Urbanizaciju novosadskog priobalja razmatraće i Konvencija Saveta Evrope

Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa (Bernska konvencija) razmatraće pitanje izgradnje priobalja u Novom Sadu.
Urbanizaciju novosadskog priobalja razmatraće i Konvencija Saveta Evrope
Foto: 021.rs
Kako je saopštila organizacija "Svet i Dunav", oni su dobili odgovor na njihovu žalbu od Sekretarijata konvencije.

"Sekretarijat Bernske konvencije potvrđuje prijem žalbe u vezi sa navodnim uništavanjem staništa strogo zaštićenih vrsta na području Novog Sada zbog predložene infrastrukturne izgradnje. Nakon što smo uzeli u obzir vašu žalbu, potvrđujemo da će srpskim vlastima biti poslato pismo sa zahtevom za njihov zvaničan stav o različitim elementima predstavljenim u žalbi. Ova žalba će biti razmotrena na drugom sastanku Biroa", navodi se u odgovoru u koji je 021.rs imao uvid.

Taj sastanak je zakazan za 15. i 16. septembar 2022. godine. 
 
Zbog ovakvog odgovora Sekretarijata Konvencije, iz organizacije "Svet i Dunav" traže apsolutno povlačenje svih planiranih radova, sitnih i krupnih intervencija na području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša, do saslušanja pred Savetom Evrope.
 
"Predloženim nasipom ugrožava se čitava oblast od oko 170 ha vodnog zemljišta, a direktnim sužavanjem korita reke Dunav na 600 metara širine, ugrožava se bezbednost građanki i građana Novog Sada", navodi se u saopštenju.
 
U žalbi koja je upućena Bernskoj konvenciji navodi se da je osetljivi ekosistem novosadskog priobalja, naseljen stotinama vrsta biljki i životinja, od kojih su mnoge zaštićene domaćim i međunarodnim dokumentima, ugrožen pretnjom konstantnog uništavanja, kao i urbanizacijom predviđenom novim planovima, naročito planiranim mostom obilaznice.
 
Svime ovim, objašnjavaju, ugrožava se ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu.
 
Podsetimo, nevladina organizacija "Svet i Dunav" uložila je i žalbu Ustavnom sudu Srbije, kojom je tražila da se poništi odluka Vlade Srbije o nameri izgradnje novog mosta u Novom Sadu kao projekta od nacionalnog značaja. 
 
Ustavni sud još uvek nije odlučio o ovoj žalbi.
 
Projekat izgradnje novog mosta predmet je žustre javne i političke diskusije. Urbanistički plan je usvojen u junu bez ijednog glasa protiv u Skupštini grada, a čelnici Grada su izgradnju pravdali činjenicom da je Novi Sad sve veći.
 
Nadležni u gradu i gradski urbanisti su stava da će ovaj most rasteretiti  najopterećeniji putni pravac u gradu - od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja.
 
Nevladine organizacije i inicijative su zabrinute za stanje životne sredine nakon izgradnje ovog mosta, dok je za pojedine opozicionare sporan izbor partnera na projektu.

Kako su ranije poručili u pokretu "Dosta je  bilo", problematičan je izbor kineske kompanije CRBC za partnera, koja je između ostalog bila i na "crnoj listi" Svetske banke.

  • /

    11.02.2022 15:40
    /
    @Kameničanin
    pa ti vec imas dva mosta da ne bi i treci
  • g pen

    10.02.2022 09:37
    Kamenicanine, ja znam drugog kamenicanina koji nece most pod svojim prozorom.
  • Bojan

    08.02.2022 09:02
    @Kameničanin

    Mnogo je smešno što ste vi našli da nešto hoćete, ali je urnebesno što mislite da ćete to i dobiti. Od mosta tu neće biti ništa, zato ćao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti