Odbranimo šume Fruške gore: Na brdu Kesten zbog Galensa ograđeno i državno zemljište

Na brdu Kesten na Fruškoj gori za potrebe privatnog imanja suvlasnice Galensa ograđeno je i državno zemljište, objavio je Pokret Odbranimo šume Fruške gore.
Odbranimo šume Fruške gore: Na brdu Kesten zbog Galensa ograđeno i državno zemljište
Foto: 021.rs

Parcela za koju je Pokret Odbranimo šume Fruške gore dobio informacije putem Zahteva za pristup informaciji od javnog značaja u vlasništvu je Republike Srbije, navodi se u objavljenom odgovoru Opštine Beočin.

Dodaje se da je korisnik zemljišta selo Rakovac, ali da je ista parcela ograđena u okviru imanja Sanje Petrić i da se za istu ne plaća nikakav zakup.

Nataša Komljenović, arhitektkinja, ekološki aktivista i član Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, kaže za 021.rs da je parcela površine 10 hektara unutar ograđenog imanja Petrića i da se time izigravaju zakoni.
 
"Ona nije data u zakup. Odakle njima pravo da ograđuju državnu svojinu i da se ponašaju tako bahato prema Nacionalnom parku. Parcela se nalazi u zoni Nacionalnog parka i reč je o poljoprivrendom zemljištu. Oni su ga ogradili kao da je njihovo", ističe Komljenović.
 
 
Još jedna stavka gde Komljenović smatra da je prekršen zakon kada je u pitanju vlasništvo nad parcelama na brdu Kesten je sam način na koji su Petrići došli do pojedinih parcela.
 
Naime, parcele na Kestenu koje su restitucijom vraćene Eparhiji sremskoj dospele su u ruke Sanje Petrić tako što su razmenjene za zemljište u Beočinu, što se vidi u istorijatu parcele u koji je 021.rs imao uvid. 
 
U ekološkom pokretu Odbranimo šume Fruške gore tvrde da je ovakvom razmenom i prepajanjem parcela građanima oduzeta planinarska staza, jer je na njoj deo atarskog puta koji ide preko bivše crkvene parcele.
 
Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" navodi da je ključnu ulogu u razmeni ovih parcela imala uprava Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora", uz "revnosno servisiranje pojedinih službenika iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Opštine Beočin".
 
Komljenović kaže da je u ovom slučaju država trebalo da iskoristi pravo preče kupovine, zato što Zakon o zaštiti prirode obavezuje na to. 
 
"Bilo koji vlasnik koji ima plac u Nacionalnom parku Fruška gora dužan je, ako želi da proda to zemljište, prvo ponudi Nacionalnom parku. Tek ako Nacionalni park ne želi da kupi to zemljište onda on ima prava da proda nekom drugom", zaključuje Komljenović.
 
Pokret OŠFG ističe da je sve ovo još jedan dokaz da je vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u NP Fruška gora katastrofalan potez, sa dugoročno nesagledivim negativnim posledicama po prirodna dobra i javni interes.
Inače, kako saznaje 021.rs već je izdata građevinska dozvola za gradnju restorana sa bazenom, fitnes centrom, vinskim barom i bioskopom, površine 7.000 kvadrata na brdu Kesten. 
 
Kako je 021.rs već pisao, na ovom brdu će se graditi i četiri apartmana u vidu planinskih koliba, kao i poljoprivredno gazdinstvo. 
 
Prethodno su vlasnici Galensa tvrdili da se na Kestenu neće nalaziti ništa sem poljoprivrednog gazdinstva i da će biti otvoren za građane. 
  • Лиманац

    27.03.2022 11:35
    Реституција
    Лажни активисти нису могли да не искористе и ову прилику да нападну Епархију сремску и Српску православну цркву. Срам вас било!
  • Virtal

    26.03.2022 19:01
    For
    Laz, laz, laz. Nevidjena laz, pa zar vas bar malo nije sramota da tako obmanjujete narod.
  • Trt

    23.03.2022 10:08
    @dobrivoje

    Čim se ti samo hvataš za spominjanje zema znači da si jedan od tog ološa koji se nakači na tuđe pa glumi 'snalažljivost'.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti