Podneta krivična prijava zbog uzurpacije obale Dunava u Futogu, ista firma ugrozila nasip

Pokrajinsko pravobranilaštvo podnelo je krivičnu prijavu protiv firme "Svetorog" i odgovornog lica zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta pored Dunava u Futogu, saznaje 021.rs.
Podneta krivična prijava zbog uzurpacije obale Dunava u Futogu, ista firma ugrozila nasip
Foto: 021.rs

U odgovoru ekološkoj organizaciji OSNA iz Novog Sada, Pravobranilaštvo navodi da je 11. februara 2022. godine podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu radi iseljenja i predaje poseda, dok je 25. februara podneta krivična prijava protiv privrednog društva i odgovornog lica zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta.

Prethodno je i Inspekcija za zaštitu životne sredine podnela prekršajnu prijavu protiv ovog preduzeća zbog uzurpacije obale. Kako je 021.rs izveštavao, ovo preduzeće godinama unazad koristi zemljište bez zakupa i eksploatiše šljunak bez dozvole.

"Svetorogu" je prošle godine naloženo da ukloni kolsku vagu i magacin u Futogu. 
 
Inspekcija je utvrdila da je "Svetorog" svojim kamionima ugrozio nasip i odbranu od poplava u Futogu.
 
Inače, preduzeće "Svetorog" tri godine je koristilo parcele u Futogu i Veterniku bez plaćanja ikakve naknade, zbog čega im je u martu prošle godine na adresu od "Voda Vojvodine" stigao dopis o vansudskom poravnanju, na osnovu koga je trebalo da plate korišćenje unazad tri godine. 
 
Nakon što na ovaj zahtev "Voda Vojvodine" nisu odgovorili, javno vodoprivredno preduzeće je podnelo prijavu građevinskoj inspekciji radi uklanjanja bespravno izgrađenog objekta na parceli u Futogu. 
Još jedna od stvari koje su "Svetorogu" zamerili i ekološki aktivisti i "Vode Vojvodine" je ugrožavanje stabilnosti nasipa zbog prelaska kamiona velikog gabarita i formiranja deponije za koju koristi oko 300 metara nasipa i delova prinasipskog pojasa sa branjene i nebranjene strane. 
 
Zbog ukazivanja na probleme u vezi sa poslovanjem "Svetoroga", ekološki aktivisti su nekoliko puta doživeli neprijatne situacije, od kojih su neke bile i nasilni. Tako su, početkom aprila ove godne, u blizini parcele koju koristi "Svetorog" napadnuti aktivisti udruženja OSNA i novinari Zelene patrole dok su dronom snimali kako izgleda obala. 
  • Mladen

    08.07.2022 10:10
    Divlji zapad
    Našu lepu zemlju, pretvorili smo u divlji zapad. Besprizorni i bahati ljudi, pristigli odnekud dali su sebi za pravo da uništavaju sve oko sebe. Verovatno se to radi u dogovoru sa predstavnicima vlasti koji mudro ćute. Priobalje Dunava, nekada oaza mira i mesto za odmor i rekreaciju, pretvoreno je u deponiju šuta i otpada. Plači, voljena zemljo.
  • Unukov deda

    25.03.2022 07:21
    Firma Svetorog
    Pre svega,uništio je deo nasipa,umesto asvalta sad je tucanik oko 200m,ispred firme ima i jedno 6 pasa ( ne zna se čiji su).Koliko vidim on ima za cilj da spoji srem i bačku bez nasipa.Mašine mu rade dan i noć.
  • Zaludni

    24.03.2022 07:35
    Divlji istok
    Na Kamenjaru i Kameničkoj adi okupirano 80% obale privatnim plažama i ograđenim terasama i to je tako. Što bahatiji to veće ograđivanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti