranije je pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar, a Vukadinović je tom prilikom naveo da nije u sukobu interesa. Te 2019. godine je rekao da je broj javnih nabavki na kojima "Andzor" nije prošao mnogo već od onih na kojima jeste. Tom prilikom je kazao i da ni u kom slučaju "ne postoji direktna veza između UGZI i firme po pitanju povlašćenog položaja i mogućeg međusobnog uticaja njega kao 'gradskog činovnika' i ostalih gradskih struktura".
 
Istakao je da se on kao član komisije bavi kontrolom izrade urbanističko-planske dokumentacije, dok se njegova firma na teritoriji grada Novog Sada bavi isključivo izradom tehničke dokumentacije, što su, kako precizira, dve potpuno različite stvari.
 
Šta traži "Zelenilo" za Futoški park?
 
Prema projektnom zadatku, neophodno je definisati raspored klupa i korpi za otpatke u okviru prostora parka. 
 
Zahteva se i zadržavanje i eventualna popravka mobilijara koji je postavljen prilikom rekonstrukcije 2016/2017. godine, ali i dopuna novim mobilijarom, koji, osim klupa i korpi, uključuje i javnu rasvetu.
 
Potrebno je predvideti i mogućnost periodičnog postavljanja digitalnih panoa za izlaganje različitih umetničkih, obrazovnih, informativnih i kulturnih sadržaja u vidu galerije na otvorenom.
 
Brajeve table namenjene slepim i slabovidim osobama je potrebno postaviti na ulazima u park i pored nekih "interesantnih objekata hortikulture i drugih vrednih pejzažnih sadržaja".
 
Projektant treba i da planira table za obaveštenje o pojedinačnim ili grupi vrednih stabala.
Projektom treba predvideti i postavljanje ograde oko celog parka, po uzoru na postojeće rešenje koje je delimično postavljeno na jugoistočnom delu parka. "Zelenilo" traži i da se na ulazu u bolnicu za reumatizam projektuju kapije koje mogu da se zaključavaju.
 
Traži se i da se projektuje jezero čije dno bi bilo prirodno. Izabrani projektant treba i da osmisli česme sa pijaćom vodom jednostavnog dizajna u materijalu i boji prikladno ambijentu, na lokacijama u blizini dečijeg igrališta i drugim lokacijama prema proceni korišćenja, osim ispred objekta Specijalne bolnice za reumatizam Novi Sad.
 
Neophodno je predvideti i nadzemno uređenje bunara, posebno vraćanje lampe sa staklenom kupolom i elementima od kovanog gvožđa. Traži se i da se partnerno uredi deset ulaza u park, ali i da se isprojektuje parking za bicikle.
 
Neophodna je obnova svih staza, odmorišta, platoa, stepeništa i rampi i njihovo usklađivanje sa standardima pristupačnosti.
  • Olja

    27.01.2022 17:57
    Cemu?
    Cemu toliko zajedljivih i zlonamernih komentara? Sta fali uređenom pozorišnom trgu? Naravno da treba parkovske površine urediti i privesti nameni.
  • Jelena

    27.01.2022 15:33
    Pogresna adresa
    Toliko ima slučajeva zloupotreba službenih položaja preko kojih se samo prelazi, pomenuta firma i slučaj su daleko od zloupotrebe i svih navedenih optužbi.
  • Okupacija

    27.01.2022 11:26
    Pljačka
    SNS pljačka i ispumpava iz budžeta novac poreskih obveznika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti