Aktivisti uoči sednice komisije o GUP: Iznenada zabranjeno snimanje, nećemo novo pravilo poštovati

Grupa građanskih organizacija, okupljenih oko borbe za bolji Generalni urbanistički plan, upozorava da se uoči predstojeće sednice Komisije za planove "radi na sistemskom ućutkivanju građana".
Aktivisti uoči sednice komisije o GUP: Iznenada zabranjeno snimanje, nećemo novo pravilo poštovati
Foto: 021.rs
Ukupno devet organizacija iz više delova grada skreće pažnju na nedavno usvojen Poslovnik o radu Komisije za planove, kojim se zabranjuje neovlašćeno tonsko i video snimanje javnog dela sednice ove komisije.

"Dolepotpisane organizacije ove izmene Poslovnika vide kao pokušaj isključivanja građana iz javnih rasprava i ozakonjenje netransparentnog rada nadležnih. Građani Novog Sada, zajedno sa arhitektama, prikupili su i predali preko 15.000 primedbi na GUP. Javnost ima pravo da zna šta se dešava na javnim sednicama na kojima se te primedbe razmatraju. Zabrana snimanja se neće poštovati", poručuju aktivisti.

Građani smatraju da je odredba koja se odnosi na ograničenje izlaganja pojedinačnih građana na najduže 10 minuta nerazumna.
 
"Poslovnik ne definiše jasno da li je ograničenje povezano sa osobom ili sa primedbom. Podrazumeva se da 10 minuta nije dovoljno ukoliko je učesnik rasprave podneo više primedbi. Čini se da je Poslovnik napravljen proizvoljno, bez utemeljenja, isključivo da bi se građani ućutkali", stava su aktivisti.
 
Primećuju da su nova pravila rada Komisije za planove, koja je nadležna i za razmatranje spornog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, usvojena nakon održanih, vrlo burnih javnih prezentacija, kojima su građani prisustvovali u ogromnom broju. 
 
Građani dovode u pitanje kompetencije i namere članova ove komisije, budući da su pojedini članovi povezani za investitorima koji imaju aktivne projekte u Novom Sadu. 
 
"Neobično je da od šest arhitekata koji su u Komisiji, samo sekretarka Jasmina Lazić ima licencu urbaniste. Nezavisne arhitekte iz DaNS-a su često na meti kritike direktora JP 'Urbanizam' Dušana Miladinovića kako ne razumeju posao planera s obzirom na to da ne poseduju licence za urbanističko planiranje. Nejasno je kako predsednik Radonja Dabetić i članovi Komisije mogu da vrše stručan nadzor planskih dokumenata ukoliko ne poseduju adekvatne licence", navodi se u saopštenju.
 
Osvrnuli su se i na potpredsednika komisije Zorana Vukadinovića, za kojeg navode da je "često prozivan zbog dobijanja gradskih tendera", iako je negirao sukob interesa. Za arhitektu Ivana Brakovičevića, koji je član komisije postao u martu 2021, navode da stoji iza projekta Pupinova palata. 
 
"Postavlja se pitanje da li Brakočević može da bude objektivan u odlučivanju. Brakočević takođe ne poseduje licencu za urbanističko planiranje. Pupinova palata je prvobitno trebalo da ima pet, ali je porasla na 13 spratova. Umesto planiranih 13.000 tokom gradnje je dostigla čak 40.000 kvadratnih metara", primećuju građani.
 
Tu je i član komisije Radosav Šćepanović, vlasnik dva biroa - neaktivnog "Studio line" i "ARH R", koji je osnovan 2015. godine. Iznose i informacije o prihodima koje je "ARH R" ostvario tokom tri godine, a u pitanju su višemilionske sume. 
Pozivaju građane da se prijave za sednicu na mejl planiranje@uprava.novisad.rs i da traže potvrdu svoje prijave, a mogu da se prijave i pozivom na 021/423-015.
 
Ova sednica Komisije zakazana je, nakon odlaganja usled ogromnog broja žalbi, za ponedeljak, 7. mart u amfiteatru Spensa, s početkom u devet časova.

Saopštenje potpisuju: Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Sačuvajmo zelene površine u Novom Sadu, Futoška inicijativa, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Pokret Odbranimo šume Fruške gore i Udruženje za zaštitu šuma.
  • Novi

    05.03.2022 12:11
    Nažalost, sekretar Komisije za planove koja jedina ima licencu urbaniste ne učestvuje u odlučivanju.
  • Tetak

    05.03.2022 09:36
    Izvini deki ali ova vest bas nije skroz tacna pa mora malo istrazivackog rada.
    Kako ste odjednom nasli poslovnik o radu komisije kad ste tvrdili da ga nema?
    Hm suvise ocigledno.
    To bi trebalo dobro proveriti da nije antidatirano.
    Nijedna komisija u naprednom sazivu nije donela poslovnik o radu. Ne pitajte kako znam.
    A vi iz uprave i clanovi komisije ne bojite se (morala nemate) da ce vas prvo ispitivati kada pocnu provere? Neko ce morati da padne. Nece sve uspeti naprednjaci da zastite.
    Pa kad vide antidatiranja i sve ostalo.
    Mirno spavate?
  • Dejan

    05.03.2022 09:30
    U proslom pravilniku je bilo napisano da je zabranjeno snimanje, a u ovom iz 2019 da snimanja javne sednice se uredjuje poslovnikom. Za licencu, pise u komentaru, treba rad od 5 god u oblasti urbanizma, a ne samo u JP. Ovako saradjujes na 2 urbanisticka projekta i sacekas 5 godina, odes u inz.komoru, ispricas sta si radio na ta dva UPa i kazes uskoro sam urbanista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti