Do novih zuba za svega pet dana

Znate li da u Novom Sadu možete dobiti nove zube za samo pet dana, čak iako nemate nijedan svoj zub? Ti novi zubi su lepi, funkcionalni i što je najvažnije, ne vade se iz usta.
Do novih zuba za svega pet dana
Foto: 021.rs

Zubni implanti rešenje bezubosti

Zubni implanti se danas smatraju najboljim rešenjem bezubosti. Ugrađuju se All on 4 ili All on 6 tehnikom, nakon čega se preko njih prvo postavljaju privremeni, a potom i stalni veštački zubi.

Za raziliku od totalnih proteza, koje se često klimaju, spadaju i koje mogu da žuljaju pacijente, zubni implanti su trajni i stoje čvrsto. Uz implante i zašrafljene zube preko njih, koji su stabilni i izgledaju kao prirodni, pacijent može da žvaće bilo koju hranu i uživa u omiljenim jelima kao nekada, kada je imao svoje zdrave prirodne zube.

All on 4 - svi zubi na 4 implantata

All on 4 je tehnika prilikom koje četiri implantata nose sve zube u jednoj vilici. Preko četiri implantata se najčešće postavlja most od 12 stalnih zuba.

To je, prema mišljenju implantologa dr Srđana Lolina, sasvim dovoljno da zadovolji estetiku i funkcionalnost zuba. U njegovoj Specijalističkoj stomatološkoj ordinaciji "Dr Lolin" zubni implanti su redovna procedura.

"Najvažniji cilj All on 4 tehnike je precizno postavljanje implantata u kosti, da se izbegne nosna i sinusna šupljina, a da implanti budu čvrsti. All on 4 tehniku je moguće primeniti u gornjoj i donjoj vilici, pri čemu se najčešće postavljaju zubi od šestice desno, do šestice levo. Procedura je indikovana ukoliko pacijent nema nijedan svoj zub ili ukoliko su svi preostali zubi u vilici za vađenje", objašnjava dr Lolin.

All on 6 - svi zubi na 6 implantata

All on 6 je zlatni standard u savremenoj stomatologiji. Kako šest implantata nose sve zube, obezbeđuje se najbolji prenos pritiska žvakanja.

Ako je kost vilice dovoljno velika ugrađuju se implantati i postavljaju privremeni zubi. Međutim, u slučajevima gde je kost gornje vilice izuzetno tanka radi se sinus lift. I tada pacijent može da dobije šest implantata u gornjoj vilici, ali ne i privremene zube.

Dr Lolin objašnjava da nakon sinus lifta implanti nisu jako stegnuti, pa nije moguće praviti fiksne privremene zube.

"Za strastanje implantata s kostima nakon sinus lifta potrebno je oko šest meseci. Za to vreme pacijent mora nositi totalnu protezu. Tek nakon toga moguće je praviti stalne zube, na isti način i od istih materijala kao kod tehnike bez sinus lifta", kaže Lolin.

Kako do zuba za pet dana?

Pre svega pacijent treba da uradi 3D snimak zuba. Može ga poslati ordinaciji u kojoj planira da radi zubne implantate, ili snimak napraviti na licu mesta u ordinaciji "Dr Lolin". Nakon što implantolog na osnovu snimka predloži proceduru pristupa se radu.

Obično se, prema rečima dr Lolina, u jednoj poseti stomatologu uz primenu lokalne anestezije vade zubi koji su za vađenje, ugrađuju implantati i uzima otisak za fiksne privremene zube, koji budu gotovi u roku od nekoliko dana. To je, kako kaže, posebno značajno pacijentima koji dolaze iz inostranstva i koji ne žele da se vrate kući bez blistavog osmeha.

"Kada govorimo o privremenim zubima na implantatima treba reći da je u pitanju šrafljena verzija zuba, koju stomatolog može lako da skine, radi potencijalne reparacije i kontrole. To su zubi od akrilata, koji lepo izgledaju, nemaju nepce kao totalne proteze i funkcionišu kao prirodni zubi", kaže dr Lolin.

Privremene zube na implantatima pacijent nosi dok se implantati ne integrišu u kosti, najčešće četiri do šest meseci. Ukoliko ne može da dođe ranije, privremeni zubi se mogu koristiti i do godinu dana. Po uzoru na njih prave se stalni zubi. Tako pacijent može unapred da vidi kako stalni zubi mogu izgledati i može da da svoje sugestije za stalne zube.

Vrste stalnih zuba

Postoji nekoliko vrsta stalnih zuba koji se postavljaju preko implantata. U "Dr Lolin" ordinaciji, koja prati najsavremenije svetske tehnike i standarde u implantologiji, najčešće se preko implantata postavlja štafljena verzija zubnih mostova od cirkonijuma ili metalokeramike.

Cirkonijumski ili metalokeramički su vrste stalnih zuba koji se najčešće postavljaju preko implantata. Razlikuju se po izgledu, ceni, težini, pa i kvalitetu.

Cirkonijumski zubi su lakši, blago transparentni i teško ih je razlikovati od prirodnih zuba. Izuzetno su lagani, ujedno veoma dugotrajni, a samim tim i skuplji. S druge strane, brojni pacijenti se odlučuju za metalokeramičke zube i budu izuzetno zadovoljni. Takođe su dugotrajni i funkcionalni.

Bitno je napomenuti da za koju god vrstu zuba da se odlučite možete birati njihovu boju i veličinu. Postojanje privremenih zuba, između ostalog, i služi da biste za stalne tačno znali da li želite da izgledaju drugačije, da li da budu veći ili manji, drugačijeg oblika ili nijanse.

I cirkonijumski i metalokeramički zubi mogu biti izrađeni u bleach bojama i biti blistavo beli. Baš kao oni koji se viđaju u filmovima, kod holivudskih zvezda. Uz njih se dobija izuzetno popularan hollywood smile, odnosno holuvudski osmeh.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti