FOTO: Još jedna biciklistička staza na meti teretnjaka - tucanik na putu buši gume u Futogu

Oštar tucanik na delu nasipa u Futogu predstavlja problem za bicikliste koji svakodnevno koriste ovaj put.
FOTO: Još jedna biciklistička staza na meti teretnjaka - tucanik na putu buši gume u Futogu
Foto: 021.rs

Kako nam javljaju građani, na asfaltiranoj biciklističkoj stazi na ulazu u Futog "konstantno se prosipa vrlo oštar tucanik i drugi materijal".

"Tucanik je toliko oštar da svi koji voze drumski bicikl često buše gume, a dešavali su se i padovi. Trenutno prosutog materijala ima toliko da se sam asfalt više i ne vidi, čak ne postoji više ni travnati deo pored staze kojim se alternativno moglo proći", navodi jedan Novosađanin.

Naš sagovornik naglašava da teretni kamioni koji svakodnevno prolaze nasipom kako bi došli do firme "Svetorog", direktno "ugrožavaju bezbednost biciklista i pešaka".
 
Dodaje da su se i on i njegovi poznanici više puta obraćali nadležnim službama, ali da nikakve mere nisu preduzete. 
 
"S obzirom na to da lokalna vlast koristi svaku priliku da deklarativno istakne kako je Novi Sad grad biciklista, nadam se da će nadležne službe rešiti ovaj problem", zaključuje.
 
Iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" za 021.rs kažu da u proteklom periodu nisu dobijali primedbe građana u vezi sa situacijom na nasipu, ali ističu da je "problem i dalje aktuelan".
 
"Početkom prošle godine JVP 'Vode Vojvodine' je tražilo hitan inspekcijski nadzor pokrajinskog vodnog inspektora. U zapisniku sa terena inspektori nisu konstatovali oštećenja nasipa. Međutim, kako je postojala opravdana bojazan da bi do toga moglo doći, inspekcija je predložila postavljanje signalizacije za zabranu kretanja teretnih vozila po nasipu", piše u odgovoru koji je 021.rs dobio od "Voda Vojvodine".
 
  
 
JVP je pokrenulo proceduru za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, ali situacija je, izgleda, "zapela" kod nadležnih organa Grada Novog Sada. 
 
"Postavljanje saobraćajne signalizacije pored nekoliko saglasnosti, odobrenja i rešenja, podrazumevalo je i izradu saobraćajnog projekta. U međuvremenu je gotovo rešenje za zabranu saobraćaja za sva vozila, izuzev za bicikle i vozila vodoprivrede, samo se čeka postavljanje znakova", navodi se u odgovoru "Voda Vojvodine".
 
Pitali smo nadležne u Gradu šta "koči" izradu projekta i postavljanje signalizacije, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.
 
I ova staza, baš kao i ona na na kruni nasipa u Begeču o čijem uništavanju je 021.rs prethodno pisao, deo je međunarodne dunavske rute Eurovelo 6.
 
Inače, problem uzurpacije obale i ugrožavanja nasipa na ulazu u Futog traje već neko vreme
 
Početkom februara ove godine, Pokrajinsko pravobranilaštvo podnelo je krivičnu prijavu protiv firme "Svetorog" i odgovornog lica zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta pored Dunava u Futogu. Pravobranilaštvo očekuje da će ovo rezultirati iseljenjem "Svetoroga" i predajom poseda nazad Pokrajini.
Prethodno je i Inspekcija za zaštitu životne sredine podnela prekršajnu prijavu protiv ovog preduzeća zbog uzurpacije obale. Kako je 021.rs izveštavao, ovo preduzeće godinama unazad koristi zemljište bez zakupa i eksploatiše šljunak bez dozvole. "Svetorogu" je prošle godine naloženo da ukloni kolsku vagu i magacin u Futogu. 
 
Inspekcija je utvrdila da je "Svetorog" svojim kamionima ugrožava nasip i odbranu od poplava u Futogu. Preduzeće "Svetorog" tri godine je koristilo parcele u Futogu i Veterniku bez plaćanja ikakve naknade, zbog čega im je u martu prošle godine na adresu od "Voda Vojvodine" stigao dopis o vansudskom poravnanju, na osnovu koga je trebalo da plate korišćenje unazad tri godine. 
 
Nakon što na ovaj zahtev "Voda Vojvodine" nisu odgovorili, javno vodoprivredno preduzeće je podnelo prijavu građevinskoj inspekciji radi uklanjanja bespravno izgrađenog objekta na parceli u Futogu. 
  • 002211

    12.04.2022 08:25
    Stvarno?! Hahah!! Pa svuda po gradu ima krhotina od prošlih sudara auta i nikom ništa! Hahahahaha.....
  • Stohadin

    12.04.2022 07:01
    Nasip
    Polako....
    Uskoro kreće izgradnja za boljitak V(j)eternik na Dunavu,Futog na Dunavu i naravno u Begečkoj jami zatvoren tip stanovanja Begeč na Dunavu.
  • Hattori Hanzo

    11.04.2022 16:16
    Bajs put NS Begeč
    ..najgori deo je između Heroja Pinkija do peskare (kroz dolinu lopova) kao na trci Hungaroring i posle na ulazu u Futog krš od asfalta ispred pomenute šljunkare Svetorog. Kasnije idila, jako lepa vožnja...plus riblja čorba kod Braše..preporuka za bicikliste..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti