FOTO: Pri kraju rekonstrukcija krova izgorelog u plamenu, troškovi obnove dostižu i 20 hiljada evra

Rekonstrukcija krova zgrade u Jozefa Marčoka, koji je uništen u požaru decembra prošle godine, polako se privodi kraju.
FOTO: Pri kraju rekonstrukcija krova izgorelog u plamenu, troškovi obnove dostižu i 20 hiljada evra
Foto: 021.rs

Kako kažu stanari sa kojima smo razgovarali, novi krov je podignut 31. marta.

Sada je ostalo da se završe finalni radovi, poput postavljanja gromobrana. Krov zgrade na Limanu urađen je o trošku Grada, na osnovu projekta rekonstrukcije koji je, takođe, naručio Grad Novi Sad.

Grad finansira i rekonstrukciju zajedničkih instalacija, a do 31. marta pokrivao je i troškove smeštaja stanara koji nisu mogli da se vrate u svoje stanove.
 
Neki od njih se nisu vratili u zgradu na Limanu ni posle zamene krovne konstrukcije, jer u stanovima još uvek nemaju uslove za život.
 
 
Uprkos rekonstrukciji krova o trošku Grada, pojedinim stanarima je i dalje teško i gotovo nemoguće da se vrate u svoje stanove, za čije je renoviranje, prema nekim procenama, neophodno između 15 i 20 hiljada evra.
 
Jedna Novosađanka koja još uvek ne može da se vrati u svoj stan, a više nije ni u Hotelu Vojvodina od 31. marta od kad je Grad prestao da finansira ovu vrstu pomoći, za 021.rs kaže da troškovi obnove prevazilaze njene mogućnosti.
 
"Materijalna šteta je ogromna. Dodatni problem je što još uvek nismo dobili izveštaj o uzroku požara, pa je teško naplatiti štetu od osiguranja", dodaje ona.
 
Ljilja Savanović, jedna od onih koji su se u zgradu vratili, za 021.rs kaže da je zahvalna Gradu i gradonačelniku Milošu Vučeviću na pomoći oko obnove krova.
 
"Stanovi na šestom spratu, individualno svako svoje renovira. To su i rekli iz Grada da ne mogu. Zaista su i porodicama koje nisu imale gde da budu obezbedili smeštaj. I sve je ispoštovano", ističe Ljilja.
 
 
Problematično je i to što požar nije jedino što je nanelo štetu stanovima na višim spratovima. U toku rekonstrukcije krova, koja je prvo podrazumevala rušenje, došlo je do oštećenja izazvanih atmosferskim padavinama. Nakon nekoliko dana kiše, bilo je neophodno izvlačiti sto litara vode sa petog i šestog sprata. Takođe, vlaga je nastala i od posledica velike količne vode korišćene tokom višesatnog gašenja požara. 
Pred stanarima je dug put popravljanja, ne samo njihovih stanova, već i lifta, brava na ulaznim vratima, kanalizacionih vertikala, hodnika, kao i fasade koja zbog postavljanja skele za građevinske radnike ima vidljiva oštećenja. 
 
Novac za ove zajedničke troškove se prikuplja preko računa za Informatiku. 
 
Podsetimo, veliki požar na krovu zgrade u Ulici Jozefa Marčoka na Limanu 4 izbio je 13. decembra prošle godine. Vatrogasci su se borili sa vatrenom stihijom više od četiri sata. 
  • xqt

    12.04.2022 21:15
    Tako je, kako je
    Grad je nekom majka, a nekom maćeha. Nije ni prvi a ni poslednji put.
  • Djole podbara 93

    12.04.2022 17:35
    Stanari
    Držite se, mislima smo uz vas!
  • Jovan

    12.04.2022 16:51
    a odgovornost
    za neispravne hidrante oko zgrade???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.