CIP radi dokumentaciju mosta koji će spojiti Kej i Tvrđavu

Saobraćajni institut CIP iz Beograda će izraditi tehničku dokumentaciju za gradnju pešačko-biciklističkog mosta na stubovima nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa, saznaje 021.rs.
CIP radi dokumentaciju mosta koji će spojiti Kej i Tvrđavu
Foto: 021.rs

Grad će za neophodnu projektno tehničku dokumentaciju za gradnju novog mosta sa pratećim studijama i elaboratima, odnosno geodetske radove i geomehanička istraživanja uz izradu idejnog rešenja i studiju opravdanosti sa idejnim projektom platiti 51.829.268 dinara sa PDV-om. 

Beogradski institut je posao dobio na tenderu Uprave za građevinsko zemljište i investicije, jer je njihova ponuda bila ne samo jeftinija, nego drugi ponuđač nije ispunio ni konkursne uslove.
Ponuda CIP koja je bila zajednička sa Geomehanikom iz Beograda i koji će raditi manji deo poslova oko istraživanja, bila je za oko osam miliona dinara sa PDV-om jeftinija od zajedničke ponude DB Inženjering i Geom iz Beograda, MHM-projekt iz Novog Sada i Šidprojekt iz Šida koji su tražili tačno 60 miliona dinara sa PDV-om, što je u dinar koliko i vrednost nabavke.  
 
Kažimo da će CIP tehničku dokumentaciju raditi na osnovu arhitektonskog rešenja iz 2019. godine koje je dobijeno na idejnom konkursu, a koje možete pogledati na OVOM LINKU
 
Podsetimo da će pešačko-biciklistički most biti dug 450 metara, a u odnosu na nekadašnji železnički most biće širi i imaće 12 metara. Za postavljanje konstrukcije iskoristiće se postojeća tri stuba nekadašnjeg mosta i neće se praviti ponovo četvrti stub, koji je uklonjen šezdesetih godina kako bi plovidba Dunavom bila bezbednija. Najduži raspon mostovske konstrukcije će biti 188 metara.
 
Saobraćaj na mostu biće pešački i biciklistički, a fizički odvojen trakom sa posebnim sadržajima i u slučaju potrebe preko njega će moći da prođu vozila hitnih službi. Most će sa petrovaradinske strane imati nastavak u starom železničkom tunelu od 355 metara koji će se rekonstruisati i dobiće staklena vrata. Više o celom projektu čitajte OVDE.
 
Rok za predaju tehničke dokumentacije Novom Sadu je šest meseci od potpisivanje ugovora, što govori da će Novi Sad na jesen već moći da planira da radi na tenderu i potom eventualno naredne godine krene gradnja mosta koji će spojiti novosadski Kej i Tvrđavu. Iako do sada nisu saopšteni svi detalji oko finansranja, pomenimo da je u budžetu grada za ovu godinu planirano trošenje 67 miliona dinara za ove troškove, da se potom za 2023. godinu planira izdvajanje još 495 miliona, i u 2024. godini još dva miliona dinara. 
 
Takođe, krajem prošle godine pokrajinski premijer Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisali su sporazum o zajedničkom ulaganju o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta. Gradonačelnik Vučević je tada naveo da je procena da će projekat koštati 4,5 milijardi dinara, kao i da će se od izvođača tražiti da sam plati radove, dok će Novi Sad i AP Vojvodina biti garanti, a novac će se otplaćivati u više godišnjih rata do 2028. godine.
 
Ovih oko 40 miliona evra je značajan rast u odnosu na neke prvobitne procene da je samo za most potrebno od 10 do 15 miliona evra. Međutim, u tih 4,5 milijardi dinara sem same mostovske konstrukcije ulazi i uređenje tunela, gradnja panoramskih liftova, uređenje pristupnih saobraćajnica, uređenje šetališta i kejskih bedema i drugi radovi. 
 
Dodajmo i da je pre toga bilo reči da se gradnja mosta finansira iz kredita i gradonačelnik je najavljivao da su za to zainteresovani evropski partneri, ali još uvek nije ništa dogovoreno i potpisano. Takođe, on je najavio i da su za gradnju interesovanje pokazali kineski partneri. 
  • Цар Симеон

    25.11.2023 21:29
    Пролаз бродова?
    Предлог ројектантима
    Са скице се не види, а и раније није нигде поменуто да ће тај мост имати
    омогућен пролаз бродова. Да ли намеравате да се мост отвара за пролаз
    свакога брода или како другачије, јер постојећи стубови су прениски за то.
    Немојте случајно да то изоставите !
    Поздрав из Канаде
  • Nemanja

    18.03.2022 11:20
    Pglu
    Teška glupost - ovaj most bi trebao da bude drumski, da se saobraćaj izmesti iz Gradića a Duga da postane pešački.
  • bora

    18.03.2022 10:51
    @novosadjanka
    Projekat za taj most i nagrade podeljeni su jos za most na spicu i
    i za most kod mornarice za ribarac,ovo je vec deseta nagrada koja
    se deli za mostove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti