Stanari zgrade na Limanu još uvek ne znaju uzrok požara koji im je uništio krov i oštetio stanove

Prošlo je dva i po meseca od velikog požara na zgradi u Ulici Jozefa Marčoka, a još se ne zna šta je uzrok.
Stanari zgrade na Limanu još uvek ne znaju uzrok požara koji im je uništio krov i oštetio stanove
Foto: 021.rs

Kako za 021.rs kaže jedna od stanarki čiji stan je potpuno uništen, oni ovu informaciju, koja im je neophodna kako bi mogli da naplate osiguranje, još uvek nemaju.

"Mi od tog dana još uvek nismo dobili izveštaj. Kada imamo sastanke sa pomoćnikom gradonačelnika mi pitamo da li znate koji je uzrok požara. Oni još uvek govore da ne znaju i da oni navodno to ne bi trebalo da znaju", objašnjava ova stanarka.

Kako se navodi u "opštim uslovima osiguranja od opasnosti požara" jedne od osiguravajućih kuća sa kojom sarađuje JKP "Informatika" preko koje većina Novosađana osigurava stan, iako se osiguranje može naplatiti u slučaju požara, postoje neki slučajevi koji nisu pokriveni osiguranjem.
 
Osiguravač nije u obavezi da plati naknadu ako je osigurana stvar uništena ili oštećena usled izlaganja vatri "radi obrade ili u druge svrhe" ili usled progorevanja od cigarete, sprave za osvetljavanje i slično. Takođe, nisu obuhvaćene štete na dimnjacima nastale "u vezi sa vršenjem njihove funkcije".
 
Budući da izveštaja nema, nemoguće je znati da li oštećenja usled ovog požara spadaju u "naplativu štetu".
 
U međuvremenu, jedan deo stanara još uvek je smešten u hotelima "Vojvodina" i "Putnik", a te troškove pokriva Grad Novi Sad. U svoje stanove ne mogu da se vrate, ne samo zato što je šteta velika i zahteva obnovu, već zato što, kako kaže stanarka, nema svrhe raditi ništa značajno dok se krov ne popravi.
 
 
Popravku krova na sebe je preuzeo Grad i navodno bi trebalo da bude završena do 15. marta.
 
"Mada, to nije sigurno. Mi smo pričali sa građevincima i oni su rekli da će to biti gotovo oko aprila", kaže naša sagovornica.
 
Portal 021.rs uputio je pitanja Gradu Novom Sadu, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Na pitanja šta koči objavljivanje izveštaja i kada će biti dostavljen stanarima, nije odgovoreno. Iz Grada nisu odgovorili ni kada će biti završeni radovi na krovu zgrade.
Podsetimo, veliki požar na krovu zgrade u Ulici Jozefa Marčoka na Limanu 4 izbio je 13. decembra prošle godine. Vatrogasci su se borili sa vatrenom stihijom više od četiri sata. 
 
Kao posledica velike količine vode korišćene prilikom gašenja, nekoliko stanova na petom i šestom spratu pretrpelo je velika oštećenja. S obzirom na to da je krov zgrade ostao nenatkriven, kiša koja je padala u danima nakon požara dodatno je oštetila stanove. 
 
Iz Grada su ranije rekli da će finansirati rekonstrukciju krova zgrade i zajedničkih instalacija. Gradonačelnik Miloš Vučević je tom prilikom izjavio i da je malo stanova u zgradi koji su osigurani.
  • Ognjeni Vuk

    14.03.2022 00:42
    Matematika je jasna
    Matematika je jasna, ali ljudima iz osiguranja. Lakse je šušnuti par hiljada evra kome treba u gradsku kuću, pa da troškove popravke snosi grad, nego inkasirati nekoliko desetina hiljada evra za premije i popravku krova.
  • Sosa

    01.03.2022 11:29
    Pozar
    U kampanji ceo grad i svi odgovorni . U celom gradu hidranti nisu u funkciji. "Nema ko da kontrolise ". Moja firma htela jos devedesetih , naravno nisu dozvolili. Narod na...o, kao uvek.
  • NS

    01.03.2022 06:18
    Banda
    Sve mi ovo smrdi na povezanist osiguranja i grada.Ovo je zataskavanje i trazenje rupa kako da izbegnu ostetu.Cim oni rade sa informatikom znaci da su iz vlasti.Kolega pre par godina nije nista naplatio od grada kad my je drvo izlupalo auto a ovo oko stanova nece biti nista od naplate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti