Da ne pojede inflacija: Vučeviću povećana plata, pogledajte koliko zarađuju gradski funkcioneri

Posle niza godina zamrznutih plata, primanja gradonačelnika Miloša Vučevića, kao i ostalih funkcionera i zaposlenih u lokalnoj upravi, povećana su ove godine.
Da ne pojede inflacija: Vučeviću povećana plata, pogledajte koliko zarađuju gradski funkcioneri
Foto: 021.rs
Kako se vidi u podacima koje je lokalna administracija dostavila portalu 021.rs, zarade su porasle za sedam odsto, što je u skladu sa zaključkom Vlade Srbije. To znači da je gradonačelniku Vučeviću i većini funkcionera plata porasla za nekih 8.000 dinara, dok je kod zaposlenih rast nešto manji, jer su i plate manje.
 
Ove godine su i javna preduzeća uglavnom iskoristila mogućnost da povećaju zarade za isti procenat ukoliko im je to finansijska situacija dozvoljavala. 
Kako navode u Gradskoj kući za 021.rs, nijedan direktor javnog preduzeća nema veću zaradu od gradonačelnika, što je u skladu sa odlukom koja je doneta pre više od 10 godina.
 
Međutim, Vučević sa zaradom nešto većom od 124.000 dinara bez minulog rada, nema najveću platu u administraciji. Veću zaradu imaju njegovi pomoćnici i načelnici gradskih uprava, koji mesečno za svoj rad prime više od 129.000 dinara. Situacija u kojoj pomoćnici imaju veću zaradu od svog šefa posledica je načina obračuna njihovih plata, koeficijenata i toga da je propisano da i pomoćnici imaju primanja na nivou gradonačelnika. 
Nakon pomoćnika i načelnika, po visini primanja slede šefovi pojedinih sektora ili zamenici, koji imaju plate od po 126.000 dinara. Tako veću zaradu od Vučevića ima i šef njegovog kabineta, Žarko Mićin.
 
Zamenik gradonačelnika Milan Đurić zarađuje 123.000, dok članovi Gradskog veća dobijaju gotovo 120.500 dinara mesečno. Dvoje članova gradskog veća, Branka Bežanov i Dragan Stajić, iskoristili su zakonsku mogućnost da zaradu primaju na radnim mestima na kojima su bili pre stupanja na javnu funkciju, dok iz budžeta grada primaju pola plate.
 
Pregled plata iz novembra 2021. i posle povećanja iz marta 2022.
 
 
U Upravi je zaposleno oko 1.400 osoba i prosečna zarada je nešto veća od 92.000 dinara. Najmanja isplaćena zarada bila je 32.000. Ipak, ona će rasti. Kako objašnjavaju u Gradskoj upravi za 021.rs, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije i Gradskog veća, zaposlenima sa srednjom i nižom stručnom spremom će u toku ove godine zarada rasti za 10 odsto na svaka tri meseca. 
 
Ovaj prosek zarada može se primeniti i na primanja zaposlenih u drugim gradskim ustanovama i službama. U javnim preduzećima mogu da se jave razlike, u zavisnosti od finansijske stabilnosti preduzeća, pa tako u jednom javno komunalnom preduzeću radnici mogu da imaju veću platu u odnosu na zaposlene u nekom drugom komunalnom sektoru. 
 
Kada su u pitanju zarade direktora javnih preduzeća, njihove plate se redovno prate, jer ne smeju da budu veće od gradonačelnikove. Iz podataka dostavljenih redakciji 021.rs, vidi se da veliki broj njih ima neznatno nižu platu od Vučevića. 
 
  

Međutim, izdvajaju se oni direktori koji imaju zaradu nižu od prosečne u gradskoj upravi. Tako direktor "Puta" Dušan Radojičić zvanično zarađuje 90.814 dinara, direktor Spensa Dragan Milić nešto više od 81.000, a ubedljivo najmanje zarađuje direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Ivan Radojičić - 72.000.

  • No Mercy

    07.05.2022 12:50
    penzioner
    A penzionerima u Januaru 23 godine 5,5%
  • Imre

    06.05.2022 23:08
    Poted plate,sta jos oni mlate u privatnom biznisu,njihovih zena sinova,cerki,oceva i majki.
  • ...

    06.05.2022 23:02
    ???
    Radnik sam Gradske uprave,čija je to izjava da se radnicima sa sss ili nss na svaka tri meseca uvećava plata za 10%...To nije istina i neko vas je očigledno slagao!Prvo proverite pa pišite,nek vam daju na uvid zaključak gde se uvećava plata 10% nadležna uprava za finansije da se uverite a neće vam dati zato što to nepostoji.Plata spremačice,kurira u upravi sa nss je 32,33 hiljade dinara a plata sa srednjom školom u upravi je 45,46 hiljada dinara.Tu spadaju vozači,šalterski radnici,majstori,konobari i ostali.Prava vam je to istina!Kad se podeli 140 hiljada sa 33 dođemo do proseka 85 hiljada...Fenomenalni su sa tim prosekom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti