Sud vratio na posao profesora Fakulteta tehničkih nauka kojem je Doroslovački dao otkaz

Profesor Fakulteta tehničkih nauka Ilija Tanackov vraćen je na posao odlukom suda, nakon što mu je bivši dekan Rade Doroslovački, na kraju svog mandata, dao otkaz.

Kako smo već pisali, novoizabrani član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Rade Doroslovački je krajem septembra, pre okončanja mandata na funkciji dekana, potpisao otkaz ugovora o radu redovnom profesoru Iliji Tanackovu, koji je bio njegov najveći kritičar godinama unazad. 

S obzirom na to da je otkaz Tanackovu dao na kraju svog mandata, novi dekan Srđan Kolaković imao je vremena da to rešenje poništi. Ipak, to nije učinio, te je Tanackov pokrenuo postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjičava pred Višim sudom u Novom Sadu. Sud ga je ekspresno vratio na posao, a na tu odluku fakultet je uložio žalbu.
 
"Pokrenuo sam postupak arbitraže, ali fakultet nije odgovarao i kada sam video da fakultet neće arbitražu i da mi ističe zakonsko vreme za žalbu, pokrenuo sam postupak pred Višim sudom. Imao sam dobrog advokata koji je insistirao da to odmah bude urađeno. Ispostavilo se da naše pravosuđe može da reaguje čim nema političkog uticaja. Tako sam 28. oktobra pokrenuo postupak, a za nekih 20 dana je već bilo doneto rešenje, odnosno privremena mera po kojoj se vraćam na posao, jer Zakon o zaštiti uzbunjivača otklanja štetne radnje. Sada kreće postupak pred Osnovnim sudom i tu će biti doneta konačna i pravnosnažna presuda u vezi sa mojim otkazom", objašnjava Tanackov za 021.rs.
Razlog zbog kojeg je odluka brzo doneta jeste taj što je, prema zakonu, postupak za sudsku zaštitu u vezi sa uzbunjivanjem hitan. Međutim, sam put da stekne status uzbunjivača nije bio lak, objašnjava ovaj profesor. Postupak za dobijanje statusa je pokrenuo još u julu, pravna služba fakulteta je sve obradila, ali Savet FTN-a do danas nije o tome odlučivao, niti je tu tačku uvrstio u dnevni red, zbog čega je podneo prijavu inspekciji. 
 
Prijavu inspekciji rada je podneo i zbog odnosa prema njemu u periodu od otkazivanja ugovora o radu do rešenja Višeg suda kojim se vraća na posao. Međutim, i kada je odlukom suda vraćen na posao, kaže Tanackov, on nije mogao da radi.
 
"Nisu hteli da me puste u proces nastave, došlo je do nastavka višegodišnjeg mobinga od strane kadrova bivšeg dekana. Trebalo je ponovo da mi otvore nalog na sistemu preko kojeg se odvija onlajn nastavi i više od dve nedelje uopšte nisam mogao da radim, jer nisu hteli da me puste u nastavu", dodaje profesor.
 
Iako Doroslovački više nije dekan na fakultetu, obavlja funkciju savetnika novog dekana Kolakovića. Iz tog razloga, Tanackov smatra da njegova borba nije gotova, te najavljuje podnošenje krivične prijave, ovog puta su razlog autorski honorari koji su isplaćivani, a u čemu, navodno, ima brojnih nepravilnosti koje su štetile fakultetu. Odluka suda kojim je vraćen na posao, dodaje, daje mu vetar u leđa.
 
"Fakultet nema unutrašnje snage da se izbori sa problemima i nepravilnostima, na ovo bi morala da reaguje spoljna revizija, ali to se ne dešava. Jako je važno da se odgovori na to kako je došlo do isplate milionskih autorskih honorara, koji su izdavačku delatnost gurnuli u milionski minus. Svi su upoznati sa ovim, i Univerzitet, ali reakcije su daleko od akademskog ponašanja. Sve vreme se drže politike, iako ja pokušavam da izbegnem političku konotaciju, jer je ovo pitanje prava i pravde, a ne politike. Uskoro će se videti da je fakultet u deficitu", tvrdi Tanackov.
U njegovoj višegodišnjoj borbi sada bi trebalo da mu pomogne i to što je stekao status uzbunjivača, pa ima pravo pristupa dokumentaciji koja je u vezi sa predmetima zbog kojih je i dobio uzbunjivački status. To bi, smatra, trebalo da ubrza proces, jer je do sada dokumentaciju dobijao na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, gde je i sam poverenik morao da se izjašnjava kako bi dobio ono što je tražio. 
 
Podsetimo, postojalo je nekoliko razloga zbog kojih je Doroslovački, odnosno fakultet, želeo da otkaže ugovor o radu Tanackovu. U Upozorenju o otkazu ugovora o radu, u koji je 021.rs imao uvid, navelo se i to da Tanackov "kontinuirano narušava ugled Fakulteta tehničkih nauka u dužem vremenskom periodu". Tvrdnje koje su navedene u otkazu Tanackov je odbacio kao neistinite. 
  • Miloš

    23.02.2022 10:12
    Fakultet
    @Pero
    Marijana Dukić je toliki stručnjak, da ima više naučnih radova iz prirodnih nauka, jer je drugi potpisuju. Pogledajte joj CV. Ima i onih koji su diplomirali sa prosekom 10, pa ne rade na Fakultetu, a Marijana radi na nekoliko mesta, a imala je prosek oko 8.
  • Pera

    22.02.2022 18:46
    Studirao sam sa Dukic Mijatovic devedesetih godina na Pravnom fakultetu u Novom Sadu,koji je tada jedini i postojao.Bila je odlican student,odmah je i pravosudni polozila.Ja na zalost nisam.Tako da ne izmisljajte
  • Peđa

    22.02.2022 16:42
    Naivno
    Koliko ja vidim iz ovog teksta, Tanackov je bio u velikoj zabludi da je Kolaković neka nova opcija na FTN... Kolaković je 20 godina u dekanatu, iskusan tehnokrata, gleda svoj interes i za to što je postao dekan sigurno je zahvalan Radetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti